Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Jak dodawać zdjęcia 19:29, 05 cze 2016

Do góry
Poćwicz w wątku testowym.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 17:51, 05 cze 2016

Do góry
Wysłałam maila do Państwa Szmitów że będziemy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:47, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dwie bardzo stare konewki z długą wylewką o pojemności 1 galon do podlewania siewek w szklarni, sitko w jednej złote, ale nie ze złota, śliczną starą malutką łopatkę ręczną do podcinania chwastów, zwierzątko (tajemnica, jakie) z kamienia chyba piaskowca obrośnięte mchem do Cottage Garden - na prezent dla kogoś

Danusiu, gdzie takie rzeczy w Londynie sie kupuje? chciałabym sobie coś przywieźć do ogrodu, moze poidelko albo co innego, tylko sie zastanawiam gdzie szukać....
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:31, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wyrywaj teraz.

ok tak robię a czy mogę teraz na trawę zastosować jakiś nawóz aby przyspiszyc jej wzrost, wczesniej nic nie stosowalem do ziemi? pytam powieważ widze, że niektorzy mają po około 2,5 tygosnia 12 cm trawy a u mnie w poniedziałek mija 2 tygodnie i sporo jej brakuje do 10 cm mimo iż podlewam codziennie
Ogród na polanie " 09:02, 05 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wejdź na dział sprawy techniczne

uśmieszki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/209-nowe-funkcjonalnosci-szybkie-dodawanie-zdjec-usmieszki-statystyki-i-inne-drobne-zmiany

jak usuwać? już usunęłam, możesz edytować, kliknij "Edytuj" w ciągu 48 godz możesz zmienić.

Bardzo dziękuję za pomoc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:35, 04 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odgrzebać z boku i podsypać nawet czegoś z worków z ogrodniczego.

Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź co to może być. Jakoś nie mam zaufania do wiedzy osób sprzedających w takich sklepach. Już mam doświadczenie że nie wszystko co mówią to prawda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:22, 04 cze 2016

Do góry
Odgrzebać z boku i podsypać nawet czegoś z worków z ogrodniczego.
Chwasty w trawniku 19:18, 04 cze 2016

Do góry
Wszystkie te chwasty są dwuliścienne, zastosuj Starane w zmniejszonej dawce. Ktoś u nas ryzykował i podobno zwalczył chwasty w świeżym trawniku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-problemy-z-trawnikiem?page=145
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:03, 04 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ma szansę, bo jej tę szansę właśnie dałaś sypiąc kompost Dogoni pozostałe.

Dzień dobry Szefowo☺. Mam dokładnie ten sam problem co Magdai. Na trzy wiśnie jedna bardzo odstaje od pozostałych. Dostałam podpowiedź od Toszki aby potraktować ją Korzonkiem. Właśnie kupiłam ale nie wiem jak zastosować? Kompostu niestety jeszcze nie mam więc ten pomysł aby dosypać do ziemi u mnie nie ma szans realizacji? Co robić? Jak pomóc tej mojej nieszczęśnicy?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:12, 04 cze 2016

Do góry
Ma szansę, bo jej tę szansę właśnie dałaś sypiąc kompost Dogoni pozostałe.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:03, 04 cze 2016

Do góry
misiek80 napisał(a)
Mam jeszcze jedno pytanie... tak jak pisałem trawnik robię na raty. Niestety ma to swoje minusy.
Cały teren na początku wiosny był zbronowany, śmieci, kamienie i chwasty zostały wybrane. Na pierwszych wypięlegnowanych 200 m2 trawa została posiana i ładnie rośnie. Pomiędzy trawą gdzieniegdzie pojawił się perz i kilka ostów, ale to małe piwo.
Na kolejnych 200 m2 rozłożyłem juz siatkę na krety, ponownie odchwaściłem, tym razem ręcznie bo niestety minęło trochę czasu i namnożyło się chwastów - w tym tygopdniu bedę grabił, wałował i siał trawę.
Problem stanowi ostatnie 200 m2. Tu nie mam jeszcze rozłożonej siatki, chwastów przez ten czas też się namnożyło (zwłaszcza perz) - jest to ta część z tyłu zdjęcia, za posianą już trawą. Mam pytanie. Czy spryskać je raundapem (wcześniej niczego nigdy nie pryskałem), odczekać 2-3 tygodnie aż chwasty poschną i raz jeszcze teren zbronować/przekopać, czy nie bronować/przekopywać, tylko poschnięte chwaściory wygrabić, żeby znowu ich nasiona się nie rozsiały, rozłożyc siatkę na krety, nawieźć ziemi i działać z trawnikiem?

Zastosuj Tajfun Trio. Chwasty padną - zbronuj, odczekaj znowu aż nowe chwasty wzejdą, znowu opryskaj, zbronuj i rób co wymieniłeś.

Ale i tak będą chwasty, zawsze będą chwasty co byś nie robił, więc czy nie lepiej w końcu robić co należy, niczym się nie przejmować i potem po założeniu trawnika walczyć z chwastami? Da się, bo są do tego środki. Pamiętaj - siany trawnik zawsze będzie miał dużo chwastów, bo nasiona są w glebie i zawsze podczas memrania w glebie je na wierzch wydobędziesz.

Dlatego raz na zawsze robię wyłącznie trawniki z rolki.
Przycinanie - cięcie tui 15:53, 04 cze 2016

Do góry
Maciej_zg napisał(a)
Witam serdecznie
Dołączam się do pytania związanego z bocznym cięciem tui. Planuję żywopłot na wysokość około 2 m. Proszę o pomoc czy:
1. należałoby już przyciąć moje tuje z boku tak jak dla przykładu pierwsza tuja na zdjęciu nr 1 i 2.
2. jeśli tak, jak mocne powinno być takie cięcie?
3. jeśli jest dojście, to czy powinienem również przyciąć je od strony płotu?
4. czy powinienem również przyciąć je delikatnie po bokach, tam gdzie tuje będą się stykały, aby lepiej się tam zagęściły?
5. Jeśli NIE, to kiedy powinno odbyć się pierwsze cięcie?

Z góry dziękuję.

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi - nie.
Smaragdy na szczelny żywopłot są posadzone za rzadko. Tych tui nie tnie się bocznie, bo to kolumnowe tuje są, równa się tylko górą.Ale sadzi się co 50-60 cm oczywiście jeśli chcesz osiągnąć efekt muru zielonego. W tym przypadku jak są posadzone to tylko pojedyncze kolumny, oczywiście ładne są, ale za rzadko.
Przycinanie - cięcie tui 15:52, 04 cze 2016

Do góry
Nika00 napisał(a)
Danusiu,

czy posadzone tuje Brabant w maju 2015 mogę przyciąć teraz w czerwcu (nigdy wcześniej nie były cięte) czy czekać do wiosny? Ich aktualna wysokość to 1,20-1,40 m. Chciałabym żeby utworzyły żywopłot, gdyż tuż za nimi za 2 tygodnie stanie ogrodzenie.
Nie wiem czy przycinać tylko boki czy górę też?

Mam również 4 trzmieliny na pniu, którymi uraczyła mnie bratowa .
Nie wiem czy są to zwykłe trzmieliny czy japońskie i co mam z nimi zrobić na zimę? Okrywać czy nie? Jeśli tak to czym?

Brabanty moim zdaniem są posadzone za rzadko. Na szczelny żywopłot za rzadko, długo będzie trwało zagęszczanie i zrośnięcie. Tnij teraz i w pionie i w poziomie.

Trzmielina jest japońska, jeśli po zimie spadną liście - to wypuści nowe gdy zrobi się ciepło.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:40, 04 cze 2016

Do góry
EwaT napisał(a)
Proszę o pomoc i opinię zwłaszcza Danusi. Zleciłam wykonanie trawnika. Z góry zaznaczyłam, że nie życzę sobie randupów i innych tego typu wynalazków. Firma mimo to podjęła się wykonania trawnika i nawodnienia. Obecnie w trawniku wychodzi mi bardzo dużo perzu i pojedyncze inne chwasty. Najgorszy fragment jest widoczny na zdjęciu poniżej. Pani z firmy która nam wykonała ten trawnik, twierdzi, że perz nie przeszkadza i z czasem zniknie. Jestem innego zdania - pojedyncze sztuki, pewnie nie miałby dużego znaczenia, ale całe łany zagłuszają przecież trawnik... Nie ma tego problemu z przodu domu, gdzie samodzielnie oczyściłam ziemię z perzu. Danusiu co robić? Kto ma rację? W jaki sposób pozbyć się tego perzu?

Często kosić i perz zginie z czasem. Nie znosi koszenia. Ale można wcześniej było przekopać widłami i wybrać ten rzep z perzu, a nie w to siać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:39, 04 cze 2016

Do góry
monya napisał(a)
Podpinam się pod pytanie powyżej.
U mnie trawnik założony ok 4 tygodnie temu. Po wiosennym potraktowaniu roundupem naszej ziemi (gliny) oczekiwaniu na wyginięcie chwastów , przyjechała glebogryzarka, równanie, grabienie, wybranie "śmieci i kamieni" , zasiano trawę WIMBLED firmy kalnas , przykryto czarną ziemią, wałowanie , potem nawóz i mam po 4 tygodniach to...
Proszę Fachowców i Specjalistów o zdanie o zrobiliśmy źle ? I czy uda się pozbyć i jak tych chwastów ??? Niestety trawa jakby stała w miejscu a rośnie to co niepotrzebne !

Prawdopowobnie ta "czarna ziemia" była pełna nasion chwastów. I daletgo masz to.
Podlewać żeby trawę podpędzić i skosić. Jednoroczne (widzę komosę) wyginą w 80% pod czas dwóch pierwszych koszeń, więc się nie martw.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:37, 04 cze 2016

Do góry
Lawnda napisał(a)
Jeszcze zdjęcia

Dziękuje

Moim zdaniem za krótko kosicie. Ponowna wertykulacja i nawóz i dłuższe koszenie, lac wodę.
Plamy na trawniku 15:36, 04 cze 2016

Do góry
Tak to jest gdy się chce skosić na "zapas". Nawozić teraz nie można, jedynie podlewać. Długo działających nie stosuję.
Ogródek działkowy ROD 13:05, 04 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo ładnie działasz. Musisz jeszcze doprowadzić te chwasty w trawniku do zagłady to będzie "brzytwa"

I kanciki wyprowadź.

Dziękuje Danusiu za komplement, o jakich kancikach mówisz? Chodzi o obrzeżenie rabat?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:49, 04 cze 2016

Do góry
Albo to

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2657-thuja-occidentalis-golden-tuffet

albo takie https://www.ogrodowisko.pl/watek/2776-thuja-occidentalis-miriam

Bardziej to drugie.
Jeszcze Thuja ''Golden Globe' ale będzie większa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:16, 03 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już usuwam jego nazwę, żeby zostało dla mnie Żartuję

jakby co to napisz ma na PW, bo ja w innych centrach kupuje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies