Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 19:29, 21 cze 2016

Do góry
lukasz133 napisał(a)
Pani Danusiu czy azofoska może być stosowana na trawniki

Lepiej florovit do trawników, azofoska pod krzewy i byliny.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:49, 21 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ma rację, wierzbę wywalić, przesadzić w dziki teren.

Dęba po roku da się przesadzić. Jesień to dobra pora.

Bardzo dziękuję za pomoc!
Nawożenie, zasilanie trawnika 13:57, 21 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zlitować to się tylko może pogoda i da odpowiednią ilość wody. jeśli nie - podlewać musisz.

Trawa potrzebuje do szczęścia głównie wody, nawozu i koszenia co 4 - 7 dni.

Regeneracja się przyda, wydrapanie niezbyt silne bo to młoda trawa. Posypanie ziemią z worków, przegrabienie, nasiona ewentualnie w gołych miejscach i nawóz wieloskładnikowy, nie saletra. Następnie tego samego dnia woda, aby nawóz rozpuścić, sam deszcz nawet nie pomoże, bo granulki muszą się rozpuścić.

My się nie musimy zlitować, zlitować nad swoim trawnikiem musisz Ty sam, nikt za Ciebie nie zrobi tej roboty. Regeneracja, nawóz, woda. Koszenie.

Dzisiaj biorę się za grabienie.

Pani Danusi a który nawóz wieloskładnikowy Pani zaproponuje ?
Myślałem o polifosce, tylko pytanie którą (4, 5, 6, 8 a może 12), ewentualnie coś innego sprawdzonego ?
Co do samego nawożenia, to po jakim czasie powtarzać rozsiewanie nawozu?
I kiedy uczynić to ostatni raz ?
Wiem, że na jesień pod koniec września uderzyć najlepiej nawozem jesiennym na przezimowanie.

Jeśli chodzi o ziemię to jakaś konkretna ?
Na moje 500-600m2 trawnika ile mniej więcej takich worków zakupić ?
Ma to być cienka warstwa, czy raczej grubiej sypnąć ?
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:46, 21 cze 2016

Do góry
Wieloskładnikowy nawóz do trawników, jest ich wiele. Nie na 100 dni, tylko zwykły.
Co to jest? 07:42, 21 cze 2016

Do góry
Maryla napisał(a)
Na 1 i 2 zdjęciu to wg mnie bluszcz pięciolistny. Rośnie bardzo szybko, jesienią liście przebarwiają się na piękny czerwony kolor. Do podpór przyczepia się wąsami. Dobry do obsadzania płotów, altanek. Jest bardzo ekspansywny, dlatego trzeba kontrolować jego wzrost.

Poprawiam - winobluszcz pięciolistkowy, bluszcz to całkiem inny gatunek.
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:39, 21 cze 2016

Do góry
Zlitować to się tylko może pogoda i da odpowiednią ilość wody. jeśli nie - podlewać musisz.

Trawa potrzebuje do szczęścia głównie wody, nawozu i koszenia co 4 - 7 dni.

Regeneracja się przyda, wydrapanie niezbyt silne bo to młoda trawa. Posypanie ziemią z worków, przegrabienie, nasiona ewentualnie w gołych miejscach i nawóz wieloskładnikowy, nie saletra. Następnie tego samego dnia woda, aby nawóz rozpuścić, sam deszcz nawet nie pomoże, bo granulki muszą się rozpuścić.

My się nie musimy zlitować, zlitować nad swoim trawnikiem musisz Ty sam, nikt za Ciebie nie zrobi tej roboty. Regeneracja, nawóz, woda. Koszenie.
Chwasty w trawniku 23:41, 20 cze 2016

Do góry
Daj słabsze stężenie.

Nawóź gdy chwasty zaczną się zwijać i znikną.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 23:04, 20 cze 2016

Do góry
halfing napisał(a)

Zdaje się, że w tej skrzyni membrana została położona odwrotnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:00, 20 cze 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Danusiu, pamiętam, że w Pęchcinie kupowałaś grujecznika pendule. Dostałam właśnie przepięknego od przyjaciół i myślę, gdzie go posadzić Jest dosyć wysoko szczepiony-zdjęcie u mnie na str. 111

Czy przy tarasie nie będzie za bardzo zasłaniał widoków, czy lepiej jako soliter w trawniku Czy możesz zdradzić gdzie swojego z Pęchcina posadziłaś?

Posadziłam w Józefosławiu

W trawniku będzie dobrze
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:56, 20 cze 2016

Do góry
misiek80 napisał(a)

Trawa posiana na początku maja - jeszcze przed pierwszym koszeniem. Niestety poza chwastami i pustymi plackami (i z tym i z tym myślę, że dam sobie radę), pojawiły się jaśniejsze (jasno zielone) miejsca. Zanim trawa wykiełkowała glebę zraszałem 3-4 razy dziennie, później 2 razy, następnie kiedy dziennie dość mocno padało nie podlewałem wcale i zacząłem dopiero podlewać po trzech dniach (tu chyba zrobiłem błąd, myśląc, że ziemia jest ciągle mokra?). Teraz znowu podlewam 2 razy o godz. 6 i 20. Chyba że jest jakaś inna przyczyna tych jaśniejszych miejsc, niż te kilka dni przerwy w podlewaniu?

Jaśniejsze plamy to miejsca gdzie jest jałowa gleba, brak składników pokarmowych i trawnik jest "głodny".

Nie przesadzaj z nadmiarem wody, podlewaj gdy wysycha. Bo trawnik zgnije w końcu
Chwasty w trawniku 22:53, 20 cze 2016

Do góry
Najpierw załatw chwasty, Starane. Mniszek itp. herbicydy na dwuliścienne.
Skarpa w ogrodzie 22:49, 20 cze 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie
Metodą prób i błędów Myometis ogród buduje 19:51, 20 cze 2016

Do góry
Bardzo mi się podoba
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 19:41, 20 cze 2016

Do góry
niedzwiedz napisał(a)
Kochani.

Proszę o odpowiedź czy jest jeszcze szansa dla mojej magnolii soulangeana. Drzewo zostało kupione w szkółce dwa lata temu. Miało 4,5 m wysokości. Korona wyprowadzona była na 3,5 metrach (taki wysoki pień) i niestety bardzo silny wiatr złamał ją na wysokości 1,5 metra. Czy jest jeszcze dla niej jakaś szansa i czy odbije z gołego pnia? Nie wiem czy była szczepiona. W pierwszym roku wypuszczała z tego pnia liście nawet bardzo nisko i podobne były do tych na górze ( długość ich około 15 cm). Usuwałem je. Proszę pocieszcie mnie bo naprawdę była to piękna magnolia o kwiatach fioletowych i bardzo dużych. Pozdrawiam.
Trawnik, ogród, a pies i kot 19:37, 20 cze 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Od kilku miesiecy rozmyslamy nad decyzja powiekszenia naszej rodziny o psa. Bedzie to labradoodle. I tak sie zastanawiam, jak to ugryzc i polaczyc z posiadaniem ladnego ogrodu. Co zrobic, by pies nie podlewal mi tui? Bo trawnik to i tak pewnie marnie bedzie wygladal. Nie bardzo mam miejsce na psia toalete. Ogrod waski i wszystko przy domu. Psy mielismy zawsze, teraz mamy jeszcze kota, 18 letniego persa. I potem przyjdzie znow pies. Mieszkajac w bloku wychodzilo sie 3 razy na dzien i po klopocie. Nie chce wypuszczac na toalete do ogrodka. Tak jak z poprzednim psem, bedziemy wychodzic na laki. Ale pewnie nie raz zdarzy sie ze pies pojdzie za potrzeba do ogrodka. Jak go zabezpieczyc, by tuje nie szczarnialy? Nie bardzo mi sie widzi ogradzania calego ogrodu jakimis plotkami...Jak posiadacze psow to rozwiazaliscie?By wilk syty i owca cala ?
Metodą prób i błędów Myometis ogród buduje 11:10, 20 cze 2016

Do góry
Hej wszystkim ogrodomaniakom, zdecydowałam się na zalogowanie do Waszego grona, choć forum czytam już od dawna. Wiele się od Was nauczyłam, sprecyzowałam moje "chcenie", zachwyciłam się stylem Gardenarium i oto jestem.
Mój ogród powstał niedawno i wciąż się zmienia. 4 Lata temu pojawiły się pierwsze rośliny, zaczynałam bardzo chaotycznie, bardzo niepewnie i z zerowym doświadczeniem. Dziś wiem, że niektórych błędów już nie poprawię, ale zmieniam to, co zmienić mogę, inspiruję się Waszymi ogrodami, czytam, słucham rad, uczę się powściągliwości. Niestety ogrodowa przygoda nie jest dla niecierpliwych, a mnie tej cierpliwości wielokrotnie brakowało i nadal brakuje Gdybym miała zaczynać raz jeszcze, na pewno skorzystałabym z pomocy projektanta, kiedyś wydawało mi się to kompletnie niepotrzebne, dziś wiem jak dużej wiedzy i talentu potrzeba, żeby stworzyć coś pięknego w przestrzeni z dynamicznych elementów, zmieniających się w czasie. Mój ogród początkowo przypominał stragan przekupki, dziś staram się go uspokoić, nadać mu charakter, wydobyć harmonię. Cała moja przestrzeń do "szaleństw" to 1000m2, minus dom i powierzchnia kostki, otoczone tujami, które lubię i które są mi tu potrzebne, choć tak nienawidzą ich projektanci. Mam nadzieję na konstruktywne uwagi z Waszej strony i pomoc w kolejnych zmianach, bo jeszcze wiele pracy przede mną. W tym sezonie próbuję obsadzić na nowo skarpy wokół tarasu bo niektórym roślinom nie służy stanowisko a inne rozrosły się ponad miarę, zagłuszając sąsiedztwo, poza tym wciąż zmienia mi się gust, ale to podobno normalne u początkujących
Zamieszczam parę zdjęć tego, co pokazać się da odwiedzajcie mnie i komentujcie, jestem otwarta na wszelkie sugestie.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:25, 20 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Można po 3 dniach kosić.

Dziękuję, trawa teraz koszona co 3-4 dni, rośnie jak na drożdżach i pięknie się dzięki temu zagęszcza, polecam każdemu kto jeszcze się zastanawia czy kosić czy czekać
Posypanie polifoską też było strzałem w dziesiątkę, żółte placki znikneły, wzrost przyśpieszył, kolor trawy się poprawił. Po 4-5 tygodniach zamierzam ten zabieg powtórzyć.

Przed nawozem:

Po nawozie:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:14, 19 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję Danusiu ale bądź jeszcze tak kochana i napisz proszę co u mnie zasadziłaś ?
Bawarka 18:00, 19 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To zapewne coś z przypołudnikowatych.
zdjęcia

Jestes Dana niezastapiona Bardzo, bardzo dziekuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:28, 19 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zazdroszczę Twoim sąsiadom Mimo, że nie lubię róż to na żywo musi być nieziemski widok!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies