Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Coś jeszcze, coś więcej... 09:48, 24 kwi 2019

Do góry

Coś jeszcze, coś więcej... 09:47, 24 kwi 2019

Do góry
Dawno zdjęć nie było O dziwo jestem tak jakby do przodu z pracami Warzywa posiane, rabaty nawiezione, wyplewione, przycięte, drzewa ukrzyżowane Nic tylko leżec

Podmiejski ogródek 09:33, 24 kwi 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

W sumie to niepotrzebnie Ci zawracałam głowę, bo zanim pomyślałam napisałam u Ciebie, potem nareszcie ruszyłam mózgownicą i zapytałam wujka Tak czy siak przesadziłam, jednak w nie aż tak blisko studzienki, mam nadzieję, że nie w przyszłości powinno być problemu. Wszystkie te roszady to wstęp do głównego dania

Zacieram ręce

No to dziewczyny? Jak tam święta? Smigus dyngus był? Podobno tradycja w narodzie ginie, ale nie wszędzie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:30, 24 kwi 2019

Do góry
Maglime napisał(a)
Za radą Marcin89 sięgnęłam po kredki. Poradzcie czy taka rabata 8m×1,2m na lekkiej skarpie jest sensowna jeśli chodzi o rodzaj i rozmieszczenie roślin.

1 - trzmielina emerald gold
2 - azalie
3 - turzyce
4 - zurawki Palace Purple
5 - funkie
6 - iglak w formie małej kuli
7 - berberys tiny gold
8 - berberys bagatele

Tak, fajnie to wygląda, moim zdaniem dodaj więcej azalii, żeby wypełniły puste miejsca. Żurawki palace Purple to najstarsza odmiana, zamień na ładniejsze.
Funkie daj niebieskie, nie zielone. Same niebieskie.

Berberysów nie rób na przemian pstrokato, tylko jedna odmiana. 5 szt.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 09:28, 24 kwi 2019

Do góry
Posadziłam w pełnym słońcu na wietrznym stanowisku. Przekonam się czy przypala. Moim zdaniem grujecznik musi mieć wilgoci pod dostatkiem w glebie i nie będzie przypalany. Oczywiście moje obserwacje opiszę pod koniec lata.

Oto one, 6 szt.

Ogrodowy song 09:18, 24 kwi 2019

Do góry
frezja napisał(a)
Na jutrzejszy dzień planuję zastosować herbatkę oreganowo-tymiankową i przy okazji "rozsiewać" ziołowy zapach w ogrodzie. Zaraz biorę się za przygotowanie; produkty czekają.

Frezjo, poproszę o dokladny przepis. Moje rodki tez wiele.sobie życzą a w ogrodzie rosnie i tymianek i oregano. Chyba że muszą być suszone?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:11, 24 kwi 2019

Do góry
Jeżeli nie trzmielina to nie wiem
Bukszpanów na pniu raczej nie widuję,
Cisy są drogie

Marikeny by mi się podobały ale nie są tanie i nie są zimozielone

Może jakieś sosenki?

Jeżeli dobrze oceniłam odległości - kwadraty powinny mieć po 1 m2, to faktycznie trudno będzie zmieścić i miskanty, i stożki i kulki

Jeden miskant, to owszem, ale daleko od klona, na samym rogu

Stożki narysowałam w trójkącie ale mogą iść też w linii, przy czym największy powinien być najdalej od klona.
Ten klon Ci jeszcze urośnie.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:54, 24 kwi 2019

Do góry
Dzień Dobry , wszystko zrobione jak Pani radziła, trawa odzyskuje kolor, ale dalej bardzo słabo rośnie w niektórych miejscach. Teraz mam pytanie ponad dwa tygodnie temu rozsypana saletra wapniowa, 2kg na około 120 metrów. I teraz przy wielkich plackach gdzie są zrobione dosiewki trawa znowu zaczyna jaśnieć, czym to może być spowodowane ?

Wzgórze chaosu 08:41, 24 kwi 2019

Do góry
W końcu wzięłam się za pracę, którą w głowie miałam zapisaną od dobrych kilku lat Ta skarpa była obsadzona pierwszymi roślinami 19 lat temu, była oczywiście folia i dużo kamieni. Plan jest taki, że wyciągam folię, zmniejszam ilość kamieni i likwiduję obwódkę żwirkową. Dobrze, że chłopcy mają wolne od szkoły i chcą popracować nad masą mięśniową Kamienie wyglądają niewinnie, ale uwierzcie mi wyciąganie ich po tylu latach to nie lada wyczyn. Ponadto robienie tego zaraz po świątecznym biesiadowaniu też sprawia nieco trudności No ale jak mus to mus a dziś ciąg dalszy

Żwirek przewozimy na stronę północną, gdzie usunęłam trawę pomiędzy żywopłotem a skarpą. Tym samym zlikwidowałam wszystkie obwódki żwirkowe, które kilka lat temu zrobiłam. Wtedy wydawało mi się to fantastycznym pomysłem na kanciki, po latach stwierdzam, że był to totalny niewypał i mnóstwo niepotrzebnej pracy. No ale finał coraz bliżej i tego się trzymajmy
Przy okazji możecie zobaczyć lekką modernizację na skarpie. Posprzątanie tego terenu zajęło mi z tydzień. Była tam tona liści i igieł. Podcięłam też dwa iglaki bo przejście było coraz trudniejsze. Docelowo te dwa iglaki są do usunięcia, ale najpierw muszę dosadzić pod nimi 3 tuje aby razem z pozostałymi stworzyły zasłonę przy tarasie.

Droga do spełnienia 08:40, 24 kwi 2019

Do góry
amanogawy i powojnik mayleen
Droga do spełnienia 08:32, 24 kwi 2019

Do góry
kocimiętkę uwielbiam, jedna już zaczęła kwitnąć , piwonie póki co mają sie dobrze, strzępek jeszcze chwila
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:29, 24 kwi 2019

Do góry
Koziolek napisał(a)

Witam, proszę o pomoc w doborze roślin na rabatę. W miejscu zaznaczonym czerwonym pisakiem sa rosliny które planuje wsadzić w tych miejscach:
1. Niebieski - katalpa
3. Na żółto- w rogu jakiś iglak lub ze dwa iglaki np świerk srebrny badz serbski
2. I zielony- wzdłuż płotu standardowo szmaragdy
Tego jestem w sumie pewien lecz nie wiem jakie rosliny beda dobre w pozostalych miejscach wiec prosze o jakies sugestie
Punkt 3...może drzewko liściaste w to miejsce hmmm i nie tylko jedno. Ale to tylko mój punkt widzenia
Droga do spełnienia 08:29, 24 kwi 2019

Do góry
Od wczoraj okropnie wieje, trochę pokopałam ale widze że gdzie niedawno pieliłam znowu tam pełno chwastów
stwierdzam ze najlepiej u mnie to chwasty rosną nic im nie przeszkadza
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:16, 24 kwi 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Dziękuję dziewczyny tulipanki i szafirki wciąż dają czadu taki obrazeczek mam z okna salonu...

a tak w zbliżeniu...

Widok piękny a falujące rabaty fajnie poszerzają przestrzeń i nadają jej relaksującego charakteru Nawet ta ścieżka lekko faluje co daje efekt niesamowitej lekkości Myślę Monia nad terminem spotkania, mam nadzieję, że wkrótce coś się z tego wykluje A Pissardi ma u mnie w tej chwili około 4 metrów średnicy.
Moja bajka 08:04, 24 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
czarownica

Piękną mieliście wycieczkę Las o tej porze jest lekki jak mgiełka a formacje skalne faktycznie przybierają niesamowite kształty. Czarownica najbardziej mi się spodobała Ciekawe czemu

Tu narazie jest ściernisko... 08:03, 24 kwi 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Jak tam po Świętach? Jak zwykle szybko minęły. Była piękna pogoda to zostały zaliczone długie spacery.
Dzisiaj po południu trochę pokropiło ale tylko tak symbolicznie. To o wiele za mało.
Mam do Was pytanie. Tak wyglądają moje hortendje ogrodowe. Jak widać mróz załatwił je na cacy. Czy gałązki wyciąć do zera czy jeszcze czekać na cud?

Basiu nadzieja zostaje do końca. Poczekaj. Nie znam się na tym, ale daj szansę.
Przedogródek pod dębem 07:57, 24 kwi 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
z pięciu runianek przetrwała właściwie jedna

niestety te trzy chyba nie przeżyją. A może?

Anitka jest specjalistką od runianki Rośnie u niej jak szalona a ja dzięki jej uprzejmości mam trochę efektów ubocznych jej plewienia Powiem ci, że u mnie też nawet rosną, może przez to że z sercem dane

Waclaw napisał(a)
Wojsławice tydzień temu:

zdjęcie pochodzi oczywiście ze strony arboretum

Obłędny ten kadr...

Waclaw napisał(a)
zapytałem w Wojsławicach kiedy najlepiej przyjechać aby zobaczyć rododendrony.
Oto odpowiedź:

Dzień dobry,
Pogoda obecna nie sprzyja tradycyjnemu prognozowaniu.
Prawdopodobnie będzie to około 20 maja - dawniej pełnia kwitnienia przypadała na dzień matki. .
Zapraszamy.

z poważaniem
Hanna Grzeszczak- Nowak
z-ca Dyrektora ds. Ogólnych
w Arboretum Wojsławice

Czy zbierzemy paczkę do Wojsławic tak jak planowaliśmy?
Kto chętny?

Mam nadzieję, ze uda nam się zgrać terminy. Załóż może temat na dziale: spotkania i tam wszyscy się dogadamy
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 07:38, 24 kwi 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Wszystkoe fotki piękne,ale ta mnie ujęła najbardziej
Szafirkowa rzeczka do wielkiej ,pięknej magni
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:36, 24 kwi 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Musze ten mój zen przed ćma uchronić

Dzisiaj po pracy przycięłam bukszpany w kręgu. Zawsze mi na nie czasu brakowało, więc od nich zaczęłam, ale i tak w nie w porę. Przez tulipany to zajęcie wymaga sporych wygibasów

Ćma u ciebie nie będzie miała szans, masz taki oręż, że szybko ucieknie
Powiem ci, że ja w tym roku przycięłam bukszpany z początkiem marca. Zupełnie bez planu jak to ja, ale wyszło im to na dobre. Pięknie odbiły i są takie żywe i gęste. Może to jest pomysł na twój krąg - przycinać bukszpany przed wyjściem tulipanów? Chociaż gimnastyka zawsze człowiekowi na dobre wychodzi
Widziałam, że fajnie podcięłaś srebrne chmurki. Sama mam dwie i tutaj mam pewną refleksję, kiedy najlepiej? Bo teraz mają młode zawiązki pędów i nie wiem w sumie czy ciachać czy poczekać, aż te zawiązki nieco się rozwiną?
Czytam o planach szpitalnych, mam nadzieję, że nic groźnego!
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:14, 24 kwi 2019

Do góry
Obwódki zdecydowanie złociste natrualnie - nowe przyrosty są takie bardzo złote. Powyższy egzemplarz jest nieformowany - tak właśnie rośnie niby kolumna, ale pędy nie układają się do góry jak w taxus fastigiata.
Załączam dodatkowo zdjęcie z czerwca tamtego roku ze świeżymi przyrostami (akurat ten jest trochę uformowany przeze mnie - szykowany na bonsai
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies