Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

Gardenarium 14:13, 27 maj 2016

Można tak, ale jaka to mozolna robota.

Instagram Ogrodowiska
Astusia86 23:04, 31 maj 2016

Witam. Czytałam różne wątki na tym forum dotyczące trawników. Nie wiem, czy pytanie już wcześniej padło oraz czy zadam je we właściwym miejscu. Mam problem z trawnikiem. Założyłam go w zeszłym roku około września (wiem, że dość późno). Trawka ładnie wzeszła. Po nawożeniu jesiennym trawnik zagęścił się przyzwoicie, jak na tak młody trawnik. Przygotowałam go do zimy wg porad na tym forum. Na wiosne tego roku( ok. kwietnia) na trawniku pojawiało się coraz więcej chwastów (mlecz, jasnota purpurowa- więcej nie potrafię nazwać, ale było ich jeszcze kilka rodzajów). Na początku wyrywałam je ręcznie ale nie nadążałam z rwaniem(dużo pracuję). Postanowiłam zastosować nawóz do trawnika zachwaszczonego agzecol. Od tego czasu trawnik był podlewany, koszony i grabiony dość często. Trawa zaczęła się przerzedzać, żółknąć. Miejscami wygląda jakby gniła. W sobotę po koszeniu zrobiłam aerację. Porządnie wygrabiłam a dziś mam tyle filcu, jakbym nie zaglądała do ogrodu miesiąc lub więcej. Możliwe, że nawóz zabił też trawę? Chwasty w większości zniknęły.
Gardenarium 15:33, 01 cze 2016

Mogła być też inna przyczyna, za mokro. Trzeba zrobić analizę i pokazać zdjęcia.
Ja w każdym razie używam do niszczenia chwastów herbicydów selektywnych, nie nawozów z odchwasczaczem.

Instagram Ogrodowiska
Fuksja 16:46, 03 cze 2016

A kiedy można zastosować herbicyd na chwasty jeśli tydzień temu nawoziłam trawnik?
Gardenarium 17:42, 03 cze 2016

Za dwa tygodnie.

Instagram Ogrodowiska
Fuksja 19:00, 03 cze 2016

Dziękuję
kasia77 16:53, 04 cze 2016

Witam,

jestem miesiąc po założeniu trawnika. Trawa rosnie dość wolno, gdyż jest to mieszanka na gleby suche i podmokłe jednocześnie. Po 3 tygodniach trawka ma około 3 cm, a nad nią dość szybko wyrastają chwasty. Przed siewem trawy, pole było zaorane, wybronowane i jeszcze ręcznie wybrane. Niestety mimo tych zabiegów chwasty sobie nieźle radzą, a ja nie wiem co to za chwasty. Proszę o pomoc w określeniu co to za chwasty i czym sie ich pozbyć. Wiem, że młodego trawnika nie można pryskać, na razie próbuję ręcznie plewić, ale strasznie dużo tego. Czy samo koszenie na niektóre z nich pomoże, bo są jednoroczne?
Z góry dziękuję za pomoc.

kasia77 17:15, 04 cze 2016

cd.

Gardenarium 19:18, 04 cze 2016

Wszystkie te chwasty są dwuliścienne, zastosuj Starane w zmniejszonej dawce. Ktoś u nas ryzykował i podobno zwalczył chwasty w świeżym trawniku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-problemy-z-trawnikiem?page=145

Instagram Ogrodowiska
kamikaze111 19:38, 05 cze 2016

Ja stosowałem zmniejszoną dawkę Chwastoxa Trio. Nie jest idealnie ale już jest o niebo lepiej. Chodzę codziennie i przez godzinę wyrywam ręcznie chwastnicę.
W tym tygodniu mam zamiar dosiać jeszcze trawki w miejscach pustych i tam gdzie jest rzadziej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies