Witam. Catalpa posadzona w ubiegłym roku latem. Obecnie wypuściła liście przy czym nie na wszystkich gałęziach. Czy powinienem je już obciąć ? Czy na razie nie ruszać. Ogólnie będę ją kształtował na parasol przed słońcem, ale czy te suche konkretnie już obciąć, dziękuję z góry za sugestie. Pozdrawiam
Wg mnie kule przed kulami to słaby pomysł ( trzmielina przed bukszpanem) Przed bukszpanową kulą dobrze będzie wyglądać żurawka lub trawki, np hakonechloa.
odmiana noble maiden. muszę dokupić
Rośnie przy overdamie i gdyby szybciej rósł, to by się ładnie komponowały
Ta rabata miała być różowo-fioletowa, ale stwierdziłam, że na tle ciemnego cisa to biały jednak bardzo dobrze wygląda I będę go dokładać.
Te irysy opatrzę. Bo podobają mi się, kwitną we właściwym momencie, pasuje mi ich pionowy pokrój, i tylko:
- bródkowe robią się później brzydkie; a w dodatku okropnie łamią mi się ich łodygi (zwłaszcza po deszczu)
- syberyjskie mają bardziej eleganckie liście ale widać, że się u mnie męczą. jak ktoś ma mokrą, gliniastą ziemię, to z bólem serca oddam.
A potem poszukam nowych z tych proponowanych przez Ciebie
Kwiaty piwonii pięknie prezentują się na tle drzew, w otoczeniu ozdobnych krzewów. Ich ogromną zaletą jest uniwersalność, gęste liście oraz duże, efektowne i pierzaste kwiaty cieszą oczy. U mnie tylko te starodawne, ale i tak bardzo je lubię.
Najpierw były dwa rodki i miały być czerwone Anastazja czy jakos tak, okazało się, że fioletowe są tak piękne żaróweczki, że dosadziłam w tym roku do nich jeszcze 3 i jest teraz 5 szt.
I jeszcze dwa posadziłam pomyłki z B. ale też fioletowe, trochę jaśniejsze przy gołym płocie koło suszarki na pranie.
Rododendrony to moje ulubione krzewy. Kiedyś miałam ich znacznie więcej, ale na moim piachu nie rosną za dobrze. Te kilka naście sztuk bardzo mnie cieszy każdej wiosny.
Graby i nie tylko tak porosły przez w te deszczowe dni że cięcie się szykuje nie długo a na trawnik i kanty nie patrzymy tak dokładnie bo nie mam kiedy na chwasty pryskać bo piorytetem są teraz buksy.
Na początku kwietnia wsadziłam w donice znalezione w garażu czosnki i raczej w tym roku kwiatów nie będzie tylko co ja mam z nimi teraz zrobić???
Rozbuchana przyroda raczy nas cudownymi widokami i zapachami kwitnących drzew i kwiatów. Maj potrafi oszołomić i zakręcić w głowie.
Ogród zaczyna odwdzięczać się za naszą troskę. I to jest najpiękniejsze, śpiew ptaków i ja na kawałku mojego świata.