Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Testowe dodawanie zdjęć 16:32, 29 maj 2016

Do góry
Nie, może akurat masz przerwę w internecie, ja tak mam, co chwilę wywala mi internet.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 16:28, 29 maj 2016

Do góry
lukkasia napisał(a)
Mam i ja mojego Merikena wymarzonego!!!

Teraz mam tylko dylemat jakich wybrać mu kompanów na rabacie? Jest niski, aby nie zasłonić okna w kuchni. Z jednej strony mogłyby być funkie (mały cień) z drugiej bardziej nasłonecznionej tawuły lub trawy, ale też powinno być coś zimozielonego.
Na sąsiedniej głównej rabacie przed domem będzie trzmielina żółta na pniu (trochę wyższa od Merikena) oraz płożące jałowce lub kuliste tuje, a na zewnątrz znów niskie żółte trzmieliny nawiązanie kolorystyczne.
Czy to ma sens, czy nie zrobię za dużego mixu kolorów na sąsiadujących ze sobą rabatach?
Co o tym sądzicie?

Musisz go ustawić na tej rabacie, inaczej masz rację, ale czy tak będzie ładnie? Nie wiem, nie potrafię doradzić w ciemno.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 16:27, 29 maj 2016

Do góry
21asia napisał(a)
Podoba mi się miłorząb pendula wysoko szczepiony, miałby być posadzony na rabacie z tłem ze szmaragdów golden czy to dobry pomysł?

Nie, bo jedno i drugie żółte.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 16:18, 29 maj 2016

Do góry
To może być Chamaecyparis elwoodii

Zdjęcia
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:07, 29 maj 2016

Do góry
Nie wiem czy jest różnica. Nie znam tego drugiego.
Tuja 'Kórnik' - problem z przyjęciem się 16:02, 29 maj 2016

Do góry
Zadziwiająco dobrze rosną w tej piaszczystej ziemi i bez ściółki Nic im nie dolega, można jednak poprawić im podlewanie i wyściółkować.
Budleja Dawida (omżyn) 15:59, 29 maj 2016

Do góry
Raczej zmarzła, normalnie już odbiły budleje.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:53, 29 maj 2016

Do góry
W marcu to raczej jeszcze ziemia była zmarznięta na kamień i rh nie mają możliwości nic pobrać.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:50, 29 maj 2016

Do góry
No to coś robisz jednak nie tak skoro spalone ma liście. Ja też mam różaneczniki i nie nawożę a mimo tego wyglądają doskonale, ale mają mikroklimat, zbiornik wodny w pobliżu, rosną w grupie kilku różaneczników, a nie w przypadkowym skupisku różnorodnych roślin.

Magiczna siła to interwencyjny nawóz, piszesz że nigdy nie był nawożony- był i to dwukrotnie. Toszka zapewne ma rację, napryskałas za dużym stężeniem albo dodatkowo susza je dobiła.

A tutaj z wypowiedzi wynika, że nawet trzykrotnie, uważam więc że sama przyczyniłaś się do ich zagłady. Wyglądają smutno, a być może wystarczyło po prostu systematycznie podlewać

jolusiek123 napisał(a)
Nawoziłam je w marcu nawozem długoterminowym do rh i dwa razy podlałam magiczna siła interwencyjny do rh. Odczyn sprawdzałam i było 5,5 do 6. Boję się je przenawozić bo w ubiegłym roku gdzieś wyczytałam, że w marcu najlepiej posypać saletrą amonową (chyba) i mi spaliło rh
System automatycznego nawadniania 15:46, 29 maj 2016

Do góry
Można.

Pod warunkiem, że dwie sekcje będzie obsługiwał inny elektrozawór, niż te pozostałe dwie sekcje.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:42, 29 maj 2016

Do góry
Bo trawniki powinny być na bieżąco nawożone a nie na zapas. Wtedy jest jedynie gwarancja systematycznego zaopatrzenia w składniki mineralne.

Na ostatnim, ważnym szkoleniu w zakresie trawników również nie uznano tych nawozów. ja ich nie stosuję i nie będę stosować. Trawnik pokazuje gdy gorzej wygląda, że jest potrzeba nawożenia. Robić to należy co miesiąc, a nie nawozić na cały sezon.

Te wynalazki to jedynie omamianie amatorów ogrodnictwa, że niby można trawnik podnawozić na cały sezon
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:39, 29 maj 2016

Do góry
Tu gdzie żółte - ominąłeś nawozem. To, że przenawożona w tych miejscach, raczej mało prawdopodobne. Dosiej nawóz w żółtych miejscach. Ale przed jego aplikacją skoś trawnik.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:23, 29 maj 2016

Do góry
Skoś, aby się trawa krzewiła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:21, 29 maj 2016

Do góry
Dziś zakwitła pierwsza róża Druga jutro, bo już się otwiera Powiązałam róże, żeby ciężarówki ich nie potrącały, rosną już wysoko, na poziomie koron drzew
Aplikator z odżywka do storczyka 10:18, 29 maj 2016

Do góry
Oszołomstwo, niekoniecznie pomaga i wzmaga cokolwiek. Reklama w tv przekracza wszelkie granice i chyba ma to odzwierciedlenie w cenie. Nic nie zastąpi prawidłowej pielęgnacji.
Poszukuje. 10:16, 29 maj 2016

Do góry
Podałam na pw.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:42, 29 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pielimy, ale sadzimy rośliny rodzime a nawet chwasty...żeby sprawić wrażenie naturalności Prawie to samo, a jednak nie.

Takie sobie rozważałam w swoim wątku

"Danusia założyła wątek, w którym przedstawia ogrody angielskie i swojego projektu inspirowane naturą. Wiele razy zastanawiałam się, czy mój nadmorski nie mógłby być taki pur nature, tylko trochę podrasowany, w np. zimozielone rośliny. Rośliny nie pielęgnowane w żaden sposób radzą sobie i wyglądają pięknie. A jaka ekologia - ile m3 wody i czasu zaoszczędzone (nie mam jeszcze sys. nawadniajacego), nie mówiąc o nawozach, opryskach ( tych w sumie robię mało)."

A potem poszłam w teren obfocić co nieco ( str. 14)

Ciekawe, czy trend z rodzimymi roślinami się przyjmie i utrzyma na dłużej?
A także zastanawiam się, czy mój sąsiad miałby szansę na jakiś medalik ze swoją kompozycją dmuchawców, jeszcze jakby wkomponował jakieś obeliski? (11)

Dzięki za relacje, ale wiesz co Danusiu, wracaj i obfoć jedyny, niepowtarzalny N T Bukszpanowy!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:52, 29 maj 2016

Do góry
sarenka napisał(a)
Zmieniłam zdanie i teraz zastanawiam się nad nawozem jaki mogłabym zastosować żeby dodać mu siły do wzrostu?? może coś z florovitu? Czy coś innego? będę wdzięczna za pomoc

Tu nie chodzi o zmianę zdania, bo nawożenie to nie kaprys ogrodnika, tylko konkretny zabieg mający skutki negatywne jeśli:

- zaaplikujesz go zbyt często
- zaaplikujesz go w złej dawce (za dużej)
- rozsiejesz nierównomiernie
- nie podlejesz celem rozpuszczenia granulek

Dlatego odpowiedz na pytanie:

- czy masz siewnik ręczny ?
- czy umiesz rozsiewać nawóz aby spadał równomiernie?
- kiedy ostatnio był trawnik nawożony?

Jeśli nie, kup siewnik, poćwicz na polu gdzieś, a potem dopiero bierz się za nawożenie. Oczywiście w odpowiedniej dawce i jeśli jest taka potrzeba

Nawóz jakikolwiek, aby był do trawników i nie był na 100 dni. Nie popieram nawozów długo działających.
W samym słońcu 08:49, 29 maj 2016

Do góry
Smaragdy zalecam sadzić jako szczelny zywopłot co 60 cm, ale co 55 to już bym głowy sobie nie zawracała i zostawiła.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:52, 28 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dwie bardzo stare konewki z długą wylewką o pojemności 1 galon do podlewania siewek w szklarni, sitko w jednej złote, ale nie ze złota, śliczną starą malutką łopatkę ręczną do podcinania chwastów, zwierzątko (tajemnica, jakie) z kamienia chyba piaskowca obrośnięte mchem do Cottage Garden - na prezent dla kogoś

Wyobraźnia już pracuje - muszą być piękne .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies