Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gutlandia 22:22, 12 cze 2019

Do góry
Sąsiedzi zakończyli remont z sukcesem. Jest miejsce na thuje, można zacząć front ale... no właśnie, znowu ale . Jak tu zamawiać i sadzić rośliny jak na zewnątrz ognie piekielne: w dzień smaży w nocy wichry i burze.Dziś już prawie zamówiłam drzewka ale jak pomyślałam, że u kuriera na pace +70 to odpuściłam. Zajęłam się plewieniem mając nadzieję, że te durnowate chwasty w końcu zrozumieją gdzie im rosnąć nie wolno . Swoją drogą chyba nie pojmę fenomenu chwasta: człowiek go maltretuje, depcze, wyrywa z korzeniem a on jak ten bumerang powraca z podwójną prędkością a takiego kwiatka to człowiek nie dotknie nawet, spojrzy tylko krzywo, nie tak jak trzeba i książę usycha ze zgryzoty. Pozostaje hodować chwasty, i zgodnie z tym łażąc po tych swoich połaciach wykopuję dzikie krwawniki i utykam w kretowiska . A wracając do chwastów to najbardziej rozpanoszył mi się w tum roku pomidor i koperek. Inwazja jakaś normalnie. Są wszędzie gdzie wiosną użyłam kompostu, nie mówiąc już o samym kompostowniku, który został dokumentnie opanowany do spółki z dynią
Pomidory mam w jeżówkach:.

W dalich:

I we wszystkim innym.

Nie mam ich tylko w akwarium z rojnikami. Nie przypuszczałam że one tak ładnie kwitną . To chyba rośliny odpowiednie dla mnie. W zeszłym roku posadziłam i od tej pory tylko oglądam .

Ogrodowe skarby 22:22, 12 cze 2019

Do góry
katel napisał(a)
Clematis piękny i piwonia cudna a Ty jak zwykle błyskawicznie działasz , nowa rabatka super.

Witaj Kasiu no nie wiem czy to było błyskawicznie hahaha chciałam żeby to było szybciej no ale ważne ze jest już posadzone !!! teraz jeszcze okienka pomalować .....i tu mam zagwozdkę bo dostałam w konkursie nagrodę puszki z farbą zewnętrzną w 3 kolorach. Teraz myślę czy przypadkiem nie wykorzystać je może będzie ciekawie tak kolorów

Nowocześnie z różAnką :D 22:20, 12 cze 2019

Do góry
Przedogródek pod dębem 22:19, 12 cze 2019

Do góry
Pamiętajcie o ogrodach 22:19, 12 cze 2019

Do góry
Aniu (anabuko) dzięki

AniuzUroczyska ten jarmuż tak sam wyrósł w zeszłym roku i tak sobie rośnie
Zaglądaj ale faktycznie pora oglądania jest taka, że ja na trzeci bok się przewracam

Elu to oczko to dla mnie jedna z największych radości, woda pomimo że nagrzewa się dość mocno nie zielenieje, chyba roslinki podjęły prace i kula robi swoje choć "puszczam" ją co dwa-trzy dni. Ciekawi mnie czy coś jeszcze zakwitnie obok jeżogłówki.

Gosiu dzięki o takie rady to lubię już poobrywałem przekwitłe nachyłki A jego kupiłem w Liroju nawet nie wiedziałem co to , po prostu podobał mi się I dobrze zrobiłem, bo podoba mi się coraz bardziej

fotki z rana
już po kawie

Nowocześnie z różAnką :D 22:19, 12 cze 2019

Do góry
Trzcinnikowo
Przedogródek pod dębem 22:17, 12 cze 2019

Do góry
kilka dzisiejszych zdjęć.
Rojnik kwiaty pokazał:

te w pieńku też dobrze rosną:

Parę róż
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:10, 12 cze 2019

Do góry
na słupku zawisla jedna z kapliczek, którą powaliła powodź

gotowe
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:10, 12 cze 2019

Do góry
Odpiszę nieco później, a teraz krótka relacja z robienia konfitury

Zbieramy płatki pachnącej róży - u mnie Louise Odier

Jeśli nam się chce, to odcinamy tą jasną część płatka u podstawy (ponoć daje lekką goryczkę) ze środka. Płatki można przepłukać i osuszyć przed ucieraniem.

Odważamy i odmierzamy taką samą ilość cukru (z cukrem pudrem łatwiej, ale może być też kryształ)

Przesypujemy partiami do moździerza albo makutry

i ucieramy

Taką wersję konfitury przechowujemy w lodówce
Dziękuję za uwagę
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:10, 12 cze 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Ciekawe jest to co mówisz o różach..kiedyś miałam różankę..wykarczowałam, a teraz znowu tęsknię..

Zapędów do karczowania raczej nie mam. Kiedy ogród zaczął wychodzić z niemowlęctwa, spojrzałam na to wszystko chłodnym okiem. Raczej rozumem niż sercem, bo...nasadzić jest najłatwiej, ale utrzymać to wszystko w jako takiej kondycji już jest trudniej. Wyleciało to, co zapowiadało duże problemy: większość jałowców, duże świerki kłujące, leszczyna, bardzo kolczaste, potężne róże. Zostało to, co przez najbliższe lata dam radę w miarę ogarnąć.

Gożdzikowa - wiejski ogród 22:09, 12 cze 2019

Do góry
gobasia napisał(a)

Piękność nie z tej planety. Wolałabym tą niż moją czerwoną
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:08, 12 cze 2019

Do góry
podoba mi się taka wiec albo bedzie w kolorze chatki, albo czerwona jak reszta moich furtek....nie wiem sama.....bedzie na niej wisiała tabliczka z nazwą ogrodu od Agusi

Ogródkowe perypetie:) 22:07, 12 cze 2019

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 22:06, 12 cze 2019

Do góry

Baillando

Leonardo

Rozpoznawanie traw 22:04, 12 cze 2019

Do góry
Pomoże mi ktoś rozpoznać te trawy ,w jednej Kępie będą dwa gatunki miał być miskant a urosło coś innego
Ogródkowe perypetie:) 22:04, 12 cze 2019

Do góry

Ogródkowe perypetie:) 22:03, 12 cze 2019

Do góry
Lubię tą różę.. pojęcia nie mam jaka ale zapach śliczny i ta biel.

Róża od Iwonki coraz bardziej mi się podobaChoć nie pachnie.

Ta biel też jest śliczna, pachnie.. pnąca, nie pnąca.. nie wiem skąd mam za to łapie plamistość straszliwie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:02, 12 cze 2019

Do góry
w trakcie

i gotowe

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:59, 12 cze 2019

Do góry
Basiu mozliwe, ze jedna inna cebulka sie zaplatala, bo inne paki nie sa takie czerwone. Jutro zrobie fotke calosci

a dzis rozane fotki
Ogródkowe perypetie:) 21:59, 12 cze 2019

Do góry
I dwie zagadki, może ktoś wie.. podobne do jakiejś?
Na jednej był napis Francuska parkowa Komtesa.. druga to chyba Olivia.

Anda kojarzysz?
Ta jest wyprostowana, pachnie lekko, zaschły jej kwiaty.. przeniosłam w inne miejsce. Jest w donicy. Chyba będzie wysoka.

Ta też jest w donicy.. ale ma kwiaty zebrane w wiechy. Strasznie się przewiesza.. hmm lekko pachnie również.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies