Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja działka na Dębowym Lesie 10:56, 09 lip 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, piękne masz lilie. To chyba te giganty, zapomniałam ich nazwę.
Fajne spotkanie miałyście.
Aniu, u nas w dzień tylko około 17-18 stopni, zimny wiatr, chodzimy w kurtkach, kropi trochę deszczyk ale malutko. Za mało po tych upałach. Ale i tak jest dobrze.
pozdrawiam.

Basiu dziękuję. lilii ma sporo w różnych miejscach powtykane.
O tak spotkanie było mega udane.
To u nas dwadzieścia parę stopni jest. I wiatr chłodny. I deszczu zero
Dziękuję, pozdrawiam

Po nitce do kłębka ;) 10:54, 09 lip 2019

Do góry
effka napisał(a)
Rzeczywiście spory masz taras, świetny pomysł. Można go podzielić na różne strefy. Fajne leżaki, też się zastanawiałam nad drewnianymi ale że są na otwartym powietrzu to kupiłam aluminiowe z siatką takie jak komplet mebli tarasowych.
Jaka śliczna córcia i pieseł

To zimno było ciężkie do zniesienia, dobrze, że już dziś 21 tu pokazują. Słonko świeci, będzie dobrze
Buziaki z plaży

piesełki mam dwa to moja młodsza psinka Pola
a córki też mam dwie
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:48, 09 lip 2019

Do góry

To zdjęcie mnie urzekło...takie subtelne...och...
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:27, 09 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Nie wszystkie są takie kubeczkowe, a wszystkie z jednej tytki

Ja dostałam kilka nasion od Reni która kupiła je gdzieś tam - na razie ani jeden kubeczka nie przypomina - poszarpane - ale wszystkie nie zakwitły - Te Twoje tez są cudowne - co te kosmosy w sobie mają ?
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:24, 09 lip 2019

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
uwaga na nisko przelatujące bociany

. Ciekawe gdzie zostawił pakuneczek
Hortensjowo 10:21, 09 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Blackberry Trufle

Vintage Wine

Matko! jakie wielkie Vintage Wine! Moje w zarodku dopiero
A tawułom dałam szansę na rogalowej rabacie ...może się skulkują bo pójdą w las.Tnę już co tydzień chyba
Zielonym do góry... 10:12, 09 lip 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)

Zielonym do góry... 10:12, 09 lip 2019

Do góry
od Muszelki...
Muszelka napisał(a)
Krakusie, mówisz - masz

Muszelka napisał(a)

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:08, 09 lip 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Czy u was tez sie tak nagle pogoda zmienila?U nas 7 stopni dzis rano! A deszczu nadal nie widac.
Popryskalam dzis hortensje drugi raz, tym razem preparatem miedzianym a za tydzien popsikam tez systemicznym i jednoczesnie je przerzedze. Najgorzej wyglada preziosa.Do tej pory je cielam i nie chorowaly a w tym roku i w zeszlym nic nie zmarzlo wiec nie cielam. I pewnie za geste sie zrobily i podatniejsze na choroby przez to.
Przeraza mnie to, zee pomimo tylu kwiatow w ogrodzie, motyli prawie nie ma. Widzialam jednego zoltego,polowca szachownice, strzępotka ruczajnika, i biaöe i to tyle. Pomimo tego, ze mieszkam przy polach i lakach.

Nie ma slonca, wiecfotki takie sobie

Co to za różyczka, Kasiu? Pięknie wygląda ze stipą.
U nas pogoda też jakaś dziwna. Albo upaly takie, że nie można oddychać albo dzisiaj 16 stopni. Ogromne różnice temperatur. Trudno się tak przestawiać z dnia na dzień.
Motyle w ogrodzie na szczęście jeszcze jakieś widuję, nawet pomimo, że nie mam wiele roślin do których by przylatywały. Siedzą na kamieniach i się grzeją Ale nadmiaru też nie ma faktycznie. W każdym razie kilka mogę Ci podesłać
Pozdrawiam
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 10:04, 09 lip 2019

Do góry
Tu zdjęcia
Hortensjowo 09:59, 09 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Blackberry Trufle

Jaki ładny widoczek.

U Ciebie Vintage Wine już w rozkwicie. U mnie daleko w tyle, mniej słońca zapewne. A dodatkowo dwie kępki zostały pożarte przez kwitnącego przywrotnika i wyglądają bardzo rachitycznie.
Ogród do odnowy 09:58, 09 lip 2019

Do góry
Wczoraj zszokował mnie widok jednego mikołajka oblepionego dosłownie ogniczkiem, część pospadała na astra rosnącego poniżej

za płotem też je zobaczyłam

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:58, 09 lip 2019

Do góry
uwaga na nisko przelatujące bociany

Blaski i cienie nowego życia 09:55, 09 lip 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Wygląda na to że chyba najwcześniej będę za rok je dzielić. Będzie ich więcej i wyjdzie mi na korzyść. Bo trzeba miejsce długie pod murem ogarnąć. Od zeszłego lata dłubię i dłubię po trochu i tylko mnie chwasty denerwują.

Miałam tu w zeszłym roku łany werbeny i kosmosów. Zobacz jakie resztki zostały. I ile potrzeba tu ziemi.

To jest ekstraśne miejsce na irysy - nie wiem czy lubisz przed nimi może być szpaler liliowców - jakiego liliowca chcesz mam nadmiar łososia wysoki mogę Ci we wrześniu wysłać

Ula Ty robisz kompost? nie pamiętam

No doczytałam że robisz - Ula chodzi o to żeby mieszać zielone z brązowym czyli z gałązkami kartonami - im bardziej rozdrobnisz i wymieszasz to będziesz mieć szybciej - oczywiście kompost musi mieć wilgotno bo inaczej nic z tego - jak polejesz gnojówką z pokrzyw to będzie szybciej bo to azot przyspieszy rozkład.
Ja trawę suszę tylko wtedy jak daję jako sciółkę a do kompostownika daję z tym że cienką warstwę bo wiadomo jak dużo to się zakisi.
Teraz trawy nie mam - praktycznie cały sezon bo nie ma co kosić.

Ale się u Ciebie zasiedziałam - dziwią mnie te pierwiosnki - w takiej suszy u mnie wszystkie oklapłe - ja bym pod ten bukszpan nic nie pchała tylko ładnie brzeg wykończyła i obsypała - no właśnie czym - kompostem

Ula pracuś z Ciebie niebywały - podziwiam, ja opadłam z sił po wczorajszym wietrze /jakby mało było suchego/

Hosty u mnie jakoś się trzymają, bo są głównie przy hortensjach ogrodowych a te muszę podlewać - najbardziej lubię te niebieskie bo ślimaki ich nie lubią no i czkam na kwiaty pachnącej którą w ub roku kupiłam

pozdrawiam

ps. jak się nawymądrzałam to wybacz - jakiś taki dzień w tej suszy mnie naszedł
Ogród z czereśnią 09:54, 09 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
2018

Zacytuję bo bardzo mi się podoba to zestawienie pomarańczowej paproci z zielenią i niebieskością. Czy to narecznica czerwonozawijkowa?
Cała rabata mi się podoba. Wiadomo, takie klimaty są mi bliskie.

Zaskoczona jestem przyrostem derenia, myślałam że one duużo wolniej rosną.
Blaski i cienie nowego życia 09:52, 09 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Chyba będzie dobry, jak myślisz?
Może środek czymś zamalować, żeby nie ciągnął tak wody?
Oczywiście możesz wywalić to zdjęcie ze swojego wątku

To jest super - tez uważam niczym nie maluj ani nie wykladaj - to wcale tak wody nie ciagnie - będzie dodatkowym miejscem dla żyjatek - jak miałam taki wielki pień orzecha i w małą dziurke wsadziłam bodziszka - jej jak mu dobrze w próchnicy - na dodatek dziurka się powieksza i kępa też.

Takie wynalazki są mega fajne - na wymądrzałam się coś mnie naszło
Blaski i cienie nowego życia 09:50, 09 lip 2019

Do góry
Z drugim szpalerem było wiele gorzej ale za to ma mnóstwo nowych przyrostów i widać że jest w lepszym stanie niż pierwszy.

Musiałam też zabezpieczyć ziemię pod bukszpanem przed chwastami.
I ogólny widok na dalszy ciąg do pracy, czyli docinanie tui i bukszpanów i prac ziemnych pokażę jak skończę.

Droga do spełnienia 09:49, 09 lip 2019

Do góry
Kawa napisał(a)

tu mi się podoba

po lewej to hosty i rozplenice?

edit. czy to kłosownica ?
Blaski i cienie nowego życia 09:44, 09 lip 2019

Do góry
Z wczorajszej pracy nad bukszpanami ogólny widok

Wydawać mogłoby się że to tylko cięcie. Ale po takiej inwazji gąsienic to nie tylko cięcie ale i czyszczenie. Ciągle jest dużo suchych listków na gałązkach i myślę że do zimy będę te bukszpany oczyszczać. Metalowa szczotka psa też tylko częściowo rozwiązała problem. Normalnie ręcznie trzeba będzie non stop działać. A na ziemi pełno suchego i wygląd okropny. Już dosypywałam raz ziemi i za każdym poruszaniem się sypie. Czyli zmagań ciąg dalszy.

Drugi dylemat...czym obsadzić ten pas pod bukszpanami bo tam mam zbieraninę która już mnie denerwuje. Myślałam o bodziszku albo brunerze ale przy lipcowym cięciu zmarnowałyby się. I chyba tylko funkcjonuje mi w głowie pomysł od moich sąsiadów na pierwiosnki omszone bo one cały sezon śliczne. Mam już ich trochę rozmnożonych i chyba je dzisiaj przesadzę z miejsca gdzie ma się rozrosnąć runianka.

Czyli wiosna zawita na rabatę bo dalej są rozchodniki i one też będą wykopane bo nie lubią zbytniej wilgoci która panuje od wiosny do lata....a powoli przyjmują się sadzonki ciemierników.

Przy okazji cięcia oczywiście dużo czasu zajęły mi sadzonki bukszpanowe, musiałam założyć szkółkę pod różami z drugiej strony szpaleru. Tam takie podmokłe miejsce im służy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies