Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

lindsay80 00:25, 07 cze 2015

ale dorwałaś wypasione jarzmianki - będę wdzięczna za ich fotki w całej okazałości i info odnośnie ceny.
ren133 00:31, 07 cze 2015

W całej okazałości są takie

Kupowałam je po 6zł.
Pozdrawiam
waldek727 01:35, 07 cze 2015

ren133 napisał(a)

Podoba mi się to zestawienie
Ale wydaje mi się, że czosnek woli bardziej miejsce słoneczne, a ... tojad półcień ... jak to pogodzić?

Spojrzałem na Twój piękny ostrożeń i tak od razu skojarzyłem go sobie z tymi roślinami.
Czosnek główkowaty należy do czosnków letnich i myślę, że przy długim dniu poradziłby sobie nawet w lekkim półcieniu. Podoba mi się Renatko Twój kierunek tworzenia ogrodu.
Jestem kibicem i trzymam kciuki.
leon60 08:21, 07 cze 2015

Śliczna ta jarzmianka taka delikatna ostrożeń to taki zwyczajny czy bardziej szlachetny ? bo na łące u mnie tego ogrom
Gardenarium 08:39, 07 cze 2015

Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=584

ren133 napisał(a)

Danusiu, a co byś jeszcze dała na taką wąską rabatę 60cm w półcieniu żeby stworzyć kwitnącą non stop rabatę?

Bodziszki (białe, niebieskie, różowe) na pewno, zawilce, przywrotnik ostroklapowy, tojad mocny, świecznice o ciemnych liściach, hosty o ładnych liściach, róże do półcienia, Veronicastrum, orliki (jest duża gama kolorów).

Wiem, na lato jeszcze lilie, u mnie super się mają, jarzmianki jeszcze.

Instagram Ogrodowiska
ren133 10:26, 07 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Spojrzałem na Twój piękny ostrożeń i tak od razu skojarzyłem go sobie z tymi roślinami.
Czosnek główkowaty należy do czosnków letnich i myślę, że przy długim dniu poradziłby sobie nawet w lekkim półcieniu. Podoba mi się Renatko Twój kierunek tworzenia ogrodu.
Jestem kibicem i trzymam kciuki.

Waldku
Czosnek na pewno zagości u mnie w przyszłym sezonie Uwielbiam go Będzie zdobił u mnie rabatę hortensjową zanim limki zakwitną i ... myślałam jeszcze o jednym miejscu (między donicą we wgłebniku a tujami jest miejsce słoneczne, ale do wysokości donicy czyli 25cm jest cień)ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł
Pozdrawiam i dziękuję za trzymanie kciuków
Kacha123 10:28, 07 cze 2015

Pozdrawiam i w napięciu czekam na foty.
ren133 10:31, 07 cze 2015

Gardenarium napisał(a)
Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=584

Bodziszki (białe, niebieskie, różowe) na pewno, zawilce, przywrotnik ostroklapowy, tojad mocny, świecznice o ciemnych liściach, hosty o ładnych liściach, róże do półcienia, Veronicastrum, orliki (jest duża gama kolorów).

Wiem, na lato jeszcze lilie, u mnie super się mają, jarzmianki jeszcze.

Dziękuję Danusiu za tę listę w moim wątku
Myślę jeszcze o naparstnicy I mam pytanie: czy lepiej wybrać 3 gatunki w większej ilości czy jednak mogę pozwolić sobie na więcej różnorodnych bylin? w kolorystyce bordowo-różowo-białej może z domieszką fioletu?
szemusia 11:14, 07 cze 2015

Reniu - pooglądałam Twoje zakupy i myślę, ze warto było. Miskanty kupowałam w necie za 10 zł, sadzonki połowę mniejsze i ciągle się zbierają. Twoje to po prostu fuul wypas. Zobaczysz, trawki szybko się rozrosną.
Jaką rozplenicę kupiłaś?

A, i ciągle czytam - tu i u Danusi - że w bylinówkę idziesz. Będę zgapiać, też mam takie półcieniste miejsce do obsadzenia.
Pozdrawiam
Bogdzia 22:12, 07 cze 2015

Wypasione te jarzmianki kupiłas, a jak tam plecki?Spałas dzisiaj?