Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:46, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawniki siane to mają do siebie, że zawsze (powtarzam - zawsze) spadnie ulewa Ja to już ćwiczę od lat, tak więc nie załamuj się, poprawisz i będzie.

Dzięki Danusiu za slowa pocieszenia ale trafia mnie to i tamto Trudno Do roboty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:40, 14 lip 2016

Do góry
Trawniki siane to mają do siebie, że zawsze (powtarzam - zawsze) spadnie ulewa Ja to już ćwiczę od lat, tak więc nie załamuj się, poprawisz i będzie.
Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 12:38, 14 lip 2016

Do góry
Marsylka napisał(a)
Taką roślinę zakupiłam wczoraj za grosze w Warszawie, w ursynowskim Leclerc'u. Producent nazwał ja fuksja australijska, jednak google nie pokazuje żadnych wyników, więc w rezultacie nie wiem co mam, ani gdzie posadzić
Może ktoś z Was ma pomysły, lub/i podobną roślinę w ogrodzie ?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:36, 14 lip 2016

Do góry
mamtu napisał(a)
Mam jeszcze pytanie odnośnie gęstości siewu. Producent podaje 25g/m2. Czy mogę wysiać minimalnie więcej? Jeśli tak to ile? Napiszcie proszę jaką ilość wysiewaliście u siebie. Nie chciałabym przedobrzyć, więc jeśli to niewskazane, będę siała wg zaleceń.

Siej wg zaleceń, tak ma być, bo trawa musi mieć miejsce na krzewienie się w późniejszym czasie.
Skarpa w ogrodzie 12:29, 14 lip 2016

Do góry
ala napisał(a)
Hej. Mieszkam sobie na uroczej skarpie, gdzie w zimie wieje a w lecie grzeje. Nie powiem, że mi na niej źle ale kosztowna się zrobiła jak mi nasadzenia zniweczyła. Zapewne moja wina bo mogła więcej podlewać ale ciśnienie wody zmalało i w łazience w domku czasem brakowało, więc jest jak jest.
Na skarpie południowej wyschły lub przemroziły się rozchodniki, jałowce, kiścień. Skarpa jest wysoko z 10m umiejscowiona ponad drogą ale stroma nie jest tak żeby woda całkowicie nie miała się na czym zatrzymać. Długa od równiny gdzie stoi dom do ogrodzenia na 4m. Szeroka 25m do części skarpy wschodniej.
Na skarpie wschodniej wszystko rośnie.

I teraz mam takie pytanie zanim się wezmę za projektowanie czym obsadzić tą nieszczęsną skarpę południową po za wyłożeniem kamieniami? Kamieni mam pół przyczepy średnicy 0,5m ale nie mam na nie pomysłu bo jest ich za mało żeby wyłożyć skarpę i nie wiem czy estetycznie było by wyłożyć plackami czy porozrzucać po jedyńczo na skarpie?
Kolejną moją bolączką jest ogrodzenie, oznaczone kolorem szarym. Jako, że jest z siatki chciałam obsadzić szmaragdami, świerkami żeby ogrodzenie zasłonić ale jak obsadzę ogrodzenie to obejścia domu nie zasłonię. Z drugiej strony jakbym te tuje posadziła na równinie(brzegu skarpy ) to zasłonię sobie skarpę i zarazem widok.
Poradźcie coś proszę bo ja bym chciała tak klasycznie odrodzenie-tuja- hortensja- żurawka-obwódka z bukszpanu - trawka - i widoczek z trawki na obwódkę z bukszpanu-żurawkę- hortensje-tuje - ogrodzenia widzieć nie chcę
Skarpa w ogrodzie 12:26, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przed sadzeniem zdejmij agro.

Wybieraj z oferty roślin okrywowych zgodnie z nasłonecznieniem.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Napisała Pani żeby zdjąć agro przed sadzeniem.
Rozumiem, że miałbym kamień układać wtedy poprostu na glebie? Bez agrowłókniny?

Co w takim wypadku z wyrastaniem trawy pomiędzy kamieniami? Wolałbym uniknąć wyrywania chwastów i trawy na skarpie.

Czy w takim razie złym rozwiązaniem jest zrobienie otworu w agro i posadzenie rośliny płożącej?
Myślałem właśnie o płożących, żeby rozprzestrzeniały się po kamieniach, przykrywając je w pewnej części.

Do góry
Przed sadzeniem zdejmij agro.

Wybieraj z oferty roślin okrywowych zgodnie z nasłonecznieniem.

Do góry
Pegaz napisał(a)

Witajcie,

czytałem kilka razy forum jako gość szukając inspiracji do wykończenia skarpy przy moim domku letniskowym w Bieszczadach i pomyślałem, że może warto by było poruszyć ten wątek i poczytać Wasze opinie.

Wygląda to obecnie jak na zdjęciu. Wysypany kliniec to parking.
Skarpa na chwilę obecną wyłożona agrowłókniną i czeka na dalsze prace.

Plan jest taki aby parking od skarpy oddzielić linią ze szweli nawiązując do schodów (co właściwie jest już zrobione, ale jeszcze nie sfotografowane), a następnie skarpę podzielić jeszcze na 3 lub 4 pola kładąc szwele pionowo.

Następnie zamierzam skarpę wyłożyć kamieniem technicznym (100-300mm) w kolorze takim jak kamień na parkingu i obsadzić co kawałek jałowcami płożącymi.

Tutaj pojawiają się moje wątpliwości. W jakiej kolejności wykonywać te czynności? Czy najpierw kamień z pozostawionymi otworami na rośliny, czy najpierw rośliny obkładane potem kamieniem?

Co sądzicie o pomyśle? Będę wdzięczny za opinie i jakieś wskazówki bądź pomysły osób bardziej doświadczonych ode mnie
Ulewa po zasianiu trawnika 12:23, 14 lip 2016

Do góry
Nie chciałabym aby twoja skarpa wyglądała tak, to przykład jak nie powinien wyglądać ogród na skarpie https://www.ogrodowisko.pl/watek/3362-skarpa-wokol-domu-doradzicie?page=3

Zjedź w dół a zobaczysz szmatę i ten nieporządek wokół.
Rozpoznawanie traw 12:21, 14 lip 2016

Do góry
Tatarak trawiasty odm. 'Pusillus Aurea'
Ulewa po zasianiu trawnika 12:18, 14 lip 2016

Do góry
Teraz czekać co wzejdzie i jak wzejdzie. Ewentualnie wałki z nasion porozgrabiać.

Zerwać matę, zrobić albo murki oporowe https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie

z rośliami okrywowymi https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

albo siatkę i w siatce sadzić https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

Skarpa w ogrodzie 11:30, 14 lip 2016

Do góry
Kasiula napisał(a)
Witam wszystkich pasjonatów ogrodów
Muszę się przyznać że dopiero dzisiaj odkryłam "OGRODOWISKO"-czyli jestem nowa.
Pragnę podzielić się z Wami drodzy forumowicze problemem, z którym nie bardzo wiem jak sobie sama poradzić.
Jestem szczęśliwą posiadaczką domu (remontujemy ale duuuuuuuuuużo przed nami) w beskidzie żywieckim,dom jest posadowiony na dosyć dużej skarpie.Ziemia gliniasta,porasta mech,kasy nie za wiele aby zatrudnić firmę która może coś podziałać.
Może macie jakieś pomysły,jak pozbyć się mchu,jakie roślimy posadzić aby szybko się rozrosły i zasłoniły skaspę.
Dziękuję za każdą pomoc i propozycję.
Pozdrawiam.Kasia

Poczytaj ten watek, albo art. o murkach i rośl. okrywowych

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie

Ulewa po zasianiu trawnika 11:27, 14 lip 2016

Do góry
No to trawnika nie będzie, będziesz bowiem pływał, albo odprowadzisz wodę.

Na umocnienia skarp nie nadaje się mata szkółkarska a specjalne siatki, żeby gleba nie obwalała się, ale żeby rośliny mogły rosnąć, wybacz w takim pancerzu to nie wróżę sukcesu uprawowego

Za każdą ulewą trawnik będzie pod wodą i zgnije, nasiona zapewne popłynęły w najniższe miejsce, wcześniej unosząc się na powierzchni wody.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:23, 14 lip 2016

Do góry
laurka1990 napisał(a)
Trawnik jak najbardziej był podlewany dwa razy dziennie. Nie wiem czy faktycznie to było powodem, że trawa nie wzeszła. Czy po prostu nieodpowiednio dobrałam gatunek trawy do podłoża. Słyszałam, że są różne rodzaje traw z przeznaczeniem na specjalne warunki glebowe i atmosferyczne. Dlatego nie wiem czym mam się sugerować przy wyborze mieszanki traw?

Ależ nie, myślisz błędnie, jeśli podlewałaś tak systematycznie jak piszesz to sprzedali chyba stare nasiona, albo nie wiem co. Co by i nie było, jeśli jest podlewane to wzejdzie, najwyżej potem może rosnąć lepiej lub gorzej, ale wzejdzie.

Ja to nie rozumiem jak trawa może nie wzejść, może uschnąć po wzejściu, może zgnić, ale wzejść musi. Pod warunkiem, że była podlewana (mówisz że była).

W początkowej fazie siania trawnika wybór mieszanki nie ma znaczenia.
Czym się sugerować? składem mieszanki, musi być wiechlina łąkowa, życica trwała, kostrzewa.

Gazonowe trawniki (same kostrzewy w zasadzie) są typowo ozdobne, kłują w tyłek, dłonie, jak chcesz na nich usiąść, nie polecam w każdym razie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na oko robi Nawet obserwowaliśmy ogrodnika przy pracy i rozmawialiśmy z nim Zajmuje się wyłącznie trawnikiem i przycinaniem topiarów Czy to same nudy, czy nie?

Ten topiar (ptak z cisa) ma około 50 lat.

jak ogrodnik lubi to co robi to bardziej zabawa niż nudy a jak rutyna to czasem może i nudno ) i wygodne rusztowania na kółeczkach mają
Chociaż niestety nie mogę oglądać Fb to podejrzałam zanim mnie wyrzuciło), że to chyba Coton Manor ?

Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 11:05, 14 lip 2016

Do góry
Wygląda dobrze.
Ogród z lustrem 10:56, 14 lip 2016

Do góry
Warzywnik wyżywi wszystkich, a maliny to aż spadają, szkoda. Pewnie ulewa wszystko zmyła z krzaków. Dzisiaj tam pojadę.
Ulewa po zasianiu trawnika 10:52, 14 lip 2016

Do góry
Nic nie robić, czekać co wzejdzie, jak wzejdzie i gdzie spłynęły nasiona. Dopiero potem poradzę co robić, teraz to nic nie zrobisz. Dlatego tak "uwielbiam" siać trawniki, zawsze jest ulewa gdy modlisz się żeby nie było

Ale jak to wygląda, trawnik posiałeś w miejscu na basen? No bo wszędzie okopy jakby wojna była, w dodatku opancerzone matą normalnie jak w wojnę.

Bez drenażu to za chwilę będzie tutaj jezioro albo zbiornik p.pożarowy
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:24, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Otrzymałam dziś istotną informację od redakcji programu "Maja w ogrodzie" w sprawie tej choroby:
Koniecznie przeczytajcie

Zapraszam do oglądania nowego programu

Brązowe i szare przebarwienia na liściach bukszpanu, a z czasem zamieranie całych połaci żywopłotów - to może być efekt porażenia tych roślin przez groźna chorobę grzybową zwaną askochytozą. W pierwszej fazie na blaszkach liściowych pojawiają okrągłe, stopniowo powiększające się żółte plamy. Z czasem ich powierzchnia brązowieje, a wokół plam tworzy się czerwonobrunatna obwódka. Do rozpowszechnienia się tej choroby w dużej mierze przyczyniła się deszczowa pogoda. Porażone liście oraz gałęzie należy usunąć, a następnie spalić lub zakopać. Pamiętajmy jednocześnie, aby po zabiegu oczyścić narzędzia ogrodniczym środkiem do dezynfekcji lub preparatem chemii domowej. Walkę z tą chorobą prowadzimy dwutorowo: podlewając krzewy preparatem systemicznym: Topsin lub Sarbrawit oraz opryskujemy liście środkami takimi jak: Rovral, Dithane lub Discus. Zabieg powtarzamy 3-4 krotnie co 7-10 dni.

maila podpisał:
Zbigniew Pachulski
Program Maja w Ogrodzie
TVN METEO

Będzie o tej chorobie w programie "Maja w ogrodzie" chyba w tę niedzielę Pewnie wypowie się specjalista od chorób.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:14, 14 lip 2016

Do góry
Przysłam zobaczyć jak te 50 litrów/m2 wygląda, busz po prostu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies