Wendy79
09:03, 27 maj 2016

Witam, szukałam odpowiedzi na innym wątku, spróbuję tutaj, może się uda
Od strony południowej sąsiad buduje dom. Podniósł go i będzie podnosił teren działki o jakieś 70 cm.Czujemy potrzebę "schowania się" przed sąsiadem z górki. Myślimy z mężem o żywopłocie z tamtej strony i nie możemy dojść do konsensusu. Cis rośnie powoli, chociaż jest piękny, tuje nie wpisują mi się w "dziki" i wiejski krajobraz okolicy, chociaż rosną szybko i tworzą zieloną ścianę, świerk serbski,jest faworytem mojego męża, ale ja się trochę obawiam. Czy faktycznie można go korygować cięciem, czy nie zabierze mi słońca, jak szeroko rośnie? Między domem a ogrodzeniem jest 6 metrów, a chciałabym jeszcze posadzić niższe piętra. Czy można stworzyć żywopłot mieszany w znaczeniu, że tam gdzie najbardziej potrzebuje przesłony - parawan z zimozielonych, a reszta krzewy liściaste nieformowane(np. tawuła, jaśminowiec, dereń)? Będę wdzięczna za podpowiedzi.