Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród wśród pól i wiatrów 23:21, 04 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jolu czyli taki miałby być kształt rabaty na skarpie, coś regularnego mniej więcej jak nagryzmoliłem?

Oczywiście jakieś zejście musi być (...) To się opisałem

Luki, po pierwsze bardzo Ci dziękuję, że Ci się chciało zastanowić, "nagryzmolić" i napisać
Tak, taki mniej więcej kształt jak narysowałeś. Wrzucę jeszcze fotki tego miejsca od drugiej strony, żeby było wiadomo o co chodzi.

Skarpa ma długość ok 16 metrów, z obu stron bardzo łagodnie schodzi do części owocowej. Gdyby miały być schody to raczej w środkowej części, bo tam jest stromo.

Chciałabym jakoś zacząć, wyznaczyć jakieś ramy tej skarpy, coś zaplanować. Wykorzystuję Luki Twój rysunek. A gdyby tak:
- podzielić skarpę trzema lub czterema wstęgami [oznaczonymi na czarno]... wysypanymi ze żwiru albo wysadzonymi jakąś mocną rośliną (np. niska kosodrzewina??),
- środkową wstęgę zrobić szerszą i uczynić ją schodami,
- ukośne pomarańczowe linie wysadzić z zaproponowanych przez Ciebie roślin, np krzewuszek, berberysów, lub jakichś zimozielonych roślin,
- powstałe "kwatery" wypełnić (tak jak sugerujesz) jednolitymi plamami roślin?

No nie wiem, tak sobie kombinuję po troszkę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:48, 04 wrz 2016

Do góry
Wespół zespół z Mężem przesadzilismy ognika ze skarpy na górkę pod płotem. Obyło się bez maski, ale kujon z niego

I skarpa bez ognika:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:59, 04 wrz 2016

Do góry
A_gawa napisał(a)
Chciałabym obsadzić skarpę rozplenicami. Bardzo proszę - pomóżcie mi dokomponować jej towarzystwo. Z czym ją zestawić? Skarpa ma ok. 12 m.

Ponieważ nic o skarpie nie wiem, to podaję w ciemno: sedum, jeżówki

Przemyśl, czy nie lepszy efekt da ci obsadzenie całej skarpy hakonechloa macra lub Nicolas. W maju już masz duże czupryny. W tym czasie rozplenica zaledwie się budzi.
Ogród wśród pól i wiatrów 07:34, 04 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jak to skarpa Jolka

Anusia.. no skarpa Spadek terenu, różnica poziomów czy jak tam Pani sobie życzy
Zwał jak zwał -wsadzić coś trzeba
Ogród wśród pól i wiatrów 22:19, 03 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)
A w ogóle to zamówiłam osiem serbów do pokazywanego niedawno kąta od wschodniej strony, w przyszłym tygodniu powinny już być. No i chętnie bym ruszyła ze skarpą, ale nie mam pomysłu jak by tu zacząć;(

Skarpa schodzi łagodnym spadkiem w dół.

Jak tak na nią patrzę na zdjęciu to sobie myślę że może sama trawa dobrze by tu wyglądała. Ale źle się ją kosi.. Chciałabym chyba jakieś "miękkie" nasadzenia, ale kompletnie nie mam pomysłu od czego by tu zacząć..

Jakiś pomysł może ktoś zarzuci..??
:
A co masz na myśli pisząc "miękkie" nasadzenia ?
Ogród wśród pól i wiatrów 21:58, 03 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)

jak to skarpa Jolka
Ogród wśród pól i wiatrów 21:53, 03 wrz 2016

Do góry
A w ogóle to zamówiłam osiem serbów do pokazywanego niedawno kąta od wschodniej strony, w przyszłym tygodniu powinny już być. No i chętnie bym ruszyła ze skarpą, ale nie mam pomysłu jak by tu zacząć;(

Jak tak na nią patrzę na zdjęciu to sobie myślę że może sama trawa dobrze by tu wyglądała. Ale źle się ją kosi.. Chciałabym chyba jakieś "miękkie" nasadzenia, ale kompletnie nie mam pomysłu od czego by tu zacząć..

Jakiś pomysł może ktoś zarzuci..??

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:46, 03 wrz 2016

Do góry
Chciałabym obsadzić skarpę rozplenicami. Bardzo proszę - pomóżcie mi dokomponować jej towarzystwo. Z czym ją zestawić? Skarpa ma ok. 12 m.
Ogród Nebel 17:40, 03 wrz 2016

Do góry
Nebelku a moze pomysl nad ta skarpa...bedzie Ci ciezko na nia wchodzic i pracowac przy roslinach...Moze warto byloby zrobic tam kilka poziomow, schody? No chyba ze juz masz swietny plan na najlepsze rozwiazanie
Czekam na fotki i cieplutko pozdrawiam
Nieśmiałe pierwsze kroki 09:11, 02 wrz 2016

Do góry
Witam, za namową Toszki wzięłam się za poprawę gleby. Skarpa przekopana, nawieziona tym co miałam (brak większych funduszy) czyli obornikiem, trocinami, przesypana z piaskiem. Już w dotyku wygląda lepiej - lżej. Kupiłam natomiast wiąz holenderski. Mąż wykopał mi wczoraj dołek i na dziś na dnie jest woda, czyli widzę, że i tu muszę tą ziemię przekopać na większym kawałku. Powiedzcie czy umieszczenie obok siebie buka rohan i tego wiąza tak od siebie ze 4 -5m będzie dobrym rozwiązaniem. Pomiędzy mam póki co krzewuszkę i hortensję. Docelowo chciałabym coś na pniu kulistego dosadzić. Ten wiąz i buk ma pokrój kolumnowy.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 21:15, 31 sie 2016

Do góry
Parę fotek z dziś

Moja skarpa przy huśtawce, rabata w trójkąty: Rozchodnik, Rozplenica i Budleja.
Niestety po zimie nie przetrwały rozplenice na górnym poziomie, dwie dosadzałem, stąd nie są takie ładne jak na dole
Ogród z pergolą 19:53, 30 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

własnie zastanawiam się czy tam nie dosadzić kulek danica bo mam parę ze zima nudno nie bylo ale nie wiem jak bardzo rozrosnie się the fairy...skarpa szeroka na około 2 m, zmiesci się tam coś jeszcze?na gorze jest lawenda, na dole na obwódce kocimietka i w srodku róże..?

danici dosyć spore rosną, ciężko ocenić
Ogród z pergolą 14:38, 30 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Skarpy super ciekawe jak to będzie wyglądało w kolejnym sezonie jak się rozrosną roślinki

własnie zastanawiam się czy tam nie dosadzić kulek danica bo mam parę ze zima nudno nie bylo ale nie wiem jak bardzo rozrosnie się the fairy...skarpa szeroka na około 2 m, zmiesci się tam coś jeszcze?na gorze jest lawenda, na dole na obwódce kocimietka i w srodku róże..?
Ogród na skarpie 21:11, 27 sie 2016

Do góry
mamuska1980 napisał(a)
Zapowiada się ciekawie. Ze skarpami nie mam doświadczenia, pewnie trudne w utrzymaniu. Trzymam kciuki druga skarpa też będzie super
Pozdrawiam

Witaj najgorsze jest dla mnie znalezienie roślin wytrzymałych i słońcolubnych...teraz np mogę dostać liliowce, ale nie wiem gdzie je wsadzić i mam 100 pomysłów na minutę.
Raz widzę liliowce koło traw a raz widzę tam wrzosy...eh ciężko ze mną i moim brakiem doświadczenia. Maz mój kochany zaczął tworzenie donic dziś na razie mam 1 zbitą z desek pozostałych po budowie jutro ma stworzyć jeszcze jedną. Docelowo chciałabym 4 donice, a najlepiej 6, ale działam małymi kroczkami, jak to zwykle trzeba z facetami. W dwie donice mam przygotowane( czekają na tarasie)tuje miriam, a w dwie kolejne chciałabym bukszpany( mogę kupić kulki bukszpanu za 10 zł/szt)-tylko kiedy najlepiej wykopać je z gruntu i do donic wsadzić?
przed wejściem dam donice z tujami od strony tarasu ma kamyczki dałabym bukszpany a w ostanie dwie trawa wydmuchrzyca wydmowa-sprubuje a co mi tam
Ogród na skarpie 19:18, 27 sie 2016

Do góry
Zapowiada się ciekawie. Ze skarpami nie mam doświadczenia, pewnie trudne w utrzymaniu. Trzymam kciuki druga skarpa też będzie super
Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:49, 24 sie 2016

Do góry

Skarpa ma 12,5 m długości (do ostatniej doniczki z Red Baronem). Za nią jest jeszcze 6 m w miarę płaskiego terenu. Szerokość pokazują żółte linie. Wystawa południowa.

Chciałabym posadzić na niej wrzosy, trawy i kosodrzewinę. Najprostsze co mi przychodzi do głowy to pasy po 50 lub 40 cm szerokości (fiolet, róż, biel), które będą się przenikać. Jest to teren od frontu i obawiam się, że będzie łyso i nieciekawie.

Postawione na trawniku czarne doniczki robią za brzozy 'Doorenbos', w okolicach brzóz będą: 'Morning Light' i 'Hamelin'.

W jaki sposób obsadzić, żeby nasadzenie się komponowało i dało przyjemny efekt? Help, plissss...

Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki 15:11, 23 sie 2016

Do góry
Ojej, biję się po tyłku...

Bo ja rozrysowałam te rabaty bliżej domu tylko do pewnego momentu i wyszły, jakby się miały ucinać, kurde.

Ta po lewej stronie jest wzdłuż płotu przez całą długość prawie i kończy się trochę przed żwirowcem. Po prawej zaczyna się prawie na wysokości domu od strony tarasu, bo tam nie chcę mieć rabaty wzdłuż domu, tylko sam żywopłot z Kórników.

Przy tarasie planujemy donice betonowe w L, bo jest lekka skarpa, która mnie denerwuje.

To ja może jednak narysuję wszystko hahaha. Sorry, rzeczywiście dla mnie to oczywiste, a dla was zupełnie nie na usprawiedliwienie dodam, że w ogóle nie miałam zamiaru przerabiać teraz tematu tyłu, tylko mnie podpuściłyście

Co do czytelności, hmmmm.... Chyba nic nie jestem w stanie z tym zrobić, na tablecie widzę wszystko bez powiększania, choć ekran w sumie nieduży, może pstryknę w kawałkach?
Ogród Nety- moje marzenie 08:53, 23 sie 2016

Do góry
A to rabata za domem- dość mocno zacieniona przez dom, słońce raczej tylko do 12.00. I skarpa do obsadzenia w przyszłym roku.

Rododendrony i azalie podsadzone runianką, kilka host, na lewo Anabelki- tegoroczne, malutkie. Jak wszystko u mnie. Większość roślin posadzona w tym roku, więc maciupkie. Rododendron na zdjęciu ratowany przed fytoflorozą, jak większośc wrzosowatych u mnie i iglaków. Całe osiedle w tym roku walczyło z tą zarazą.
Kamienie nie stanowią elementu dekoracyjnego- to wypełnienie wolnych przestrzeni, które pieski od razu znajdowały i się układały na miękkiej korze, a przez swoje gabaryty nie mieściły się w pustych miejscach, tylko rozkładały na roślinach wokół.
Poniżej prawa strona- derenie Elegantissima. Troszkę się martwię czy nie za mało słońca dla nich, ale zobaczymy.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 21:32, 21 sie 2016

Do góry
Iggia napisał(a)
Cześć, Skarpa super
A mam pytanie
Co to jest to z tymi bordowymi kwiatami?

Pozdrawiam

Tawułka Arendsa
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 20:37, 21 sie 2016

Do góry
Cześć, Skarpa super
A mam pytanie
Co to jest to z tymi bordowymi kwiatami?

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies