Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:31, 29 kwi 2019

Do góry
Krakus napisał(a)

nowa sciezka czy cos przegapiłem..jakie tam masz kamienie? dasz jakiś namiar bo ja tylko w necie widziałem na palety a wolałbym na żywo cos zobaczyć.
tak pędzicie z tymi wątkami wszystko perfekcyjnie jak zawsze...czesto musisz ten bluszcz przycinać? bo ładnie się prezentuje i sie zastanawiałem czy nie puscic u siebie na brzozy i siatkę..deszcz też mnie ucieszył ale w kontekście długiego weekendu to już mogloby przestać bo dolało nieźle ...

Chyba przegapiłeś, bo już 10 lat jest ta ścieżka. Ma tam rzeczy płukany i jakiś łupek. Namiary na składy z kamieniem wyśle na prw. Jest teraz chyba więcej tych składów, ale ja już nie jeżdżę i nie szukam.

Mój wątek to raczej jak ślimak pełznie

Bluszcz ma tam u mnie mało miejsca, więc go ograniczam co roku, ale gdyby maił więcej przestrzeni to pewnie dostał by więcej swobody i nie wymagałby częstego cięcia. Bluszcza nie należy puszczać na młode drzewa, bo potrafi je zadusić. Na siatce też nie najlepsze miejsce, bo on chwyta się korzeniami powietrznymi do podłoża.

Oj, dolało, ale się cieszę.
Ogród tkany marzeniami 11:26, 29 kwi 2019

Do góry
Zrobiła trochę zdjęć rodków z rabaty przy wiacie. I dopiero oglądając zdjęcia zdałam sobie sprawę, że mają bardzo mało pąków, ale za to super gąszcz liściowy.

Ogród tkany marzeniami 11:21, 29 kwi 2019

Do góry
I conika. Oczywiście znowu zmieniła kształt, ale uwielbiam jej zieloniutkie pędzelki. Z donicy wygląda kapustka....

Ogród z rzeźbą 11:17, 29 kwi 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Dla April:
Twój perukowiec przeżył i wypuszcza listki:

Dziękuję
Te co zostały, a ich nie chciałaś, też się już puszczają. Mimo, że po macoszemu upchnięte za garażem
Ogród tkany marzeniami 11:16, 29 kwi 2019

Do góry
Chociaż trudno uwierzyć, że były sadzone w tym samym czasie co te. Do takiej samej ziemi i dzieli je dosłownie kilka metrów.

Przerwa na kawę... 11:14, 29 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Front zachwycający:

Do tego, po pierwszej wizycie tego nie da się wyłapać, ale ogródek jest fantastycznie skomponowany czasowo. Byłam w nim późnym latem zeszłego roku i wtedy zachwycały hortensje i byliny.
Muszę się do Iwonki wprosić jeszcze w czerwcu/lipcu, bo wtedy spektakl dadzą róże, które teraz zupełnie nie rzucają się w oczy, a których jest tam mnóstwo.

Nie mam pojęcia, jak to się robi, żeby takie małe rabatki były atrakcyjne przez cały rok!

Podsumowując: ogród Iwonki jest bardzo inspirujący a ja mam jeszcze dużo nauki przed sobą
Asiu, to do tego ujęcia tak do parteru schodziłaś

Ty jak byłaś to trawy nie było. Też inny ogród przez to był. U mnie na rabatach jest warstwowo sadzone jedne przekwitną to następne je rośliny przykrywają lub się rozwijają i efekt robią. Niestety jest to też oparte na eliminacji krótko kwitnących odmian albo tych, co się gorzej u mnie czują. Pamiętasz twój link z rabatką atrakcyjną przez cały rok? Do tego dążę. Na razie udało mi się opanować wiosnę i lato. Teraz jeszcze nad jesienią muszę popracować bo tu widoki kuleją. To co jest teraz to efekt 3 lat czytania, obserwowania, pracy i jeszcze dodatkowego roku wcześniejszego podglądania. Niedoróbki są ale dla mnie bardziej widoczne bo znam rabaty na pamięć o różnych porach roku. Ten ogród jeszcze z 2 lata potrzebuje na takie dopracowanie detali. A to jest tylko 623 metry. Jest pracochłonny. Większe ogrody inaczej się obsadza bo czasu by nie starczyło na ogród i na życie.
Ogród tkany marzeniami 11:12, 29 kwi 2019

Do góry
Nawet bukszpany tak bardzo nie straszą wyglądem...

Ogród tkany marzeniami 11:10, 29 kwi 2019

Do góry
Po za tym moja ulubienica daje mi formy. Wygląda całkiem nieźle.

Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 11:09, 29 kwi 2019

Do góry
Paulownia tomentosa

Ogród tkany marzeniami 11:05, 29 kwi 2019

Do góry
I kilka migawek z ogrodu. Ogród zupełnie "natural". Z chwaściorami i całym bałaganem. Na początek wysyp sadzonek lipowych. Z kwiatów można robić napar, a z tych mini drzewek może sałatkę? Oczywiście najwięcej ich rośnie na mojej ulubionej rabacie przy furtce

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:03, 29 kwi 2019

Do góry
Ela to tylko takie okoliczności przyrody

Mirella tak zostaną , zwisy na parasol wyprowadzę z górnej części, chwilowo wygląda to na czub kozacki albo lekki kołtun - będzie uporządkowane

Pusch za 40 zł( szczepiony) oczywiście cena parę lat temu

Pusch za 17zł(z sadzonki) ma się to szczęście (czasami)

a na to czekałem długo - szyszki na Lucky Strike podobno bardzo wdowiskowe

Ogród do odnowy 11:01, 29 kwi 2019

Do góry

ten tulipan niby nie powtarza kwitnienia, wisienka cieszy oczy

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:59, 29 kwi 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Fajny pomysł Anitka na uatrakcyjnienie odpowiedzi zdjęciami ogrodu Dziękuję
Co do obwódki to masz rację, że to nie to samo, patrzę właśnie, że "Repandens" jakiś płaczliwy pokrój ma
A jakby z Hiksi gęsto posadzić i ciachać mocno na takie maleństwo jak z buksów?

Z Hiksi trudno będzie go ujarzmić w takim niewielkim rozmiarze. Nie da się. Ja mam z 'Repandens' obwódki wokół grabów przed domem. To dzisiejsze fotki. Deszczowe i ponure. U mnie maja ok. 50 cm wysokości i 20 szerokości, bo takie tu potrzebuje i rosną tu od wielu lat. Tylko delikatnie przycinane w celu zagęszczenia.

Ogród tkany marzeniami 10:55, 29 kwi 2019

Do góry
Hortensje zamieszkały w donicach, które później umieszczę w skrzyni. Ze względu na brak miejsca z robotą musiałam przenieść się na sąsiedni plac. Różne sadzonki kupowałam, ale tak przekorzenione zdarzają się niezmiernie rzadko.

Ogród tkany marzeniami 10:49, 29 kwi 2019

Do góry
I kolejne cudne hortensje.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:49, 29 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Anitka ciekawa jestem czy masz w ogrodzie jaszczurki? Bo kamienia masz sporo, fajne murki, no i dużo słonka.

Jaszczurek u mnie dużo. Nieraz mi po stopie jakaś przebiegnie, gdy wchodzę w rabaty. Dobrze, że mój "czworonożny" pogromca szkodników" ich nie może złapać, choć jago skutki polowania nieraz widać w zniszczonych roślinach Już niebawem zaczną gody

Nieraz mam ochotę tego mojego pasa udusić, nawet kropla wody go rajcuje
EM odkręcił końcówkę węża do podlewania z bębna do zwijania, bo był dziurawy i chciał skrócić. A w tym czasie pies uszkodził miejsce gdzie się go wpina. Sprawdzałam nie można dokupić. Produkt marketowy jednorazowy bez części zamiennych

Nowy bęben trzeba kupić, bo nie mam ochoty zwijać ręcznie 50 m węża.

Ogród tkany marzeniami 10:47, 29 kwi 2019

Do góry
Przyjechały takie cudeńka... Tzn maleńkie floksiki w super kolorku....

Ogród tkany marzeniami 10:45, 29 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Toś poszalała przed świetami

Poszalałam przed świętami i poszalałam po świętach

Ogród tkany marzeniami 10:43, 29 kwi 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Aniu, który to kotecek w awatarku? Słodziak

To Domiś. Trudno uwierzyć, ze to to samo maleństwo

Ogródkowe perypetie:) 10:42, 29 kwi 2019

Do góry
abiko napisał(a)

Uwielbiam te bebrberyski u Ciebie, pytałam nawet jak się nazywają, ale nie pamiętam, przypomnisz mi?

Ja mam duże ryby pewnie osokę mi pożarły, ale nie przyglądałam się dokładnie
,może jeszcze za wcześnie i za zimno jest na nią.
Ciepełka życzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies