Kochani podpowiedzcie czy pociąć wyżej jodłę tak na 1,6m i wyciąć tuje za nią przy ogrodzeniu ale wtedy będzie dziura z widokiem na publiczny park, zresztą niezbyt zadbany, czy nie podcinać tylko wyciąć tuje?
Ewa dziękuję ...ja też jesienią będę sadzić setki ,ale mam nadzieję ,że do jesieni spiszę odmiany ,które się rozrastają i nie trzeba wykopywać
a kory już w tym sezonie wysypałam ponad 50 worków i jeszcze z 10-15 mi potrzeba …
masakra ,ile jej wchodzi w rabaty ….
obsadziłam kolejną skrzynię przed domem
a do tej dosadziłam paprocie i hosty -tu jest długo cień ,więc może dadzą radę w donicy
Kasiu prawdę piszę ja najbardziej lubię szerokie kadry ….wtedy bardziej wiem ,jak całokształt wygląda ,a u Ciebie jest super
pocieszyłaś mnie ,że chociaż na EE mogę liczyć w przyszłym sezonie
prostokąt rozwalony zimą przez psa jest taki sobie -dosadziłam do niego z donicy czosnki ozdobne -chciałam je porozdzielać ,ale tak korzenie poprzerastane ,że wsadziłam z całą bryłą
przez te wszystkie przeróbki ,przesadzanie -to kora z zeszłego sezonu poszła w ziemię ,a teraz to jakby od nowa sypanie …. i ja sypię dość grubą warstwę -więc też sporo tego idzie
tulipany w tym sezonie mi się udały ,chociaż mam też takie niedobitki pojedyncze z zeszłego sezonu
te w skrzyni już zaczynają się obsypywać....szkoda
Asiu, moje rośliny obecne (pod jabłonkami):
1. 2 rododendrony - Hybride Balalaika - różowe- urosną do 40-80cm
2. 1 azalia Knap-Hill-Hybride "Schneegold'biala - urośnie na 1-2 m
3. 1 hortensja bukietowa
4. 1 irga płoząca
5. ok 6 jałowców płożących
7. tawuła van Hautte'a
8. 2 bukszpany obecnie ok 50 cm
A co do rabaty od południa to właśnie o hortensjach myślałam na tle Cisów
Wrzosy mogą nie być na kamykach - mogę sobie ułożyć ścieżkę z płyt między wrzosami samymi - też będzie urocza
Zasłonięcie okna brzózką tak nie przeszkadza bo to już jest i tak północny widok z okna na nieszczęsną wiatę a do tego te brzózki himalajskie są takie ażurowe.
Boisko do siatkówki jakieś 8x16m. powinno być wzdłuż jablonek bo od domu w stronę jabłonek jest spadek. Ale myślę o tymczasowych rozwiązaniach - na lato będziemy montować siatkę na trawniku i tyle, nie planujemy specjalnego podłoża etc
Witam jestem nowa na forum. Na początku kwietnia sądziłam tuje szmaragd , kilka dni temu zaczęły pojawiać się na jednej z nich suche gałązki a dzis znalazłam takie larwy...Na gałązkach siedzą w jakby białym kokonie ...co to może być i czym pryskać?