Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Przycinanie - cięcie tui 15:53, 04 cze 2016

Do góry
Maciej_zg napisał(a)
Witam serdecznie
Dołączam się do pytania związanego z bocznym cięciem tui. Planuję żywopłot na wysokość około 2 m. Proszę o pomoc czy:
1. należałoby już przyciąć moje tuje z boku tak jak dla przykładu pierwsza tuja na zdjęciu nr 1 i 2.
2. jeśli tak, jak mocne powinno być takie cięcie?
3. jeśli jest dojście, to czy powinienem również przyciąć je od strony płotu?
4. czy powinienem również przyciąć je delikatnie po bokach, tam gdzie tuje będą się stykały, aby lepiej się tam zagęściły?
5. Jeśli NIE, to kiedy powinno odbyć się pierwsze cięcie?

Z góry dziękuję.

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi - nie.
Smaragdy na szczelny żywopłot są posadzone za rzadko. Tych tui nie tnie się bocznie, bo to kolumnowe tuje są, równa się tylko górą.Ale sadzi się co 50-60 cm oczywiście jeśli chcesz osiągnąć efekt muru zielonego. W tym przypadku jak są posadzone to tylko pojedyncze kolumny, oczywiście ładne są, ale za rzadko.
Przycinanie - cięcie tui 15:52, 04 cze 2016

Do góry
Nika00 napisał(a)
Danusiu,

czy posadzone tuje Brabant w maju 2015 mogę przyciąć teraz w czerwcu (nigdy wcześniej nie były cięte) czy czekać do wiosny? Ich aktualna wysokość to 1,20-1,40 m. Chciałabym żeby utworzyły żywopłot, gdyż tuż za nimi za 2 tygodnie stanie ogrodzenie.
Nie wiem czy przycinać tylko boki czy górę też?

Mam również 4 trzmieliny na pniu, którymi uraczyła mnie bratowa .
Nie wiem czy są to zwykłe trzmieliny czy japońskie i co mam z nimi zrobić na zimę? Okrywać czy nie? Jeśli tak to czym?

Brabanty moim zdaniem są posadzone za rzadko. Na szczelny żywopłot za rzadko, długo będzie trwało zagęszczanie i zrośnięcie. Tnij teraz i w pionie i w poziomie.

Trzmielina jest japońska, jeśli po zimie spadną liście - to wypuści nowe gdy zrobi się ciepło.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:40, 04 cze 2016

Do góry
EwaT napisał(a)
Proszę o pomoc i opinię zwłaszcza Danusi. Zleciłam wykonanie trawnika. Z góry zaznaczyłam, że nie życzę sobie randupów i innych tego typu wynalazków. Firma mimo to podjęła się wykonania trawnika i nawodnienia. Obecnie w trawniku wychodzi mi bardzo dużo perzu i pojedyncze inne chwasty. Najgorszy fragment jest widoczny na zdjęciu poniżej. Pani z firmy która nam wykonała ten trawnik, twierdzi, że perz nie przeszkadza i z czasem zniknie. Jestem innego zdania - pojedyncze sztuki, pewnie nie miałby dużego znaczenia, ale całe łany zagłuszają przecież trawnik... Nie ma tego problemu z przodu domu, gdzie samodzielnie oczyściłam ziemię z perzu. Danusiu co robić? Kto ma rację? W jaki sposób pozbyć się tego perzu?

Często kosić i perz zginie z czasem. Nie znosi koszenia. Ale można wcześniej było przekopać widłami i wybrać ten rzep z perzu, a nie w to siać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:39, 04 cze 2016

Do góry
monya napisał(a)
Podpinam się pod pytanie powyżej.
U mnie trawnik założony ok 4 tygodnie temu. Po wiosennym potraktowaniu roundupem naszej ziemi (gliny) oczekiwaniu na wyginięcie chwastów , przyjechała glebogryzarka, równanie, grabienie, wybranie "śmieci i kamieni" , zasiano trawę WIMBLED firmy kalnas , przykryto czarną ziemią, wałowanie , potem nawóz i mam po 4 tygodniach to...
Proszę Fachowców i Specjalistów o zdanie o zrobiliśmy źle ? I czy uda się pozbyć i jak tych chwastów ??? Niestety trawa jakby stała w miejscu a rośnie to co niepotrzebne !

