Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:45, 07 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie wiem tylko co powinnam zrobić aby dobrze przygotować ziemię pod siew? Póki co przekopałam ziemię (gleba głównie piaszczysta ale wzbogacona lepszą ziemią i częściowo gliniastą). Tam gdzie jest dużo gliny przekopałam ją z tą piaszczystą. Wygrabiłam drobne chwasty i wyzbierałam kamienie. Mam przygotowany kompost (po posianiu trawy posypię nim całą powierzchnię trawnika i uwałuję walcem. Co powinnam jeszcze zrobić?

Poczekać aż wzejdą chwasty.

Wszystko w pigule masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Prawie - jak ogród 14:05, 07 cze 2015

Do góry
Stipy olbrzymy normalnie!!!
Ja wyhodowałam sobie w tym roku troszkę, ale moje, pomijając już, że mikrusy, to nie są takie sztywne, przewieszają się. Czy one z czasem się zmieniają?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:01, 07 cze 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Renatko.
Myślę, że przygotowanie gleby pod siew trawy powierzyłaś solidnej firmie i wykonali oni swoją pracę należycie. W tej chwili to praktycznie nic więcej nie mogę Ci doradzić poza tym żebyś zwałowała teren i siała czym prędzej trawę. Czynnością bardzo ważną i najczęściej pomijaną jest przedsiewne nawiezienie gleby po uprzednim zbadaniu jej zasobności w składniki pokarmowe. Czynność o tyle ważna, ponieważ młodej trawy nie powinno się przez dłuższy czas niczym nawozić bo to bardzo osłabia wątły system korzeniowy i młode źdźbła trawy.
Po zwałowaniu terenu przy obecnej pogodzie można na dwa dni przed siewem porządnie go zlać wodą, a tuż przed rozrzuceniem nasion zruszyć delikatnie grabiami wierzchnią warstwę ziemi.
Reniu. Mój trawnik nie jest sterylny i również pojawiają się w nim chwasty. Jestem w o tyle dobrym położeniu, że najbliższej okolicy nie ma pól i łąk oraz nieużytków.
Moja rada aby było ich jak najmniej? Utrzymywać na stałym poziomie pH gleby i kosić, kosić i jeszcze raz kosić. Systematycznie na wysokość 4 cm co 5 dni.

Czy firma jest solidna to się dopiero okaże
Przed sianiem muszę zwałować teren i po posianiu i pokryciu kompostem drugi raz jeszcze. Dobrze rozumiem?
Ja jestem właśnie w tym złym położeniu, że mam za sobą ugór, na którym chwastów cały katalog! Najbardziej boję się koniczyny i babki też miałam dużo (chwastnicę wyrywałam ręcznie)i ... pędraków!!!
Mam nadzieję, że uda mi się ich uniknąć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:31, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=584

Bodziszki (białe, niebieskie, różowe) na pewno, zawilce, przywrotnik ostroklapowy, tojad mocny, świecznice o ciemnych liściach, hosty o ładnych liściach, róże do półcienia, Veronicastrum, orliki (jest duża gama kolorów).

Wiem, na lato jeszcze lilie, u mnie super się mają, jarzmianki jeszcze.

Dziękuję Danusiu za tę listę w moim wątku
Myślę jeszcze o naparstnicy I mam pytanie: czy lepiej wybrać 3 gatunki w większej ilości czy jednak mogę pozwolić sobie na więcej różnorodnych bylin? w kolorystyce bordowo-różowo-białej może z domieszką fioletu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:26, 07 cze 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Spojrzałem na Twój piękny ostrożeń i tak od razu skojarzyłem go sobie z tymi roślinami.
Czosnek główkowaty należy do czosnków letnich i myślę, że przy długim dniu poradziłby sobie nawet w lekkim półcieniu. Podoba mi się Renatko Twój kierunek tworzenia ogrodu.
Jestem kibicem i trzymam kciuki.

Waldku
Czosnek na pewno zagości u mnie w przyszłym sezonie Uwielbiam go Będzie zdobił u mnie rabatę hortensjową zanim limki zakwitną i ... myślałam jeszcze o jednym miejscu (między donicą we wgłebniku a tujami jest miejsce słoneczne, ale do wysokości donicy czyli 25cm jest cień)ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł
Pozdrawiam i dziękuję za trzymanie kciuków
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:39, 07 cze 2015

Do góry
Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=584

ren133 napisał(a)

Danusiu, a co byś jeszcze dała na taką wąską rabatę 60cm w półcieniu żeby stworzyć kwitnącą non stop rabatę?

Bodziszki (białe, niebieskie, różowe) na pewno, zawilce, przywrotnik ostroklapowy, tojad mocny, świecznice o ciemnych liściach, hosty o ładnych liściach, róże do półcienia, Veronicastrum, orliki (jest duża gama kolorów).

Wiem, na lato jeszcze lilie, u mnie super się mają, jarzmianki jeszcze.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 02:58, 07 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Waldku
Jestem coraz bardziej przekonana do tej trawy
Nie wiem tylko co powinnam zrobić aby dobrze przygotować ziemię pod siew? Póki co przekopałam ziemię (gleba głównie piaszczysta ale wzbogacona lepszą ziemią i częściowo gliniastą). Tam gdzie jest dużo gliny przekopałam ją z tą piaszczystą. Wygrabiłam drobne chwasty i wyzbierałam kamienie. Mam przygotowany kompost (po posianiu trawy posypię nim całą powierzchnię trawnika i uwałuję walcem. Co powinnam jeszcze zrobić?

Aż trudno uwierzyć, że nie masz trawy z rolki ... i co Ty robisz, że 6-letni trawnik pozbawiony jest chwastów? nie ma koniczyny(miałam z nią wcześniej największy problem), mchu, chwastnicy? Chciałabym mieć taki trawnik jak Twój

Renatko.
Myślę, że przygotowanie gleby pod siew trawy powierzyłaś solidnej firmie i wykonali oni swoją pracę należycie. W tej chwili to praktycznie nic więcej nie mogę Ci doradzić poza tym żebyś zwałowała teren i siała czym prędzej trawę. Czynnością bardzo ważną i najczęściej pomijaną jest przedsiewne nawiezienie gleby po uprzednim zbadaniu jej zasobności w składniki pokarmowe. Czynność o tyle ważna, ponieważ młodej trawy nie powinno się przez dłuższy czas niczym nawozić bo to bardzo osłabia wątły system korzeniowy i młode źdźbła trawy.
Po zwałowaniu terenu przy obecnej pogodzie można na dwa dni przed siewem porządnie go zlać wodą, a tuż przed rozrzuceniem nasion zruszyć delikatnie grabiami wierzchnią warstwę ziemi.
Reniu. Mój trawnik nie jest sterylny i również pojawiają się w nim chwasty. Jestem w o tyle dobrym położeniu, że najbliższej okolicy nie ma pól i łąk oraz nieużytków.
Moja rada aby było ich jak najmniej? Utrzymywać na stałym poziomie pH gleby i kosić, kosić i jeszcze raz kosić. Systematycznie na wysokość 4 cm co 5 dni.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:35, 07 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Podoba mi się to zestawienie
Ale wydaje mi się, że czosnek woli bardziej miejsce słoneczne, a ... tojad półcień ... jak to pogodzić?

Spojrzałem na Twój piękny ostrożeń i tak od razu skojarzyłem go sobie z tymi roślinami.
Czosnek główkowaty należy do czosnków letnich i myślę, że przy długim dniu poradziłby sobie nawet w lekkim półcieniu. Podoba mi się Renatko Twój kierunek tworzenia ogrodu.
Jestem kibicem i trzymam kciuki.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:46, 07 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Małgosiu
Ale te carex Elata Aurea to masz już duuuże!!!
A od kiedy są u Ciebie?
Nie mów, że takie olbrzymy dostałaś

Tak, takie wielkie kopiła nam Irenka - Miłka w swojej szkółce, i jak byłyśmy teraz wracając z Wojsławic i z Kromlau to od niej wzięłyśmy - pogadaj z nią może i dla ciebie uda jej sie kupic.
Kupowałam na wiosne w necie , były troszke tylko tansze niż te od Irenki ale o wiele mniejsze, wiec warto raczej te od Irenki brac.
Tu ma być ogród :) 00:40, 07 cze 2015

Do góry
Wróciłam się i zachwyciłam ogrodzeniem i ... umbrami w skarpetach

Edytko, a co z tą trawką? Bo wczoraj ja kupiłam everest (a też nastawiałam się na Ice Dance) i ... ona jest, tak jak pisze Szefowa, taka delikatna.
Tu ma być ogród :) 00:34, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
o Grackach myślałam, ale ML chyba lepszy bo będzie się odcinał kolorystycznie od obwódek bukszpanowych i liści wiśni - zdaje mi się, że dając Gracki za dużo byłoby jednego odcieniu zieleni.
Carexy chętnie - ale kilka osób na Frosted Curls narzekało ostatnio na forum - chyba lepsza Amazon Mist, albo Elata Aurea.
Ja tak czułam, że zaproponujesz hortensje ale jeśli coś ma tam kwitnąć to wolę róże... ale będę się jeszcze zastanawiać.
Znasz jakąś odmianę, która jest taka kompaktowa?
Ja Mam Limelight i Polar Bear i te drugie faktycznie jak na razie są niższymi krzaczkami od limek.

Też wybrałabym ML ze względu na inny kolor zieleni
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:31, 07 cze 2015

Do góry
W całej okazałości są takie

Kupowałam je po 6zł.
Pozdrawiam
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:25, 07 cze 2015

Do góry
Małgosiu
Ale te carex Elata Aurea to masz już duuuże!!!
A od kiedy są u Ciebie?
Nie mów, że takie olbrzymy dostałaś
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:20, 07 cze 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Masz rację- dobra cena

Teraz niech sobie szybciutko rosna i zdobią Twój ogródek.

Może pokażesz jakies fotki ogrodu, bo ja juz nie nadążam za zmianami?

Jak się ogarnę z trawnikiem, to zrobię więcej zdjęć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:18, 07 cze 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Renatko.
A co byś powiedziała na tojad mocny ,,Stainless Steel" i czosnek główkowaty do jego (ostrożeń łąkowy) towarzystwa?

Podoba mi się to zestawienie
Ale wydaje mi się, że czosnek woli bardziej miejsce słoneczne, a ... tojad półcień ... jak to pogodzić?

PS A mógłbyś mi odpowiedzieć w wątku "Zakładanie trawnika z siewu"?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:02, 07 cze 2015

Do góry
Krys napisał(a)
oj widze podpowiedzi Jankosi bedzie slicznie,piekne jarzmianki ,ostrozenia nie znam

Krysiu ostrożeń to taki ozdobny oset. Szefowa zachwalała i opisywała w swoim artykule o Chelsea Flower
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:58, 06 cze 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Oj jakie udane łowy u naszego pana trawkowego... ale jak błysłyście tak blisko mnie i mojego ogrodu i nie wpadłyście do mnie na kawke na nowo umeblowanym tarasiku, to mam focha.......no normalnie focha z przytupem....szkoda że nie dałyście cynka, cały weekend siedze w domu, a jadąc do pana trawkowego wystarczy w odpowiednim miejscu skrecic w prawo, 3 minutki i jesteście u mnie...

Zakupy udane, ta rozplenica nie zimuje u nas w gruncie to wiesz, ale piekna jest i jakie ma kitki boskie....

Nie gniewaj się Małgosiuuuu ...
Gdybym ja wiedziała, że to tylko 3 minutki drogi do Ciebie stamtąd... Obiecuję poprawę i następnym razem zadzwonię
A jeśli chodzi o zakupy to uważam je za udane ... co nie zmienia jednak faktu, że cały czas poszukuję carex Elata Aurea, seslerię oraz hakone żółtą
Vertigo planuję do małej donicy (której jeszcze nie mam)
Buziaki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:50, 06 cze 2015

Do góry
oraz jarzmianka sztuk 7

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:44, 06 cze 2015

Do góry
I zrobiłam także moje pierwsze zakupy na rabatę kwiatową w półcieniu

ostrożeń łąkowy Atropurpureum sztuk 5
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:21, 06 cze 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Reniu fajne zakupy.
Czy mogłabys napisac po ile kupowałas miskanta morning light?

A powiem Ci, że jak za tę cenę (utargowałam z 10zl na 9zł) to faaajna sadzonka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies