Warzywa są, cebula, marchewka, pietruszka, pory, selery, groszek cukrowy, cukinie, truskawki, poziomki, maliny aż się uginają, nie ma komu jeść, więc jak dziś podjadałam troszkę.
Tak, u nas w jednym z zacienionych ogrodów niszczy mech i nawozi trawę, dzięki czemu odcień zieleni jest zupełnie innych niż przy nawożeniu innymi nawozami (nie na mech, te na mech mają więcej żelaza). Zieleń jest ciemniejsza.
Dzisiejsze fotki naszego trawnika w ogrodzie z lustrem. Jest tak gęsty, soczysty i zielony jednolicie, że aż chce się go jeść. Trawnik z prawidłowo działającym i dobrze ustawionym systemem nawadniającym i prawidłowym nawożeniu. W tym roku robiliśmy odwodnienie liniowe po brzegach rabat, bo stała woda z opadów atmosferycznych i topiła nam trawnik. Teraz wylatuje rurą drenacyjną z ogrodu na zewnątrz ogrodzenia.
To Lythrum salicaria, krwawnica - popularna bylina (również chwast (nie chwast?)mokrych łąk) na mokre stanowiska, w wodzie, rowie może rosnąć, ale też w bardziej suchych częściach ogrodu. Bardzo ładna. Dopiero co kupiłam pełną wersję kwiatów do swojego ogrodu.
Wszystko zależy od tego, co ma być na teh skarpie, czemu ma służyć? Mają byc rośliny czy co innego? Pokaż chociaż zdjęcia.
Rozwiązanie zalezy od funkcji tej skarpy, możliwości technicznych i ukształtowania terenu. Co jest pod skarpą trawnik czy nawierzchnia brukowana? Skąd widać skarpę.
Trudno cokolwiek doradzić, bo ja niestety nie widzę tej skarpy.
Za krótko w takim razie ją ustawiłeś. Ja bym przeczekała upały, to niedobry termin na wertykulację. Podlewaj i koś.
Wertykulację polecam robić we wrześniu.
Witek to specjalista od systemów, z certyfikatem dodam..z dużym doświadczeniem w zakładaniu, ale wczoraj wieczorem opracowywał trasę po Anglii, więc nawet mu nie pokazałam. Może dziś, po jednym zraszaczy to za mało. Poczekaj, pomoże.
To on, a bać się nie trzeba, to sympatyczny facet i da się lubić
To nie chwast, wysiała się zapewne bylina Alchemilla molis czyli przywrotnik ostroklapowy, posadź do ogrodu. Sprawdź czy ma mięciutkie listki z meszkiem.
Nie wiem, czy bawić się w różne, trawa do cienia...nie ma takiej bo trawa w cieniu rosnąć nie chce, wiem coś o tym, tak więc to jedynie chwyt reklamowy, że niby jest taka. Przygotuj się na ciągłe dosiewki i regenerację trawnika w cieniu i nawożenie inne w cieniu - Florovitem na mech. Bo mech zapewne będzie w cieniu.