Prawdopowobnie ta "czarna ziemia" była pełna nasion chwastów. I daletgo masz to.
Podlewać żeby trawę podpędzić i skosić. Jednoroczne (widzę komosę) wyginą w 80% pod czas dwóch pierwszych koszeń, więc się nie martw.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:37, 04 cze 2016

Do góry
Lawnda napisał(a)
Jeszcze zdjęcia

Dziękuje

Moim zdaniem za krótko kosicie. Ponowna wertykulacja i nawóz i dłuższe koszenie, lac wodę.
Plamy na trawniku 15:36, 04 cze 2016

Do góry
Tak to jest gdy się chce skosić na "zapas". Nawozić teraz nie można, jedynie podlewać. Długo działających nie stosuję.
Ogródek działkowy ROD 13:05, 04 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo ładnie działasz. Musisz jeszcze doprowadzić te chwasty w trawniku do zagłady to będzie "brzytwa"

I kanciki wyprowadź.

Dziękuje Danusiu za komplement, o jakich kancikach mówisz? Chodzi o obrzeżenie rabat?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:49, 04 cze 2016

Do góry
Albo to

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2657-thuja-occidentalis-golden-tuffet

albo takie https://www.ogrodowisko.pl/watek/2776-thuja-occidentalis-miriam

Bardziej to drugie.
Jeszcze Thuja ''Golden Globe' ale będzie większa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:16, 03 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już usuwam jego nazwę, żeby zostało dla mnie Żartuję

jakby co to napisz ma na PW, bo ja w innych centrach kupuje
Problemy z tujami 21:24, 03 cze 2016

Do góry
Glina, za głębokie posadzenie i jeszcze być może mata p.chwastom jest? Jeśli jest natychmiast ją usuwaj.
Ogród na polanie " 21:21, 03 cze 2016

Do góry
Wejdź na dział sprawy techniczne

uśmieszki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/209-nowe-funkcjonalnosci-szybkie-dodawanie-zdjec-usmieszki-statystyki-i-inne-drobne-zmiany

jak usuwać? już usunęłam, możesz edytować, kliknij "Edytuj" w ciągu 48 godz możesz zmienić.
Plamy na trawniku 21:18, 03 cze 2016

Do góry
Chwastoix Trio i po kłopocie.

Jak zaczną zwijać się i znikną to nawóz i dużo wody, pełna dbałość aby odżywić, zasilić, dolać.
Strasznie biedny ten fragment.
Ogródek działkowy ROD 21:12, 03 cze 2016

Do góry
Bardzo ładnie działasz. Musisz jeszcze doprowadzić te chwasty w trawniku do zagłady to będzie "brzytwa"

I kanciki wyprowadź.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:49, 03 cze 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)

może mały zamęcik się zrobił ...bo wydawało mi się ze o tej róży była rozmowa i naraz pojawia się nazwa WinchesterCathedral.

Gardenarium napisał(a)

A ta burgundowa to jak napisałam było róża wielkokwiatowa, a to pewnie z tego powodu, że aby zamieścić nazwę, trzeba płacić za licencję na rozmnażanie legalne.

wreszcie wiem ze bez nazwy kupiona
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:43, 03 cze 2016

Do góry
Warto sypnąć i więcej podlewać to miejsce. Beton wyciąga wodę (krawężniki).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:41, 03 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Justyna Burgundy jak nazwa wskazuje jest burgundowa

Danusiu to na pewno Burgundy Iceberg, podziwiam ją trzeci sezon. Tylko rok temu mnie zawiodła bo od upałów zbrązowiała..
Ponstemona zabraknie w centrach ogrodniczych

Eh piekna ta nowa rabata, piekna!

Przybyło z prawej strony, tylko zdjęcia nie mam jak zrobić bo toyota się odbija w lustrze zamiast kwiatków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:41, 03 cze 2016

Do góry
Już usuwam jego nazwę, żeby zostało dla mnie Żartuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:38, 03 cze 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Mam ją, wcześnie kwitnie, ale po deszczach dostało sie jej ciut, myślę, że potem znowu nadrobi

eee_taam napisał(a)
Winchester Cathedral ma taki burgundowy kolor? u mnie biała jest

Nie, gadamy chyba o czym innym, ktoś pytał o Iceberg, a ona jest biała.
Rosa 'Iceberg', a z białych mi kwitnie obecnie Wichester więc dlatego tak napisałam.

A ta burgundowa to jak napisałam było róża wielkokwiatowa, a to pewnie z tego powodu, że aby zamieścić nazwę, trzeba płacić za licencję na rozmnażanie legalne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:48, 03 cze 2016

Do góry
Mi też walerianę przypomina Ostrogowce wyginęły po zimie. Były tutaj w zeszłym roku.
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:46, 03 cze 2016

Do góry
Na pierwszym zdjęciu, przy krawężnikach za mało nawożona, nie doleciał nawóz po krawędzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies