Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:20, 15 maj 2019

Do góry
Kontynuując swoją białą miłość zagarnełam 3 białe horty - do lasku na górne pięterko
Nasz przydomowy ogródek 16:09, 15 maj 2019

Do góry
Niestety pada prawie cały czas a to urodzie piwonii drzewiastej nie służy. Kwiaty zwinięte i skurczone. Akurat na kwitnienie są u nas deszcze. Było kilka pąków więcej ale przymrozek zrobił swoje. O tak wygląda.

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 15:53, 15 maj 2019

Do góry
Proszę bardzo oto zdjęcia podokiennej dla wszystkich,którzy chcą pomóc
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:36, 15 maj 2019

Do góry
Wiem!
Hani pomysł na kominkową! Ekran z cisa (chyba) i bez Black Lace "EVA" (chyba, na cześć założycielki tego ogrodu ) wyprowadzony na drzewko wielopniowe, dół ogolony, góra z listkami i pięknymi kwiatami Tylko się zastanawiam ile tam tych bzów wejdzie. Z rysunku wynika , że wchodzą trzy ale po trójkącie, czyli dwa przed kominkiem a jeden z boku. Do tego na końcu rabaty przy ścieżce klon Golden Globe lub Globossum, czyli rabata limonkowo-bordowa. W parterze miejscami trzcinniki KF jako nawiązanie do rabaty z wiązem wredei plus może jakies kule z danica tak jak na tej rabacie z wredei.
Takie coś mi wyszło:

Nie wyraźne to ale może ktoś dojrzy o co mi chodziło.
Ma to ręce i nogi?
Przedziwny Ogród 15:11, 15 maj 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Widzę, że już posadziłaś letnie kwiaty, zrobiło się kolorowo razem z rodkami, wisterią itd.
U mnie w doniczkach jeszcze pusto, ale przez zimno / u mnie jest 6 st. C /
i padający od tygodnia deszcz, wstrzymałam się z zakupami.
O, to dobrze, że coś z nasion wyszło, ale nie musisz mi nic wysyłać.
Bo na czerwoną rzeczkę trochę roślin jednak trzeba

Powoli przybywa kolorów Niebawem zakwitną różowe maki. Róże mają sporo pąków. Zasiadłam dużo cynii i astrów. Będą jako wypełniacze. Surfinie, które już wsadziłam całkiem dobrze trzymają się mimo deszczu. Nie udało mi się przyciąć bukszpanów, i mój ogród jest taki nieuczesany....
Surfinie od Ciebie zaczynam pikować.Dziękuję Ci bardzo

Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 14:59, 15 maj 2019

Do góry
Naniosłem zmiany - kolor zielony
Numer 1 czy 2-umieszczenie zraszacza/kolor zielony , które rozmieszczenie lepsze ?
Sterownik jest przeznaczony na 6 sekcji .
1 sekcja to tuje z tuje
2 sekcja to tuje z przodu bo praktycznie sa po północnej stronie i ciagle w cieniu
3 sekcja to bukszpan wzdłuż wejścia do domu ( trawy z przodu nie będzie )
Zostały jeszcze trzy sekcje wiec można to rozbić

Moja codzienność - ogród Oli 14:33, 15 maj 2019

Do góry
leon60 napisał(a)

Wymiarów nie pamiętam rabata ma kształt trójkąta.Gdzieś kiedyś rysowałam jakiś plan poszperaj to znajdziesz
Od brzegu sesleria skalna co 45, jesienna 50-55, berberysy i jeżówki podobnie, potem molinia 55 i miskanty co 1m
Foto z zeszłego lata

Dziękuję. Odnalazłam!
Mam jeszcze pytanie o podłoże. Doczytałam, że masz glinę (jak i ja). Jak ją przygotowujesz pod nasadzenia? Czy wybierałaś z całej rabaty ziemię i dawałaś nową, czy może tylko w dołkach? Co dajesz do środka np pod trawy czy berberysy?
Ogrodowe kreacje 14:32, 15 maj 2019

Do góry
Przy wejściowej ścieżce kwitną też już czochy :

Ogrodowe kreacje 14:31, 15 maj 2019

Do góry
Jak to bywa z roślinami z B........ miał być rododendron o nazwie 'Omega', a wyszedł drugi Roseum elegans, ale nie jestem zła z tego powodu, też przecież ładny

obok niego rośnie malusia azalia 'Melina' - raczej ją przesadzę do tych dwóch co na nowej rabacie rosną, bo tu się bidula marnuje w tym cieniu

a Catawbiense Grandiflorum czeka
Ogrodowe kreacje 14:28, 15 maj 2019

Do góry
W cienistych zakątkach kupione w tym roku rodki już dają czadu, szkoda tylko, że zaczęły kwitnąć jak akurat przyszły deszczowe dni, ale i tak cmokam nad nimi Reszta na razie czeka na słoneczko

Coś jeszcze, coś więcej... 14:28, 15 maj 2019

Do góry
Ostatnie sztuki cieszą oczy

Została mi jedna donica z bratkami. W tym roku przed wejściem będzie wilec w towarzystwie vertigo (chyba wszyscy kojarzą potfffora ) - wreszcie obejdzie się bez skubania i chowania donic przed deszczem

Pozdrawiam Was mocno, poskaczę u Was trochę i wracam do pisania pracy. Idzie mi to jak krew z nosa
Ogrodowe kreacje 14:26, 15 maj 2019

Do góry
A co tam słychac na nowej - bez zmian !!! Dobrze, że pada, bo i tak braku czasu na pogrzebanie w ziemi

Coś jeszcze, coś więcej... 14:25, 15 maj 2019

Do góry
Tulipany Chinatown kwitną już któryś rok z rzędu bez wykopywania - polecam je mocno

Zaczął cunnigham's'white po dwuletniej przerwie.

Ogrodowe kreacje 14:25, 15 maj 2019

Do góry
Na rabacie tej siedzi też zakupiony w tym roku lilak szczepiony na pniu na razie słabiutki, ale daje mu dobre papu i posadziłam do dobrej ziemi, więc mam nadzieję, że się wzmocni:

Ogrodowe kreacje 14:23, 15 maj 2019

Do góry
Bylinówka z zeszłego roku zagęszczona, z tyłu widać brabanty nowo posadzone tzn dwa tygodnie temu

Przed nimi siedzą derenie sibirica variegata, ale zaczynają mnie denerwować, bo nie rosną nic w górę, tylko rozkraczają się na boki....

Ten kasztanowiec po prawej zostanie przesadzony, bo ma się tu nijak do tej rabaty, ale siedzi tu bidak od samego początku tzn już 8 lat od takiej małej sadzoneczki, jeszcze tej rabaty nie było, a on dzielnie walczył na tych piachu co tam jest
Coś jeszcze, coś więcej... 14:23, 15 maj 2019

Do góry

Coś jeszcze, coś więcej... 14:22, 15 maj 2019

Do góry
Bylinowa się budzi. Mimo dużych strat po przekopie panów od gazu dużo dziur udało się załatać. A puste po zaoranych bylinach miejsce będzie na trawy - tych zawsze za mało

Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 14:20, 15 maj 2019

Do góry
Lewy górny róg tarasu ? - nie rozumiem , tam nie ma żadnego zraszacze
Zraszacze przy domu pokrywają się; miejsce jest mocno nasłonecznione -południowa strona , sugerujesz aby dodać jeden zraszacz miedzy nimi ?
Zraszacze MP 2000 90-210 są juz zakupione, wiec nie ma sensu wymienić na zraszacze z mniejszym kątem regulacji .
Coś jeszcze, coś więcej... 14:19, 15 maj 2019

Do góry
Na bukszpany chucham i dmucham - ale na razie są ładne - tfu tfu!!! Plus ekspansja bluszczu

Za trawnik w tym roku wreszcie się wziąłem (wertykulacja, oprysk bofixem) i na razie nie mam większych zastrzeżeń. Pogoda mu sprzyja

Ogrodowe kreacje 14:19, 15 maj 2019

Do góry
A to mamusia wspomnianej Kaliny - okazała bardzo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies