Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:01, 14 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, o których kwiotkach piszesz, bo się pogubiłam

Można się pogubić, ja nie nadążam.
Ogródek Iwony 22:00, 14 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

o bergeni
Ogródek Iwony 22:00, 14 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, czy na fotce z Mają na przodzie są żurawki?
tak, o ile dobrze pamiętam to chyba marmelade, w pełnym słońcu potrafią być aż czerwone
Ogródek Iwony 21:59, 14 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

dokładnie one są w różnych odcieniach różu i białe. z czerwonymi się nie spotkałam, za to liście mają cudne.

Ogródek Iwony 21:57, 14 sty 2015

Do góry
Aniu, czy na fotce z Mają na przodzie są żurawki?
Ogródek Iwony 21:55, 14 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tess, dzięki za sugestie. Zastanawiam się nad bergenią, bo zimozielona, kwiaty ma raczej różowe nie czerwone, dlatego się zastanawiam, ale liście ładnie się potem przebarwiają. Tą mam.

Piwonie ok, tylko mam jakieś dziwne, do tej pory mi nie kwitły, zła jestem na nie. W tym roku przesadziłam je na słońce i wyżej, bo mogły być za głęboko wkopane. Zobaczę, co z nich będzie. Maki są piękne, ale krótko kwitną, zastanowię się nad nimi. Z jeżówkami i rudbekią przegrywają.
Musi być tam jeszcze miejsce na Kanny, mam o zielonych liściach i bordowych.
Irysy syberyjskie uwielbiam,ale niebieski pójdzie na inną rabatę. Tu go nie będzie.
No i powiedz mi, czy na przodzie dać kulki bukszpanu, czy to nie pasuje?
Rozplenice by się przydały tam i Miskant. Ale się chyba powtarzam.

dokładnie one są w różnych odcieniach różu i białe. z czerwonymi się nie spotkałam, za to liście mają cudne.
Ogródek Iwony 21:54, 14 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ostatnio czerwone pelargonie też mnie męczą. Jak mam kupić w maju, to wolę co innego, a jak mam przechować przez zimę, to kłopot.
Ja lubię begonie, te niskie. W tym roku miałam różowe z bordowymi listkami.
Ale na rabacie różowej
Rozumiem Cię Aniu, ale moich czerwonych róż bym nie oddała.

ale ja mówiłam o czerwonych begoniach (miałam w pierwszym sezonie zamiast różowych) i tak jak pisałam wcześniej czerwienie podobają mi się u innych i to bardzo
Ogródek Iwony 21:53, 14 sty 2015

Do góry
Ewa, idzie wiosna, więc więcej rabat będzie planowanych, na wielu wątkach. To nic dziwnego.
Zatem zakasuj rękawki i do planowania
Nie ma to, jak mobilizacja zbiorowa.

Marzenko, dopiszę sobie barona, Mała Mi faktycznie pokazywała go z jeżówkami. Pomysł czerwonego buka wart przemyślenia.

Violu, muszę poczytać o tych bukach. U mnie sucho, u ciebie mokro, u kogoś nie będzie pewnie pasował.

Ogródek Iwony 21:47, 14 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tych roślinek też nie znałam. Azalia piękna. Też muszę doczytać o niej, miskant na rabacie powinien się pojawić, jeżówki koniecznie

Azalie są przecudne. Kojarzysz okno u Bogdzi? a pod nim ogromny czerwony dywan? to azaliowy.
Ogródek Iwony 21:47, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To lapsus językowy z pośpiechu...... brakło jednego słowa, że trytomy są takie same jak juki.. Trytomy nie każdy zna, a juki chyba każdy.. chciałam porównać te rośliny do siebie. Mam jedne i drugie... zobacz, że podobne.. Juka ma tylko kwiatostan wyższy.

Aniu, dopiero dzięki tobie odkryłam, ze to podobna rodzina roślin
Nie zdawałam sobie sprawy. Juki mam, Trytomę chcę mieć koniecznie na ognistej rabacie
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:12, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Głównie podziwiałam odwagę do rewolucyjnych zmian.. nie analizowałam za bardzo doboru roślin.. oglądałam czy faktycznie murek krzywy... pierwsze wrażenie że będzie bardziej przestronnie i estetycznie, chociaż kwitnących krzewów było mi żal.. to chyba była kolkwicja.. Byliny to coś takiego, że nawet jak się źle skomponuje, to zawsze można łopatą poprawić Wiec doktoratu z tego nie robiłam. Już rośnie wiec co się mam wtrącać Ale do nowego już się wtrąciłam..zresztą będąc zaproszona do tego
Dziś zrobiłam dla ciebie foto kuklika.. jak wygląda o tej porze.

I bylinówkę, że nie musi nawet zimą wyglądać beznadziejnie.. szału nie ma, ale pusta a nie jest.

Aniu, przyszłam ci podziękować. Masz rację, to była kolkwicja, młody krzew odsadziłam, niedaleko bylinówki sobie rośnie. Tam będę mocniej przycinać. W tym roku młody też pięknie kwitł. Sąsiadkom też porozdawałam
Tak patrzę na twojego kuklika u ciebie i u mnie kwitnącego i z uśmiechem stwierdzam, ze mam dwie sadzonki. Nie wiedziałam, co z nim począć, bo do różowej rabaty mi nie grał i posadziłąm go na rozsadniku, aby przetrwał. Mogę go wykorzystać więc
U ciebie rabata nie jest pusta, to fakt. Ale też ogród masz kilka razy większy. Ja muszę się bardziej ograniczać z zachciankami.
Masz tam kulkę bukszpanową i obwódkę może ?
Ogródek Iwony 20:47, 14 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Napierw pytanie do Małej Mi.
Napisałaś, Aniu, że trytomy nie zanikają na zimę, tak jak juki. To juki zanikają na zimę??? Nigdy mi żadna nie zanikła, ani w cieplym mieście, ani w zimnej podlaskiej wsi.Nie związuję, nie przykrywam...

Teraz moje propozycje - do rozważenia.
Zdaje mi się, że bergenia ze względu na: kolor kwiatów, termin kwitnienia (maj) zimozieloność, ale także wysokość (piętrowość nasadzeń) by "się nadała" Zdjęcie z majowego weekendu.

Może warto rozważyć irysy syberyjskie? Wprawdzie nie ma chyba takich w jaskrawych barwach, ale do kompozycji z innymi chyba byłby przydatny. Poza okresem kwitnienia daje masę zieleni, co też może być cenne. Tu w kompozycji z tojeścią i piwonią.
Bo chciałam dodać, że i piwonia w mocnym bordzie/burgundzie by się "nadała". Początek czerwca.

No i może maki? Krótko kwitną, ale jakże efektownie wyglądają.

Tess, dzięki za sugestie. Zastanawiam się nad bergenią, bo zimozielona, kwiaty ma raczej różowe nie czerwone, dlatego się zastanawiam, ale liście ładnie się potem przebarwiają. Tą mam.

Piwonie ok, tylko mam jakieś dziwne, do tej pory mi nie kwitły, zła jestem na nie. W tym roku przesadziłam je na słońce i wyżej, bo mogły być za głęboko wkopane. Zobaczę, co z nich będzie. Maki są piękne, ale krótko kwitną, zastanowię się nad nimi. Z jeżówkami i rudbekią przegrywają.
Musi być tam jeszcze miejsce na Kanny, mam o zielonych liściach i bordowych.
Irysy syberyjskie uwielbiam,ale niebieski pójdzie na inną rabatę. Tu go nie będzie.
No i powiedz mi, czy na przodzie dać kulki bukszpanu, czy to nie pasuje?
Rozplenice by się przydały tam i Miskant. Ale się chyba powtarzam.
Ogródek Iwony 20:36, 14 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)
O matko, ale Ania propozycji nawrzucała Iwonko, jak wrócisz z chóru, to wpadnij do mnie. Tak pędzisz, że jeszcze może mi rabatę rozplanujesz

Za chwilkę będę u Ciebie
Ogród wyrozumiały 20:24, 14 sty 2015

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)
Oj tam, jak chwasty będą szaleć to jeden telefon i jestem! Dziś popieliłam u siebie, z wprawy nie wyszłam.

O Matko, toć to STYCZEŃ , połowa !!!
Choć przyznam, że też ze zmarszczoną brwią patrzyłam na zielsko w różach. jakim prawem ono tam rośnie ? Wszystko ma spać ! Zielsko też !
Ogródek Iwony 20:21, 14 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Ależ Anek Ci ściągę zrobiła Potwierdzam pysznogłówka na tył, ale fajnie wygląda z trawami w plecach,
Trytomy są cudniaste, 'bierz' je na tę rabatę i jeżówki hot papaya , piękne pełne, długo kwitnące i dość wysokie. Pysznogłówki są różowe i czerwone to sadź te czerwone.

Dzięki za rady. Muszę sobie wszystko spisać. Ale dziś nie mam zbyt czasu. Żeby mi się tu tylko nic nie zgubiło
Ogródek Iwony 20:18, 14 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

ja mówię o takiej typowej czerwieni miałam czerwone begonie i pelargonie i strasznie mnie męczyły

Ostatnio czerwone pelargonie też mnie męczą. Jak mam kupić w maju, to wolę co innego, a jak mam przechować przez zimę, to kłopot.
Ja lubię begonie, te niskie. W tym roku miałam różowe z bordowymi listkami.
Ale na rabacie różowej
Rozumiem Cię Aniu, ale moich czerwonych róż bym nie oddała.
Ogródek Iwony 20:11, 14 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Iwonka większosc nazw widze pierwszy raz w zyciu powodzenia

Kasiu, ja roślinek z propozycji Małej Mi też nie znam, będziemy razem się uczyć

bdan napisał(a)
Iwonka podziwiam, takie szczegółowe planowanie. Będę podglądać i uczyć się.

Danusiu, bez tego planowania nie wyobrażam sobie tej rabaty.
Teraz trzeba się zdecydować, czy dać plamami kolory, czy rzędami, czy jeszcze inaczej. Chyba o pomoc będę prosić Danusię (szefową)

rozark napisał(a)
pomysł z tabelką fajny, skorzystam z niego

Proszę bardzo. Muszę tylko tabelkę uzupełnić o pozostałe propozycje. Dziś nie znajdę czasu na to, ale potem zrobię to. To jest zwykły exel, wklejony do Painta i zapisany jako JPEG.

Viola napisał(a)
Tabelka rewelacja, skopiowałam bez pytania

Nie ma sprawy. Pozwalam

Ogródek Iwony 17:43, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Czerwiec to trytomy, będę chyba dzielić I nie zanikają na zimę, tak jak juki.

Trytomy muszą koniecznie się pojawić na tej rabacie Sa piękne. Nie wiedziałam, że one zimozielone są.
Ogródek Iwony 17:43, 14 sty 2015

Do góry
Resztę napiszę potem, teraz biegnę na chór
Ogródek Iwony 17:41, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Azalia Maruschka kwiat i liście jesienią (zostają na zimę)..

Miskant melepartus

Tych roślinek też nie znałam. Azalia piękna. Też muszę doczytać o niej, miskant na rabacie powinien się pojawić, jeżówki koniecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies