Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerabianie ogródka pod swój gust

Przerabianie ogródka pod swój gust

anna_g 09:45, 08 lip 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Anna, polecam bardzo- sa zdrowe, nie choruja, i pieknie sie przebarwiaja. I nie kazdy je ma

Tutaj w poludnie

O dzięki W miejscu, o którym myśle u siebie taki cień byłby już wystarczający
anna_g 09:48, 08 lip 2019

KasiaBawaria napisał(a)

[/img]

Pięknie w tym ogrodzie botanicznym. Te trawy z jeżówkami i czosnkiem, ajajaj.

I to na zdjęciu połączenie też mi się bardzo podoba - takie proste a cudne. Mam identyczną werbenę tylko oczywiście nie skomponowałam jej tak cudnie. Lobelia u mnie umarła z upału a cynii w tym roku... nie mam - ślimaki zjadły mi wszystkie siewki przez 1 noc.
KasiaBawaria 14:53, 08 lip 2019

Anna, oh szkoda cynii. Slimakow nagich na szczescie prawie nie mam, ale cos innego mi zjada monardy. Podejrzewam jakies chrzaszcze.

Zana 20:41, 08 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

wygląda na jakiegoś penstemona może to ten?

zjawiskowe te łany jeżówki bladej, pocieszam się, że pojedyncze też mogą oko cieszyć

Serce musi Ci pikać na widok takich hortensji

Wspaniała wycieczka

Najpierw pomyślałam o lobelii okazałej, ale masz rację, wygląda na tego penstemona.

Piękne widoki, te łany hortensji wyglądają cudnie.
KasiaBawaria 21:18, 08 lip 2019

Chyba nawet znalazlam odmiane Garlet
KasiaBawaria 06:58, 09 lip 2019

Czy u was tez sie tak nagle pogoda zmienila?U nas 7 stopni dzis rano! A deszczu nadal nie widac.
Popryskalam dzis hortensje drugi raz, tym razem preparatem miedzianym a za tydzien popsikam tez systemicznym i jednoczesnie je przerzedze. Najgorzej wyglada preziosa.Do tej pory je cielam i nie chorowaly a w tym roku i w zeszlym nic nie zmarzlo wiec nie cielam. I pewnie za geste sie zrobily i podatniejsze na choroby przez to.
Przeraza mnie to, zee pomimo tylu kwiatow w ogrodzie, motyli prawie nie ma. Widzialam jednego zoltego,polowca szachownice, strzępotka ruczajnika, i biaöe i to tyle. Pomimo tego, ze mieszkam przy polach i lakach.

Nie ma slonca, wiecfotki takie sobie

Jezowka fatal attraktion ma cudownie ciemne pedy.

Jezowka wintage wine

Pysznoglowka pink lace.

Gosiek33 09:49, 09 lip 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Czy u was tez sie tak nagle pogoda zmienila?U nas 7 stopni dzis rano! A deszczu nadal nie widac.
Popryskalam dzis hortensje drugi raz, tym razem preparatem miedzianym a za tydzien popsikam tez systemicznym i jednoczesnie je przerzedze. Najgorzej wyglada preziosa.Do tej pory je cielam i nie chorowaly a w tym roku i w zeszlym nic nie zmarzlo wiec nie cielam. I pewnie za geste sie zrobily i podatniejsze na choroby przez to.
Przeraza mnie to, zee pomimo tylu kwiatow w ogrodzie, motyli prawie nie ma. Widzialam jednego zoltego,polowca szachownice, strzępotka ruczajnika, i biaöe i to tyle. Pomimo tego, ze mieszkam przy polach i lakach.

Niestety to jeden z efektów zmian klimatycznych, europa niby zmniejsza trujące działania w swoim okręgu za to np. wycinane są lasy deszczowe by zakładać plantacje palm olejowych nie tylko do celów spożywczych i kosmetycznych ale też jako bio paliwa

Rano też miałam tylko 6C. Motyli też bardzo mało i mała ich różnorodność. W Niemczech choć korytarze dla owadów tworzą, tyle tylko czy one dożyją by do nich dotrzeć?
anna_g 10:08, 09 lip 2019

KasiaBawaria napisał(a)

Nie ma slonca, wiecfotki takie sobie

Co to za różyczka, Kasiu? Pięknie wygląda ze stipą.
U nas pogoda też jakaś dziwna. Albo upaly takie, że nie można oddychać albo dzisiaj 16 stopni. Ogromne różnice temperatur. Trudno się tak przestawiać z dnia na dzień.
Motyle w ogrodzie na szczęście jeszcze jakieś widuję, nawet pomimo, że nie mam wiele roślin do których by przylatywały. Siedzą na kamieniach i się grzeją Ale nadmiaru też nie ma faktycznie. W każdym razie kilka mogę Ci podesłać
Pozdrawiam
KasiaBawaria 12:57, 09 lip 2019

Za podeslanie motyli bylabym wdzieczna Roza to fairy.

Nie wiem jak u was, ale u nas leja chemia na polach i w ogrodkach przzydomowych strasznie. Jest tak zle, ze wprowadzona zakaz koszenia lak do konca czerwca. Poza tym jest zakaz uzywania niektorych herbicydow. Ale niestety wiele nadal jest dozwolonych. Poza tym rolinicy maja tworzyc te pasy dla owadow przy polach. Ale to wszystko za malo. Za duzo betonu, za malo drzew, za duzo chemii i monokultur. Troche sie zaczelo w tym temacie dziac. Zawsze jak przyjezdzam do Polski to mam szybe brudna choc troche od owadow a tu nic. Jezdzi sie po autostraszie 600 km i auto czyste.
Gosiek33 13:07, 09 lip 2019

Skoro u Ciebie jeszcze gorzej, to prawdziwa masakra. Ekolodzy walczą u nas by zakazać używania preparatów zawierających nikotynę do zaprawiania nasion. Cała awantura o to. A owadów pożytecznych i motyli coraz mniej