Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Szanta 06:32, 28 maj 2016

Toszka napisał(a)
Szanta, myslę, że chyba nie chcesz znać mojej opinii o twojej iglakowej rabacie... dam ci tylko do myślenia - świerk serbski to wielkie drzewo i za 7 lat na tej rabacie będzie tylko panoszący się centralnie serb i rozpychający się modrzew-mop...
Cis i serb potrzebują zasadowej gleby. reszta woli kwaśną...

Toszka modrzew do oddania komukolwiek ze znajomych. Też mi sie nie podoba i w ogóle wygląda paskudnie. Jałowiec płożący, tak krytykowany na forum, posadzony dla wypełnienia pustki na rabacie. Za jakiś czas pewnie też do wyrzucenia.
Uczę się na błędach niestety. Świerk serbski posadzony, bo w szkółce mi powiedziano, zeby za 2 lata przycinać mu końcówki gałązek to się nie wybije w górę i będzie gęsty a niewysoki. Conica już wiem, że lubi chorować, u mnie póki co zdrowa i ładna. Cisy posadzone ni przypiął ni przyłatał.
Rabata jest spora. Chciałabym, zeby fajnie wyglądała, ale kompletnie nie wiem jak się za nią zabrać . Jest stosunkowo młoda, bo założona w ubiegłym roku. Wolę zmienić teraz nasadzenia niż walczyć z korzeniami za kilka lat.
Rabata jest nasłoneczniona. Od strony południowo wschodniej od ogrodzenia, a z boku jest strona południowa. Nic jej nie osłania, więc słońce jest właściwie od rana do wieczora. Różaneczniki by chyba nie przetrwały. Podobają mi się, ale za wielki skwar chyba na nie . Hortensji mam sporo, ale w innych częściach ogrodu.
Może fajnie by wyglądał miłorząb Mariken... ale co dalej? A może tulipanowce Gursztyn tam posadzić po obu stronach rabaty, a po prawej stronie same Nigry?
No już pogubiłąm się

Gardenarium 17:00, 29 maj 2016

Nowa napisał(a)
Mam prośbę. Proszę o poradę jakimi roślinami zrobić przejście na rabacie z hortensjami Vanilla Fraise w rabate różana. Rabata jest wzdłuż podjazdu do domu, ma kształt litery L i ok. 25m długości,pełnić będzie rolę przedogrodka.

Bordowe żurawki.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:02, 29 maj 2016

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Tak ten mój chaosik się prezentuje od frontu jeśli mogę prosić o jeszcze inne uwagi to będę wdzięczna

Nie rób oderwanych rabatek byle gdzie, połącz je z rabatą pod płotem.
Nie kupuj po 1 sztuce, bo robisz bajzelek na rabatach, a niczego nie skomponujesz ładnie, gdy będzie 15 różnych roślin, każda inna w dodatku.

Zrobiłaś obwódkę pod żółtą trzmieliną z żółtej trzmieliny A nie można było dać innego koloru? Np bordowego?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:05, 29 maj 2016

skarabeusz napisał(a)

Za wielka ta rabata

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:06, 29 maj 2016

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Moja koncepcja to posadzenie za cisami kulek bukszpanowych i pas żurawek

Zmniejszyć rabatę, dołożyc trawnika, albo dosiać.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:07, 29 maj 2016

BasiaB napisał(a)
Planuję obsadzenie półokrągłej rabatki. Chciałabym posadzić kremowe róże, podsadzone szałwią omszoną. Czy między te róże będą pasowały purpurowe jeżówki? Czy może coś lepiej by komponowało?

Białe jeżówki.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:12, 29 maj 2016

zapewne napisał(a)
Witam,

jestem początkującym ogrodnikiem - mało wiem i mało umiem, ale chcę się szkolić Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty. Rabata ma wymiar 470cmx115cm. Znajduje się w miejscu w którym słońce pada od rana do godz. 12:00, później jest już cień.
Obecnie znajdują się na nim cebulki mieczyków i dalii - wkopane byle jak, byle by przetrwały. Znajdują się tam też jakieś iglaki przywiezione przez teścia nie wiadomo skąd - ten większy usycha i chyba nic z niego nie będzie. Dostałam też azalię oraz świerka kulistego szczepionego na pniu, które chce wykorzystać na rabacie. Przesyłam zdjęcia roślin, które mam nasadzone w innych częściach "ogrodu". Może coś by można było wykorzystać w projekcie...
Z góry dziękuję za pomoc.

Trzeba najpierw skupić się na zadbaniu o teren. Wygląda na wyjątkowo zaniedbany, zachwaszczony. Opiel, wyczyśc nawierzchnie z chwastów. Od razu będzie łądniej. tego się ucz na początku.

Przygotuj miejsce do sadzenia roślin. To co masz niewiele się nada, bo wszystkiego jest po jednej sztuce, a po jednej sztuce to żadna kompozycja tylko przypadkowy zbiór roślin, które niekoniecznie do siebie pasują.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:17, 29 maj 2016

To wystarczy, plus ładna ściółka, mogą byś szare kamyczki, jaśniejsze niż ścieżka.
Ten jałowiec wywalić, smutny i beznadziejny jest.

Instagram Ogrodowiska
frezja 17:17, 29 maj 2016

Danusiu, co pasuje do pasa berberysów Nana ? coś płożącego...
Gardenarium 17:19, 29 maj 2016

Jałowiec 'Lime Glow' na słońce, trzmielina 'Emerald'n Gold'. Cięta w poziomie bo wlezie na berberysy.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies