Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

Gardenarium 12:15, 06 cze 2016

W postach powyżej widać jakby ten trawnik (nie trawnik) miał wszystkie chwasty z atlasu chwastów. I to porosły wielkie, trzeba z nimi coś zrobić.

Instagram Ogrodowiska
katiaxx 12:37, 06 cze 2016

edit ; wykasowałam bo wpis powinien być bardziej na wątku "trawnik z siewu" - tam go przeniosłam.
kasia77 12:52, 06 cze 2016

dziekuję za porady. Chodzę codziennie i wyrywam te chwasty. Zbiera się kilka wiaderek. Poczekam jeszcze troszkę, aż młoda trawka podrośnie i wtedy ją spryskam.

Pozdrawiam
Lukasz_1983 18:05, 14 cze 2016

Witam wszystkich, pisze z gorącą prośbą o pomoc w identyfikacji tego co rośnie w moim trawniku, trawa prawie na całym trawniku rośnie dość ładnie ale pojawia się gruba trawa nr 4 i rośnie dość nisko że nie idzie tego skosić, na całym trawniku jest kilka "placków" w których trawa rośnie znacznie wolniej i są w nich nr 2,3, po skoszeniu w tych miejscach jest sporo twardych łodyg.
Gardenarium 07:35, 16 cze 2016

Wykopywać z korzeniami placki z trawą nr 4 i wsiewać w to nowy trawnik.

Instagram Ogrodowiska
Lukasz_1983 09:19, 16 cze 2016

Gardenarium napisał(a)
Wykopywać z korzeniami placki z trawą nr 4 i wsiewać w to nowy trawnik.

Dziękuje za odpowiedź, mam jeszcze pytanie czy 4 to jest jakiś chwast ? czy reszta tych "roślinek" ze zdjęcia to chwast czy raczej jakaś przerośnięta trawa ?
kamikaze111 09:46, 16 cze 2016

U mnie dziwactwo, bo przerosnąć nie miało kiedy gdyż koszę w sobotę i w środy. Pojawiły się takie łodygi i zaczynają kwitnąć i są dużo jaśniejsze od pozostałej trawy. Czy to cholerstwo od sąsiada naleciało czy co? zrobię wieczorem zdjęcie jak to wygląda
Gardenarium 17:34, 16 cze 2016

Lukasz_1983 napisał(a)

Dziękuje za odpowiedź, mam jeszcze pytanie czy 4 to jest jakiś chwast ? czy reszta tych "roślinek" ze zdjęcia to chwast czy raczej jakaś przerośnięta trawa ?

To trawa niepożądana w trawnikach. Pokaż zdjęcie trawnika z tymi plackami, a nie wyrwane pojedyncze trawki.

Instagram Ogrodowiska
Lukasz_1983 21:36, 16 cze 2016

ok przez weekend zrobię zdjęcia i pokaże
Ewer 16:21, 20 cze 2016

Witam Serdecznie

Własnie zawitałam na forum, jestem pod ogromnym wrazeniem pełnego profesjonalizmu , ale do rzeczy.

Mam trawnik 600 mkw. Posiany na jesień ubiegłego roku. Wcześniej też tam była trawa,tyko około 15 letnia. więc stara częsc została zebrana, nawiezione zostało ok. 5-15 cm nowej ziemi- to wszystko zrobione na wiosnę. Całe lato plewiliśmy, pryskaliśmy na dwuliściennne , bo wszędzie był chwast. Ostatecznie na początku października posiana trawa. Nic nie nawożona.

Obecnie trawa wygląda tak, do dnia dzisiejszego nie nawożona . Co najgorsze pojawiła się koniczyna i chyba chwastnica?Co dalej robić. Najpierw wkońcu posypać nawozem a później zwalczać chwasty. Oczywiście cała rodzin jak tylko wolna chwila to wyrywa koniczynę . Trawa koszona 1x tyg , wydaje mi się ze może za wysoko. Podlewana za pomocą zraszaczy codziennie.