Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:44, 28 cze 2016

Do góry
Pod garażem aktualnie mam hortensje

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:43, 28 cze 2016

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:41, 28 cze 2016

Do góry
Mój ogród nigdy mi się nie znudzi, co najwyżej za ciasno jest, ale ta część dostarcza mi wielu wrażeń i tak się zmienia, że nawet ja sama nie nadążam
Penstemony wsadzone na hidcotowej.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:39, 28 cze 2016

Do góry
Sprzątam, odkurzam, wczoraj sporo zrobiłam, co najważniejsze wsadziłam wszystkie zapasy i zdobycze, jakie miałam w doniczkach za domem

No, może poza tym, co za odkurzaczem stoi

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:38, 28 cze 2016

Do góry
Jeszcze Irenko nie, ale niedługo Ocknęłam się po chorobie dopiero teraz, bukiet imieninowy w kolorze magenta

System automatycznego nawadniania 07:06, 28 cze 2016

Do góry
Rodzaj zraszaczy i rodzaj dysz dobierasz do rozmiarów danych fragmentów trawnika. Inaczej podlejesz kwadrat 15x15 m, a inaczej pasek 3x15m. Zasięgi są różne, a więc trudno podlewać ściany i sąsiadów. Najpierw rozrysuj sobie jaki masz trawnik, nanieś te wymiary i dopiero planuj rodzaj zraszaczy, sprawdzając jakie mają zasięgi.

Nie ma zraszaczy uniwersalnych, które podleją wszystko. Trzeba je dobierać w sposób ekonomiczny tak, aby poszło ich tyle ile trzeba, ale aby dużych powierzchni nie podlewać małymi zraszaczami, ponieważ to by było i nieekonomiczne i niemądre w punktu widzenia projektowania systemów nawadniających.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 06:53, 28 cze 2016

Do góry
Każdy nawóz, który jest wieloskładnikowy i przeznaczony do trawnika, nie jest na obecną chwilę jesienny i nie jest długoterminowy. Aplikujesz go raz na miesiąc, podlewasz aby rozpuścić.

Twojemu trawnikowi brakuje wody przede wszystkim. Koszenie co 4 dni, ostre noże kosiarki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:24, 27 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Otrzymaliśmy takie pytanie na kontakt Ogrodowisko:

Dzień dobry. Piszę do Was, gdyż nigdzie w internecie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam przepiękny i bardzo gęsty, gęsty trawnik. Posiadam system automatycznego nawadniania. Jednakże nie przyuważyłem ostatnio i kosiłem trawnik tępym nożem w kosiarce, dzięki czemu przynajmniej kilka ostatnich koszeń zerwało trawo. Źdźbła oczywiście schną i brązowieją. W tym gęstym trawniku znajduje dość dużo suchych źdźbeł. Nie wiem co powinienem zrobić, by to naprawić. Nigdzie nie jest napisane czy można wygrabiać trawnik tak jak teraz pod koniec czerwca. Czy można zrobić to maszyną, czyli chyba areatorem do wygrabiania. Wydaje mi się, że powinienem ten trawnik skosić na bardzo krótko i wygrabić. Nawóz rozsiewałem wiosną długo działający substrala. Trawnik jak wspominałem jest bardzo gęsty i koszony na pewno powyżej 5 cm wysokości. Myślę, że po trochu dzięki tej gęścinie może być problem z docieraniem tlenu i światła. proszę o poradę.

Aby móc właściwie doradzić, muszę widzieć jak wygląda trawnik. Koniecznie zamieść zdjęcia tutaj.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:19, 27 cze 2016

Do góry
"Piórka" to zielony liść trawy, którym trawa asymiluje. Jeśli jej zetniesz za nisko, nie ma czym asymilować a powstaje rżysko zamiast miękkiego trawnika
Podlewaj więcej, koś o stopień wyżej a nawet dwa.

Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi. Dawkowanie nawozu podane jest zawsze na każdym opakowaniu, przelicz sobie.
Ważne jest po nawożeniu obfite podlanie trawnika aby nawóz się rozpuścił. Gdy sucho w następnych dniach też trzeba podlewać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:35, 27 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawnik tak ma, że nie będzie w 100% zielony, w środku są suche źdźbła i będą. Taka jego uroda. . Ogólnie wygląda ok, więc nie wiem, czego się czepiasz?

Może za krótko kosisz. Podnieś o jeden stopień, od razu będzie ładniejsza.
Trawnik w upały pozostawiamy nieco dłuższy. Nawożenie wieloskładnikowym nawozem wskazane, a nie sama saletra.

Trawnik niby jest ale pokaze zdjęcia przed skoszeniem i po koszeniu

Prosze wyjaśnić o co chodzi z tym za niskim koszeniem - o jakie piórka chodzi ?
Ile nawozu yara mila comlepex na 100 m2 i co to za trawa kwitnąca tak nisko , czy jest to wiechlina roczna i jak sie jej pozbyć ?

Trawnik z mikrokoniczyną - ekologiczna wersja trawnika 16:24, 27 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja wiem, trawnik na suchym nie urośnie. Zrobiłabym łąkę kwietną.

Dziękuję Danusiu za zainteresowanie o łące kwietnej też myśleliśmy, tylko, że na rabatach mam dużo kwiatów, kolorów, więc łąka kwietna sprawiałaby wrażenie bałaganu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:03, 27 cze 2016

Do góry
Czubek odetnij, zregeneruje się
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:00, 27 cze 2016

Do góry
Czekaj, bo narobisz kolein. Rób próby najwyżej czy się da jak przestanie padać i osuszy się.
Jeśli trawa wyrośnie nadmiernie, koś potem na dwa razy. Pierwszy raz na najwyższym stopniu koszenia, potem obniż.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/732-koszenie-zbyt-dlugiej-trawy
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:59, 27 cze 2016

Do góry
kaesck napisał(a)
Witajcie,

dzisiaj zauważyłem że moja niedawno posiana trawa zaczyna tracić kolor, źdźbła mają 1-3 cm i w większości są czerwono żółte. Po siewie cały czas intensywnie podlewałem teren, wczoraj cały dzień padał deszcz, pojawiały się kałuże i ziemia była bardzo wilgotna. Dzisiaj niestety zobaczyłem nieciekawy obrazek. Dodam jeszcze, że sytuacja ma miejsce tylko na połowie obsianego terenu, w pozostałej części trawę siałem ok 10 dni wcześniej i rośnie bardzo ładnie. Na całości podłoże jest takie samo, siałem taką samą dawkę (3,5-4kg na 100m2), jedyną różnicą jest to że na feralnym terenie starałem się o lepsze przykrycie nasion aby deszcz i zraszacze ich nie wypłukały. Zastanawiam się czy problem w zbyt dużej wilgotności czy może za dużej dawce (w pierwszej części siałem tyle samo jednak sporo zostało wypłukane). Mieszanka Wembley Graminex. Czy macie jakieś pomysły co się stało i jak można zaradzić?
Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam serdecznie

Nie gorączkuj się, nie dałeś nawet tej trawie wypuścić liści, poczekaj niech się zazieleni. Ona dopiero wschodzi i nic jej nie jest moim zdaniem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:53, 27 cze 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Wygrabiłam kilka razy, walcowałam, dziady wygrabione , marzy mi się trawnik idealnie równy, jak stół, mimo wszystko pojawiają się zagłębięnia, może i niewielkie ale na większej powierzchni to widać. Czy jest na to jakiś sposób, np grabić tylko do siebie , albo najpierw na zachód a potem na wshód albo w kratkę, najpierw z góry potem w poprzek ? Jest jakas metoda ?
Trawnik z mikrokoniczyną - ekologiczna wersja trawnika 10:42, 27 cze 2016

Do góry
ewwa napisał(a)

szukam możliwości, aby powierzchnia trawnikowa, była zielona i nie straszyła beżowym kolorem. Ogród jest w stylu raczej rustykalnym (otoczenie też ), więc liczę, że ta koniczynka uratuje mi widok na ogród. Nie wychoduję zielonego trawnika przy tego typu upałach na naszej piaszczystej ziemi i bez inwestowania w system nawadniania.

Ja wiem, trawnik na suchym nie urośnie. Zrobiłabym łąkę kwietną.
Komary i kleszcze 10:35, 27 cze 2016

Do góry
kasmaj napisał(a)
Witam,

po wczorajszej wizycie na naszej działce leśnej i kolejnym złapanym kleszczu, przeszukałam internet w poszukiwaniu pomysłów, jak z tym draństwem walczyć. Na myśl przychodzi wykonanie jakiegoś oprysku, ale to jednak chemia, zresztą mam wrażenie, że akurat jeśli chodzi o kleszcze, to trudno o skuteczny środek.
Znalazłam informację o roślinach, które wydzielają aromaty odstraszające kleszcze, np. kocimiętka, wrotycz pospolity, lawenda wąskolistna. Może posianie/zasadzenie czegoś takiego na działce pomogłoby rozwiązać problem?
Najchętniej posadziłabym rośliny wieloletnie, żeby nie przerabiać tematu co wiosnę - niech sobie rosną, rozsiewają się ile chcą i odstraszają niechcianych lokatorów
Pytanie, czy w tej chwili, na koniec czerwca, można jeszcze posadzić cokolwiek? Jakie rośliny przyjmą się najlepiej na leśnej działce (las iglasty, sosny, mech, jagody, nieliczne młode dęby)?

Pozdawiam,
Kasia
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:34, 27 cze 2016

Do góry
Otrzymaliśmy takie pytanie na kontakt Ogrodowisko:

Dzień dobry. Piszę do Was, gdyż nigdzie w internecie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam przepiękny i bardzo gęsty, gęsty trawnik. Posiadam system automatycznego nawadniania. Jednakże nie przyuważyłem ostatnio i kosiłem trawnik tępym nożem w kosiarce, dzięki czemu przynajmniej kilka ostatnich koszeń zerwało trawo. Źdźbła oczywiście schną i brązowieją. W tym gęstym trawniku znajduje dość dużo suchych źdźbeł. Nie wiem co powinienem zrobić, by to naprawić. Nigdzie nie jest napisane czy można wygrabiać trawnik tak jak teraz pod koniec czerwca. Czy można zrobić to maszyną, czyli chyba areatorem do wygrabiania. Wydaje mi się, że powinienem ten trawnik skosić na bardzo krótko i wygrabić. Nawóz rozsiewałem wiosną długo działający substrala. Trawnik jak wspominałem jest bardzo gęsty i koszony na pewno powyżej 5 cm wysokości. Myślę, że po trochu dzięki tej gęścinie może być problem z docieraniem tlenu i światła. proszę o poradę.

Aby móc właściwie doradzić, muszę widzieć jak wygląda trawnik. Koniecznie zamieść zdjęcia tutaj.
Trawnik z mikrokoniczyną - ekologiczna wersja trawnika 21:56, 26 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie osobiście się nie podoba taki trawnik.

szukam możliwości, aby powierzchnia trawnikowa, była zielona i nie straszyła beżowym kolorem. Ogród jest w stylu raczej rustykalnym (otoczenie też ), więc liczę, że ta koniczynka uratuje mi widok na ogród. Nie wychoduję zielonego trawnika przy tego typu upałach na naszej piaszczystej ziemi i bez inwestowania w system nawadniania.
Trawnik z mikrokoniczyną - ekologiczna wersja trawnika 21:21, 26 cze 2016

Do góry
Mnie osobiście się nie podoba taki trawnik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies