Mszycowa plaga dopadła chyba wszystkich. U mnie róże dosłownie oblepione, całe pędy. Siedzą też na naparstnicach, na tawułkach (to mnie akurat bardzo zdziwiło). Na dodatek jakoś więcej mrówek w tym roku.
Te bodziszki to chyba jednak tak mają, że się lubią pokładać, trochę tego słońca mają.
Generalnie czas róż a u mnie pierwsze pąki na hortensjach się zawiązują. Odmiana Polestar taka hop siup do przodu
Przy braku obrzeży kanciki trzeba robić. Linie rabat są wtedy ładnie podkreślone. Naturalne osie widokowe przesłoniły mi sąsiednie budynki. Widać było góry i pagórki. Trzeba teraz inaczej kształtować kierunek, w którym ma biec oko. Czasem się zapomina, że nadejdzie taki moment, w którym za płotem pojawi się sztuczna przesłona wysokości kilku metrów.
Bylinkami się tego nie zneutralizuje. Większy kaliber jest potrzebny.
Witam jak zaaranżować przedogródek na wsi.Rano jest cień a popołudniu słońce. Płot będzie sztachetowy. Elewacja będzie zmieniona na jasna krem lub biel.
W prawej części zdjęcia są graby Fastigiata. W sumie rosną cztery.
Te ostre igiełki to 3 jałowce skalne Blue Arrow. Posadzone niestety w okresie mojej niewiedzy ogrodniczej. Dzisiaj zastąpiłabym je cisami Fastigiata. Niecięte jałowce wyglądały niechlujnie i wewnątrz zasychały. Bardzo ostre cięcie spowodowało, że nieco zyskały na urodzie i są wyraźnym pionowym akcentem na tej rabacie.