Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Nieśmiałe pierwsze kroki 07:45, 15 wrz 2016

Do góry
Elu, na razie nie ma co krytykować, bo jeszcze niewiele zostało zrobione
Głowa do góry - większość roboty przed Tobą

Z tego co pokazałaś, ta skarpa nadal jest dla mnie najbardziej problematyczna. Suchy murek, który zrobiliście trochę pomaga, ale nie rozwiązuje problemu (tzn.: wg mnie). Patrząc na zdjęcie odnoszę wrażenie, że na tarasie jest jak w piwnicy: ciemno i ziemia dookoła. Skoryguj mnie jeśli się mylę.
Pierwszy pomysł mam taki, żeby ten suchy murek potraktować jak stopień, wybrać nad nim dużo ziemi i zrobić drugi taras. Na wcięciu trzeba by było wtedy zrobić ściankę oporową i ona miałaby chyba z 1,5 metra wysokości.
Wiem że to potężna robota i ogromne koszty, dlatego jeśli powiesz, że to absolutnie wykluczone i nie ma mowy, to pomyślę nad czymś innym.
Nie ukrywam jednak, że wydaje mi się to najsensowniejszym rozwiązaniem: pozwoliłoby wpuścić do domu więcej światła, dało więcej przestrzeni, której nie macie za dużo na tych pięknych górkach, a drugi taras można by było pięknie połączyć z trawnikiem, na którym stoi trampolina. Całość można by wtedy razem zakomponować i stworzyć jedno, reprezentacyjne wnętrze (zewnętrze).

To jak?
Ogród wśród pól i wiatrów 22:29, 14 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Jesli irga, to tylko major.

Kosodrzewiny (te typowe) niestety małe nie są, przyrastają nierównomiernie i po kilku latach w najlepszym przypadku sa do przerobienia na niwaki...ale... są odmiany sosen rosnące w kulki (formy szczepione), w tej chwili przychodzą mi do głowy 4 - 'Varella' i 'Low Glow', 'Benjamin', sosna hakowata 'Nana'.
Wszystkie rosną w równomierne poduchy.

Wczoraj własnie zastanawiałam się nad twoja skarpą i nic nie wymyśliłam prócz jednej uwagitóż sposób nasadzenia optycznie albo wydłuży, albo złagodzi skarpę.

Myślę, że też bym dosadziła sedum, bo przyciągnie owady.

Tak, to już zakodowałam. Irga - major.
Wszystkie zaproponowane kosodrzewiny śliczne, na szybko zgooglałam.
Co do uwagi... hmm.. w sumie ani wydłużenie ani łagodzenie nie są dla mnie priorytetami,
bo skarpa sama w sobie ma ponad 20 metrów i nie jest szczególnie stroma.
Chcę po prostu ładnej, spójnej kompozycji...

Jeszcze sobie przypomniałam o jednej roślinie, którą lubię (szczególnie wiosną) a jest to tawuła.
Chyba mogłaby być na skarpę
Stylowe Nordowisko 22:07, 14 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Na pewno też je posadzę gdzieś na skarpie!

Koniecznie, bo warto! Moje wrzosy też są na skarpie i dają radę; oczywiście w tym miejscu gdzie jest wrzosowisko skarpa była bardziej stroma, ale dosypałam tam kilka worków torfu i ziemi do roślin kwasolubnych, dodałam też dwa worki drobniutkiej kory i wszystko razem przemieszałam z rodzimą ziemią tak by skarpa trochę złagodniała.
Nieśmiałe pierwsze kroki 20:35, 14 wrz 2016

Do góry
No to zaczynamy jazdę!!!
Wjazd do domu:

Wschód jest z tyłu domku. Zachodzące słońce pada wprost na front.

Tu kompletnie nie mam wyobraźni co miałoby być. Na wiosnę, może nawet później będziemy robić kostkę. Nie chcę jej dużo - raczej tylko tyle co potrzeba. Większość tego grysu chciałabym zlikwidować i w to miejsce trawnik. Kostkę widzę tylko na wejście i wjazd do garażu.
Rabata po lewej stronie:

Od północy wieje - stąd pomysł na te tuje. Nie upieram się - może być coś innego.

To samo miejsce widziane od drugiej strony:

I jeszcze raz to samo tyle, że z szambem:

Idąc dalej jest skarpa i tył domku:

Skarpa obsadzona irgą. Posadziłam irgę ponieważ nie chciałam trawy, a irga bardzo szybko zadarnia. Zależało mi na tym, gdyż przy ulewach była masakra. Dzięki irdze jest już wyraźnie lepiej. Murek powstał w te wakacje. Nad samym murkiem chciałabym posadzić konwalnik po całej długości bo mi się podoba, ale po prawdzie nie wiem czy tu pasuje
Dochodzimy do skarpy - widok z tarasu:

Tu pewnie będzie najwięcej besztania Skomentowane już kiścienie i azalie z tego miejsca mogę przenieść. Lubię i kiścienie i azalie, ale nie upieram się na tej skarpie, gdyż jest bardzo stroma.
Z tyłu za tą wyciętą w koło skarpą w kierunku lasu chciałabym posadzić jakieś drzewa owocowe. Docelowo będzie tam mini warzywnik.
Na zdjęciach widoczna jest też trampolina. Póki co postoi jeszcze chwilę, tyle, że bardziej w tyle. Przed drewnianym domkiem chciałabym postawić grill.
Jak widać na zdjęciu pierwszym po prawej stronie też jest skarpa. Tu posadzone są sosny i świerki. Na przeciwko frontu domu w kierunku drewnianego domku idzie wodociąg więc tu mogę posadzić coś co nie bardzo głęboko się korzeni. Myślałam o berberysie kolumnowym. Ten berberys chodzi mi też po głowie na zwieńczeniu skarpy z tyłu domu- nad irgą. Dom nie jest ogrodzony i długo nie będzie - chciałbym więc roślinami wytyczyć granice.

To by było tyle. Zwymiaruję jutro. Dziś niestety brakło czasu
Spotkam się pewnie z ostrą krytyką, ale bardzo proszę jak toś ma cierpliwość to doradźcie błądzącemu.
Ogród wśród pól i wiatrów 09:47, 14 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ok przeczytałam dyskusje skarpowa i:
- Twoja skarpa ma mniejszy znacznie przechyl niż moja.widać to dobrze na Corkach że szmata więc bez obaw o korew
- polaczeniem wszystkich propozycji będzie irga z trawami np hakone albo innymi
- irga ładna jest cały rok.40 cm to za gesto.
- ja mam dwie skarpy każda 15xok 2 metry ma każda poszło ok 20 irg.u mnie ładna spora irga kosztuje ok 4,5 zł.

A ja płaciłam po 6 zł i posadziłam u siostry co 40 cm. Oj, biada mi! Najwyżej będziemy pobierać sadzonki na nowe okazy.
Ogród wśród pól i wiatrów 22:54, 13 wrz 2016

Do góry
Ok przeczytałam dyskusje skarpowa i:
- Twoja skarpa ma mniejszy znacznie przechyl niż moja.widać to dobrze na Corkach że szmata więc bez obaw o korew
- polaczeniem wszystkich propozycji będzie irga z trawami np hakone albo innymi
- irga ładna jest cały rok.40 cm to za gesto.
- ja mam dwie skarpy każda 15xok 2 metry ma każda poszło ok 20 irg.u mnie ładna spora irga kosztuje ok 4,5 zł.

Typografia ogrodu 21:05, 13 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Asia, śliczne dekoracje na poprawiny zrobiłaś, nie dziwie się, że goście wynosili w torebkach

Obejrzałam jak skarpa się zmieniała i super efekt osiągnęłaś, bardzo mi się podoba od dawna, ale dopiero porównanie jeszcze bardziej ukazało jak się to miejsce zmieniło.

Dziękuję Edyto.na początku na skarpie rósł barwinek (przez przypadek) i trzmielina.nie dawały wogole rady.potem wymyśliłam irge i yrawy.,dostały nawadnianie które czasem uzywamy i sprawdzaja sie super. Abrabatabu podstawy powstała trochę z przypadku.ale też fajnie się zgrala
Typografia ogrodu 20:15, 13 wrz 2016

Do góry
Asia, śliczne dekoracje na poprawiny zrobiłaś, nie dziwie się, że goście wynosili w torebkach

Obejrzałam jak skarpa się zmieniała i super efekt osiągnęłaś, bardzo mi się podoba od dawna, ale dopiero porównanie jeszcze bardziej ukazało jak się to miejsce zmieniło.
Typografia ogrodu 15:04, 13 wrz 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Świetna ta donica Skarpa tyż
merci
Typografia ogrodu 15:02, 13 wrz 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Ja Ci chciałam jeszcze powiedzieć, że chałupkę masz świetną!A skarpa-co tu gadać-poszła w dobrą stronę
dziękuję.miło
Typografia ogrodu 14:17, 13 wrz 2016

Do góry
Świetna ta donica Skarpa tyż
Typografia ogrodu 13:19, 13 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
tez ja lubie teraz choc kosztowała duzo pracy zanim trafiliśmy z roślinami.nie przycinam. jedynie to co wchodzi na trawnik. Irga jest super.
a kieedys bylo wrrrr

Ja Ci chciałam jeszcze powiedzieć, że chałupkę masz świetną!A skarpa-co tu gadać-poszła w dobrą stronę
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 12:17, 13 wrz 2016

Do góry
Domi,że niby co nie nadaje się do pokazania
-ten piękny szpaler hortek ?
- ta rabata z klonami i żurawkami ?
- może ta skarpa na której jest altanka ?

Oj oj pięknie masz na narzekasz
Ogród wśród pól i wiatrów 12:17, 13 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mabi,

Pamiętajmy, że tam "na dole" jest część użytkowa ogrodu.

Chodziło mi o coś takiego, żeby od płaszczyć widok. Bo teraz to mi się wydaje wzrok kończy się na skrzyniach z warzywami.
agata19762 napisał(a)
Skarpa również się zagęszcza

Typografia ogrodu 11:51, 13 wrz 2016

Do góry
I jeszcze u Ciebie fajne jest to, że skarpa ma ramy, z kostki, z bukszpanu, od góry chodniczek. U mnie na razie jest całkiem płynna.. co mnie denerwuje nie ukrywam..Zlewa się z trawnikiem i z częścią użytkową. Muszę też jakieś ramy wprowadzić. No nic .. pozdrawiam i uciekam
Ogród wśród pól i wiatrów 11:37, 13 wrz 2016

Do góry
Ivka mnie przysyła może moja skarpa się przyda do rozmyslania musze poczytać co tam o tej skarpi juz postanowione

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=2110
Typografia ogrodu 11:35, 13 wrz 2016

Do góry
I ta sama skarpa dziś
Ogród wśród pól i wiatrów 11:04, 13 wrz 2016

Do góry
Mi się podobają takie mieszanki
Gardenarium napisał(a)

Skarpa jest co prawda południowa ale ostre słonce, zimą wiatry to trawy i wrzosy wytrzymają?
Ogród wśród pól i wiatrów 11:02, 13 wrz 2016

Do góry
Mabi napisał(a)
Wstawiłam tylko poglądowo jak irga będzie sama wyglądała Ta irga to irga pozioma( taka była w puzzlach) w lecie, jak ma czerwone kulki. Trochę wygląda jak berberys admiration ale w zimie będzie łysy.
Co do brzóz to na sam koniec wpadło mi do głowy bo wydawało mi się, że na końcu masz warzywnik i tak sobie pomyślałam nad cieniem przy ewentualnym grillu lub stworzeniu ogrodu zamykającego części i otwierającego inną część. Nie tak, żeby całą krawędź zasadzić ale z przerwami czy jednym bokiem.
Zamiast brzóz może ambrowiec, śliwa wiśniowa, hortensje na pniu ale jak ma być przestrzeń to będzie przestrzeń

Mabi, ambrowiec to wielkie drzewo, całkiem popsułby efekt i dałby cień na skarpę i nawet dalej. Te brzozy też. A hortensje na pniu to w jakim kontekście?

To nawet nie o przestrzeń by chodziło tylko o to, czy te drzewa/hortensje na pniu nie będą od czapy. Drzewa na brzegu a za nimi przepaść skarpy .... . Oj niedobrze.

Żadnych irysów nie polecałabym, to musi być coś okrywowego, falującego, może kępkowego (lawenda - ale skarpa będzie sina zimą).

Pamiętajmy, że tam "na dole" jest część użytkowa ogrodu.

Ogród wśród pól i wiatrów 10:35, 13 wrz 2016

Do góry

To fotka z wczesnej wiosny,w tej chwili uwierz że prawie nie widać ziemi.Dosadzam w wolne przestrzenie bodziszki,miodunkę,kosaćce i kocimietkę.A nad samym brzegiem posadziłam paprocie.Na jakimś spektakularnym efekcie mi nie zależy,bo skarpa nie jest w zasięgu wzroku,raczej chciałam aby została umocniona i nie zarosła chwastami.To jest tylko fragment który przylega do warzywniaka,a ciągnie się po całej długości działki.Tam gdzie będzie na wysokości domu,będę musiała się bardziej postarać i trzeba będzie ją złagodzić.Johanka ma też małą skarpę obsadza wrzosami i wrzoścami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies