Spojrzałem na Twój piękny ostrożeń i tak od razu skojarzyłem go sobie z tymi roślinami.
Czosnek główkowaty należy do czosnków letnich i myślę, że przy długim dniu poradziłby sobie nawet w lekkim półcieniu. Podoba mi się Renatko Twój kierunek tworzenia ogrodu.
Jestem kibicem i trzymam kciuki.
Ostrożeń to ten rekomendowany przeze mnie jako jedna z najmodniejszych roślin na Chelsea Flower Show. Okazało się że rośnie w półcieniu. Zdjęcie jest tutaj
Waldku
Czosnek na pewno zagości u mnie w przyszłym sezonie Uwielbiam go Będzie zdobił u mnie rabatę hortensjową zanim limki zakwitną i ... myślałam jeszcze o jednym miejscu (między donicą we wgłebniku a tujami jest miejsce słoneczne, ale do wysokości donicy czyli 25cm jest cień)ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł
Pozdrawiam i dziękuję za trzymanie kciuków
Dziękuję Danusiu za tę listę w moim wątku
Myślę jeszcze o naparstnicy I mam pytanie: czy lepiej wybrać 3 gatunki w większej ilości czy jednak mogę pozwolić sobie na więcej różnorodnych bylin? w kolorystyce bordowo-różowo-białej może z domieszką fioletu?
Reniu - pooglądałam Twoje zakupy i myślę, ze warto było. Miskanty kupowałam w necie za 10 zł, sadzonki połowę mniejsze i ciągle się zbierają. Twoje to po prostu fuul wypas. Zobaczysz, trawki szybko się rozrosną.
Jaką rozplenicę kupiłaś?
A, i ciągle czytam - tu i u Danusi - że w bylinówkę idziesz. Będę zgapiać, też mam takie półcieniste miejsce do obsadzenia.
Pozdrawiam