Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 10:12, 02 maj 2019

Do góry
perukowiec

i jabłonka rajska

Mój ogrodowy pamiętnik 10:07, 02 maj 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
No i najważniejsze wreszcie kupilam świdośliwę lamarcką. Ciężko było ją dostać bo większość znalazłam olcholistnych. A tu taki fuks, pytam pracownika Kapiasa czy mają te świdośliwy a Pan mi na to, że właśnie przywiózł je wózkiem i mam sobie wybrać .

Dlaczego ŚŚ lamarcka jest lepsza od olcholistniej?

Przepiękne klony kupiłaś, ogromne sadzonki
Moja działka na Dębowym Lesie 10:07, 02 maj 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Aniu, właśnie zastanawiam się nad wyborem drzewka i padło na rajską jabłoń! Powiedz mi , proszę, czy jest kłopotliwa w uprawie, czy przyciąga jakieś robactwo,na co może chorować , jak szybko rośnie? Ile lat trzeba czekać na taki okaz jak u Ciebie?

Aniu, aj mam tą jabłoń ileś lat, może z 10 już.Nidy mi nie chorowała.
Żadnego robactwa na niej nie widziałam.Bez problemów rośnie.Dość szybko.
Ładnie ciemno kwitnie.A i z liści ciemnych jest później dekoracyjna.
Ja ją polecam.

Na pierwszym planie ciemiernik cuchnący z dedykacja dla Grażynki-gogo
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:05, 02 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U nas o tej porze wszystkie skwery, przydrozne trawniki byly wykoszone a w tym ruku nie ma czego kosic. U sasiada na lace trawa ledwo ledwo urosla, zboza tak samo.

Cale poludnie Polski nie narzeka na brak deszczu a tutaj zgroza.

A ja uwielbiam horty ogrodowe i bukietowe jedne z kwitnieniem nieraz zawodza te na zeszlorocznych pedach nigdy nie wiem ktore bukietowe i tak pisze.

Pozdrawiam

Elu, widzę właśnie dramat miejscowości bez kropli deszczu. W lesie,gdzie mamy domek jest tak sucho jak nigdy, zero mchu, który zawsze porastał podszycie, zobacz:

A u nas wczoraj jak dzwoniłam do brata znów padało
Życzę Ci mnóstwa deszczu!

Hortki ogrodowe też piękne ale ta zawodność kwitnienia jednak odbiera im plusów.
Moja działka na Dębowym Lesie 10:01, 02 maj 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Fajnie że mogłyście popracować, mnie z ogrodu przeganiał majowy deszczyk ...

Wczoraj deszczyk miałaś ?
U mnie nic,
Dzisiaj jakiś wiatr zimny i mocny.
ale cóz trzeba iść popracować .

Moja działka na Dębowym Lesie 09:59, 02 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Ale Twoja jabłoń Aniu już duża,pięknie wygląda.Floksiki dają fajne kolorki,u mnie fioletowe najbardziej się rozrosły.
Widzę, że nie tylko ja z okazji święta pracy ostro popracowałam w ogrodzie.
Całkiem przyjemny dzionek,słoneczko dopisywało.
W warzywniaczku już się u ciebie wiele dzieje...,u mnie na razie najlepiej chwast schodzi

Jabłoń rajska odbija się od zieleni i teraz tymi kwiatami i ciemnymi listkami jakie ma.
Floksiki teraz są najpiękniejsze. Ja mam 4 kolorki.Jak chcesz jakiś,To zawsze można trochę podzielić ??
Warzywnik jeszcze nie cały mam obsiany.
Chwasty nie tylko tam już wchodzą.I w rabatach kwiatowych też już są.W sobotę chyba pielenie po rabatach zrobię.

Epimedium

Wilczomlecz
Moja działka na Dębowym Lesie 09:52, 02 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu to jabłoń royality czy jakas inna rajska piękność?
Widzę, że warzywnik odpalony

Tak Sylwio, to jabłoń Royality
Na jesieni robię te jabłuszka w syropie .
Do deserów suuper dekoracje.

Wzgórze chaosu 09:50, 02 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Iwonko przybiegłam w końcu do Ciebie, uff Melduję rozpoczęcie czytania Twojego ogrodu

Witam W moim wątku, tak jak w tytule chaos

effka napisał(a)
Przeczytałam Iwona jestem pod olbrzymim wrażeniem Twojego ogrodu, duże piękne drzew i te kolory. Wyglądają jak pejzaże wybitnych malarzy...
Podczas czytania tyle pytań przychodziło mi do głowy a teraz pustkę mam. Na pewno mam pytanie dotyczące tego wielkiego żółtego drzewa, to klon Globossum?

Jestem nim oczarowana

Jesteś bardzo pozytywną osobą, pełną energii! Już się nie mogę doczekać się spotkania.

Ewuś podziwiam, że przebrnęłaś, bo mój wątek jakiś taki bez ładu i składu Zalogowałam się kiedyś, aby skomentować ogród Anitki z wątki "Mój azyl na Wichrowym Wzgórzu". Obiecuję sobie, że wrzucę historię mojego ogrodu, ale tak jakoś schodzi...
Bardzo lubiłam mój ogród z 10 lat temu, był w fazie nastolatkowej Teraz dużo egzemplarzy wypadło, mnóstwo choruje, ale jest tez kilka okazów, które lubię Jednym z nich jest właśnie klon globossum - piękny o każdej porze roku. Ma jakieś 13 lat. Często był podcinany i wychodziło mu to na dobre. Od 3 lat nie przycinamy go i powiem ci, że w tym roku trochę już nie jest dobrze. Za bardzo wybujał, dlatego na przyszłą wiosnę fryzjer jak nic
Na spotkanie postaram się dotrzeć. Mam w sobotę zlot "druciarski" na Śląsku i jeśli tylko sił wystarczy to będę
Ogród, mydło i powidło. 09:37, 02 maj 2019

Do góry
katel napisał(a)
Clematis górski, dereń kwiecisty, lilia Gobasiowa i trochę ogólnych:

Clemek już się ładnie zapowiada .
A tm pięknym dereniem kwiecistym mocno kusisz.
On dobrze rośnie, czy jakieś problemy są z nim ??
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:34, 02 maj 2019

Do góry
Damian,
wstyd się przyznać ale muszę poszperać w kwitach zakupowych bo zapomniałem co to za odmiana krzaczora - jak znajdę to napiszę u ciebie na wątku ale też nie jest to surfinia. Sesję fotek wieczorową porą mam zamiar w najbliższym czasie zrobić i oczywiście obiecuję wrzucić na wątku
a poniżej mix fotek do oglądnięcia - zapraszam.

cdn...
Wzgórze chaosu 09:31, 02 maj 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Mnie brakuje pergoli, a Ty z nią masz tylko problem, ja jednak wykorzystałabym
ją na jakiś powojnik, a najbardziej na róże, bo tą królową wśród kwiatów lubię najbardziej

Tujami "Polskie ogrody" stoją i raczej tych bym nie dosadzała...wcześniej pisałaś,
że chcesz dosadzić nie wolałabyś tam wcisnąć pięknego derenia kwiecistego lub np. d. skrętolistnego
lub nawiązując do nasadzeń rh, hortensję?

Jestem za żwirkiem na wykuszowej, ładny elegancki kawałek rabaty powstał
Nie zazdroszczę Wam tachania tych kamieni, mnie też to czeka, ale nie garniemy się jeszcze to dopiero na urlopie
Powodzenia na maturach dla młodego

Agatka róże mnie nie lubią Na tej pergoli były już róże i to był jedyny moment wzajemnej miłości, potem było już tylko gorzej
To moja pergola w szczytowym momencie 10 lat temu No ładna była, ale się na mnie obraziła i któregoś majowego dnia zaczęła marnieć (nie było mrozu)a pod koniec sezonu po prostu padła... Potem były ze trzy próby z innymi różami, każda zakończona porażką. W zeszłym roku chciałam zasadzić tam bluszcz, ale chyba nie chcę takiej gęstej zapory za kilka lat... temat do przemyślenia

Na nowej rabacie będzie kamień Dziękuję Wam za pomoc w podjęciu decyzji
W kamieniołomie na skarpie może dzisiaj będzie finisz, mam już dosyć tego gruzowiska Tam posadzę trzy rododendrony, w sumie wyjdzie zakątek z pięcioma sztukami.
W rabacie koło altany nadal zastój decyzyjny, na razie pracuję nad ziemią w tym miejscu.
Też trzymam kciuki za mojego maturzystę Oby już było po, bo niby się nie denerwujemy a jednak stres jest...
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:29, 02 maj 2019

Do góry
paulaa napisał(a)
Ale pięknie u Ciebie.. Pokaż pęcherznice bo nigdzie nie widzę.. Miskanty i rozplenice bajeczne..

Nie mam zbyt wiele zdjęć pęcherznicy , bo jakoś nie lubię jej fotografować. Ale tu cos widać - tam z tyłu za jodłami:

i tu w innym miejscu w czasie kwitnienia

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:19, 02 maj 2019

Do góry
Witam. Trawnik z siewu ma dokładnie rok. Po zimie fajnie ruszył, niedawno rzuciłem mu saletre amonową, wszystko jest okej tylko pojawiła się w nim dość spora ilość koniczyny. I teraz moje pytanie, czy na roczny trawnik mogę zastosować jakiś preparat żeby ją zwalczyć?
Ogród Ani :) 09:07, 02 maj 2019

Do góry
Ogród Ani :) 09:06, 02 maj 2019

Do góry
Ogród Ani :) 09:05, 02 maj 2019

Do góry
Fotki weekendowe

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 08:57, 02 maj 2019

Do góry

Witam
Mam problem z jalowcem bonsai rośnie w naszym ogrodzie od 10 lat i do tej pory nie było z nim problemów. W zeszłym roku we wrześniu został przesadzony wydawało mi się że dobrze zniósł zmianę miejsca. Od miesiąca dzieje się z nim coś dziwnego stracił kolor i kruszy się. Jeśli ktoś wie co może mu dolegać będę wdzięczna za informację.
Po nitce do kłębka ;) 08:53, 02 maj 2019

Do góry

to plan rabaty z rozplenicami

tutaj magnolia na dole azalia kule 4 , 3 jasne 1 ciemna modrzew pendula , taki iglak który ma być prowadzony ala bonsai i biala azalia
na drugim układ podobny tylko to wysokie to ta jabłonka płacząca
tulipany idą w odstawkę na tych rabatach
Przerwa na kawę... 08:41, 02 maj 2019

Do góry

koniec Rogowa. Ogród botaniczny w Łodzi - wieczorem
Przerwa na kawę... 08:39, 02 maj 2019

Do góry
Na koniec - jak tną hortensje - tu Phanton

i coś czego nie mogłyśmy z Jola zidentyfikować - pierwszy raz tego typu liście widziałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies