Stipy olbrzymy normalnie!!!
Ja wyhodowałam sobie w tym roku troszkę, ale moje, pomijając już, że mikrusy, to nie są takie sztywne, przewieszają się. Czy one z czasem się zmieniają?
Czy firma jest solidna to się dopiero okaże
Przed sianiem muszę zwałować teren i po posianiu i pokryciu kompostem drugi raz jeszcze. Dobrze rozumiem?
Ja jestem właśnie w tym złym położeniu, że mam za sobą ugór, na którym chwastów cały katalog! Najbardziej boję się koniczyny i babki też miałam dużo (chwastnicę wyrywałam ręcznie)i ... pędraków!!!
Mam nadzieję, że uda mi się ich uniknąć
Dziękuję Danusiu za tę listę w moim wątku
Myślę jeszcze o naparstnicy I mam pytanie: czy lepiej wybrać 3 gatunki w większej ilości czy jednak mogę pozwolić sobie na więcej różnorodnych bylin? w kolorystyce bordowo-różowo-białej może z domieszką fioletu?
Waldku
Czosnek na pewno zagości u mnie w przyszłym sezonie Uwielbiam go Będzie zdobił u mnie rabatę hortensjową zanim limki zakwitną i ... myślałam jeszcze o jednym miejscu (między donicą we wgłebniku a tujami jest miejsce słoneczne, ale do wysokości donicy czyli 25cm jest cień)ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł
Pozdrawiam i dziękuję za trzymanie kciuków
Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj
Renatko.
Myślę, że przygotowanie gleby pod siew trawy powierzyłaś solidnej firmie i wykonali oni swoją pracę należycie. W tej chwili to praktycznie nic więcej nie mogę Ci doradzić poza tym żebyś zwałowała teren i siała czym prędzej trawę. Czynnością bardzo ważną i najczęściej pomijaną jest przedsiewne nawiezienie gleby po uprzednim zbadaniu jej zasobności w składniki pokarmowe. Czynność o tyle ważna, ponieważ młodej trawy nie powinno się przez dłuższy czas niczym nawozić bo to bardzo osłabia wątły system korzeniowy i młode źdźbła trawy.
Po zwałowaniu terenu przy obecnej pogodzie można na dwa dni przed siewem porządnie go zlać wodą, a tuż przed rozrzuceniem nasion zruszyć delikatnie grabiami wierzchnią warstwę ziemi.
Reniu. Mój trawnik nie jest sterylny i również pojawiają się w nim chwasty. Jestem w o tyle dobrym położeniu, że najbliższej okolicy nie ma pól i łąk oraz nieużytków.
Moja rada aby było ich jak najmniej? Utrzymywać na stałym poziomie pH gleby i kosić, kosić i jeszcze raz kosić. Systematycznie na wysokość 4 cm co 5 dni.
Spojrzałem na Twój piękny ostrożeń i tak od razu skojarzyłem go sobie z tymi roślinami.
Czosnek główkowaty należy do czosnków letnich i myślę, że przy długim dniu poradziłby sobie nawet w lekkim półcieniu. Podoba mi się Renatko Twój kierunek tworzenia ogrodu.
Jestem kibicem i trzymam kciuki.
Tak, takie wielkie kopiła nam Irenka - Miłka w swojej szkółce, i jak byłyśmy teraz wracając z Wojsławic i z Kromlau to od niej wzięłyśmy - pogadaj z nią może i dla ciebie uda jej sie kupic.
Kupowałam na wiosne w necie , były troszke tylko tansze niż te od Irenki ale o wiele mniejsze, wiec warto raczej te od Irenki brac.
Nie gniewaj się Małgosiuuuu ...
Gdybym ja wiedziała, że to tylko 3 minutki drogi do Ciebie stamtąd... Obiecuję poprawę i następnym razem zadzwonię
A jeśli chodzi o zakupy to uważam je za udane ... co nie zmienia jednak faktu, że cały czas poszukuję carex Elata Aurea, seslerię oraz hakone żółtą
Vertigo planuję do małej donicy (której jeszcze nie mam)
Buziaki