Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 17:43, 14 sty 2015

Resztę napiszę potem, teraz biegnę na chór
Iwk4 17:43, 14 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

Czerwiec to trytomy, będę chyba dzielić I nie zanikają na zimę, tak jak juki.

Trytomy muszą koniecznie się pojawić na tej rabacie Sa piękne. Nie wiedziałam, że one zimozielone są.
Olili 18:24, 14 sty 2015

Witaj Iwonko ! ale się dzieje u Ciebie w wątku ...plany fantastyczne..z zachłannością to wszystko oglądam i budzą się we mnie ogrodowe chciejstwa,w głowie kiełkują pomysły..a za chwilę to czerwone światło stopu mi się włącza,że nie, nie tej wiosny..ale niedługo nie będę mieć siły czytać /oglądać to mi żal nie będzie i jakoś dotrwam do..przyszłej wiosny,choć bardzo bym sobie życzyła by było to np. do..lata,może,może się uda.

Dziękuję Ci za zostawione u mnie słowa i chęci modlitwy za mnie - zrobiło mi się na sercu bardzo miło,ciepło, wzruszyłam się.
Jestem osobą niewierzącą ale taka propozycja z Twojej strony bardzo wiele dla mnie znaczy,DZIĘKUJĘ z całego serca!
Viola 18:45, 14 sty 2015

O matko, ale Ania propozycji nawrzucała Iwonko, jak wrócisz z chóru, to wpadnij do mnie. Tak pędzisz, że jeszcze może mi rabatę rozplanujesz
Tess 19:13, 14 sty 2015

Napierw pytanie do Małej Mi.
Napisałaś, Aniu, że trytomy nie zanikają na zimę, tak jak juki. To juki zanikają na zimę??? Nigdy mi żadna nie zanikła, ani w cieplym mieście, ani w zimnej podlaskiej wsi.Nie związuję, nie przykrywam...

Teraz moje propozycje - do rozważenia.
Zdaje mi się, że bergenia ze względu na: kolor kwiatów, termin kwitnienia (maj) zimozieloność, ale także wysokość (piętrowość nasadzeń) by "się nadała" Zdjęcie z majowego weekendu.

Może warto rozważyć irysy syberyjskie? Wprawdzie nie ma chyba takich w jaskrawych barwach, ale do kompozycji z innymi chyba byłby przydatny. Poza okresem kwitnienia daje masę zieleni, co też może być cenne. Tu w kompozycji z tojeścią i piwonią.
Bo chciałam dodać, że i piwonia w mocnym bordzie/burgundzie by się "nadała". Początek czerwca.

No i może maki? Krótko kwitną, ale jakże efektownie wyglądają.

Iwk4 20:11, 14 sty 2015

siakowa napisał(a)
Iwonka większosc nazw widze pierwszy raz w zyciu powodzenia

Kasiu, ja roślinek z propozycji Małej Mi też nie znam, będziemy razem się uczyć

bdan napisał(a)
Iwonka podziwiam, takie szczegółowe planowanie. Będę podglądać i uczyć się.

Danusiu, bez tego planowania nie wyobrażam sobie tej rabaty.
Teraz trzeba się zdecydować, czy dać plamami kolory, czy rzędami, czy jeszcze inaczej. Chyba o pomoc będę prosić Danusię (szefową)

rozark napisał(a)
pomysł z tabelką fajny, skorzystam z niego

Proszę bardzo. Muszę tylko tabelkę uzupełnić o pozostałe propozycje. Dziś nie znajdę czasu na to, ale potem zrobię to. To jest zwykły exel, wklejony do Painta i zapisany jako JPEG.

Viola napisał(a)
Tabelka rewelacja, skopiowałam bez pytania

Nie ma sprawy. Pozwalam

Iwk4 20:18, 14 sty 2015

ana_art napisał(a)

ja mówię o takiej typowej czerwieni miałam czerwone begonie i pelargonie i strasznie mnie męczyły

Ostatnio czerwone pelargonie też mnie męczą. Jak mam kupić w maju, to wolę co innego, a jak mam przechować przez zimę, to kłopot.
Ja lubię begonie, te niskie. W tym roku miałam różowe z bordowymi listkami.
Ale na rabacie różowej
Rozumiem Cię Aniu, ale moich czerwonych róż bym nie oddała.
Iwk4 20:21, 14 sty 2015

ana_art napisał(a)
Ależ Anek Ci ściągę zrobiła Potwierdzam pysznogłówka na tył, ale fajnie wygląda z trawami w plecach,
Trytomy są cudniaste, 'bierz' je na tę rabatę i jeżówki hot papaya , piękne pełne, długo kwitnące i dość wysokie. Pysznogłówki są różowe i czerwone to sadź te czerwone.

Dzięki za rady. Muszę sobie wszystko spisać. Ale dziś nie mam zbyt czasu. Żeby mi się tu tylko nic nie zgubiło
Iwk4 20:36, 14 sty 2015

Viola napisał(a)
O matko, ale Ania propozycji nawrzucała Iwonko, jak wrócisz z chóru, to wpadnij do mnie. Tak pędzisz, że jeszcze może mi rabatę rozplanujesz

Za chwilkę będę u Ciebie
Iwk4 20:47, 14 sty 2015

Tess napisał(a)
Napierw pytanie do Małej Mi.
Napisałaś, Aniu, że trytomy nie zanikają na zimę, tak jak juki. To juki zanikają na zimę??? Nigdy mi żadna nie zanikła, ani w cieplym mieście, ani w zimnej podlaskiej wsi.Nie związuję, nie przykrywam...

Teraz moje propozycje - do rozważenia.
Zdaje mi się, że bergenia ze względu na: kolor kwiatów, termin kwitnienia (maj) zimozieloność, ale także wysokość (piętrowość nasadzeń) by "się nadała" Zdjęcie z majowego weekendu.

Może warto rozważyć irysy syberyjskie? Wprawdzie nie ma chyba takich w jaskrawych barwach, ale do kompozycji z innymi chyba byłby przydatny. Poza okresem kwitnienia daje masę zieleni, co też może być cenne. Tu w kompozycji z tojeścią i piwonią.
Bo chciałam dodać, że i piwonia w mocnym bordzie/burgundzie by się "nadała". Początek czerwca.

No i może maki? Krótko kwitną, ale jakże efektownie wyglądają.

Tess, dzięki za sugestie. Zastanawiam się nad bergenią, bo zimozielona, kwiaty ma raczej różowe nie czerwone, dlatego się zastanawiam, ale liście ładnie się potem przebarwiają. Tą mam.

Piwonie ok, tylko mam jakieś dziwne, do tej pory mi nie kwitły, zła jestem na nie. W tym roku przesadziłam je na słońce i wyżej, bo mogły być za głęboko wkopane. Zobaczę, co z nich będzie. Maki są piękne, ale krótko kwitną, zastanowię się nad nimi. Z jeżówkami i rudbekią przegrywają.
Musi być tam jeszcze miejsce na Kanny, mam o zielonych liściach i bordowych.
Irysy syberyjskie uwielbiam,ale niebieski pójdzie na inną rabatę. Tu go nie będzie.
No i powiedz mi, czy na przodzie dać kulki bukszpanu, czy to nie pasuje?
Rozplenice by się przydały tam i Miskant. Ale się chyba powtarzam.