No i to zaskoczenie z tymi rozmiarami. Póki co, od 3 lat Black Tulip rośnie wąsko, ma krótkie gałązki i tylko w górę idzie, nie robi się krzaczasta czy wielopniowa. Natomiast Gienia, też 3 lata temu sadzona ma w tej chwili ponad 3m, a jak kupiłam, to miała do 1m. Odcięłam jej kilka konarów, aby dołem był pień. Rośnie błyskawicznie, podejrzewam, że za 3 lata 7m, jak nic osiągnie.
A jednak Rose Marie zakwitnie, ta to ma ochronę dla swoich kwiatów, u żadnej magnolii tego nie spotkałam.Kilka warstw, najgrubsza, jak czarna skóra. Ciut ucierpiała, jak mi sosny podcinali, leciały gałęzie i połamały ciut gałęzi u niej i pąków.
Ojej, ale ja z kolei zdziwiona, że jest, muszę go w inne miejsce eksmitować
ta już kończy, kwiat też ogromny, wielkości dłoni i taki mięsisty
zakupiłam i posadziłam kamelię, ciekawe czy zakwitnie i czy zimę przetrwa, mam sporo roślin nie z naszej strefy i radzą sobie dobrze
Aganiu, no wiesz co, jakie tam obrażanie
Moje psiury nadmiernie psocą, chyba już się pogodziłam
I po świętach, moje bardzo udane, najpierw wyjazd do rodziny, a drugi dzień u mnie, biesiadnie na ogrodzie
Zależy od drzewka, jedne wczesną wiosną, np luty, inne po kwitnieniu, choć ja tylko w przypadku magnolii terminy przestrzegam, reszta leci wg moich potrzeb, potem miejsce cięcia zasmarować specjalną do tych celów pastą.
W tym roku nastawiam się na mocne cięcie azalii wielkokwiatowych, w pierwszym tygodniu po kwitnieniu, bo bidne, więc powinny się zagęścić, najwyżej jeden rok bez kwiecia będzie.
dokupiłam kolejną Susan, wezmę jeszcze jedną, będą 2 po bokach ławki, a patrzeć z ławki będę na moją 3 , ogromniastą.
wzrok na tą, zaraz po kwitnieniu znowu cięcie, bo nie przejdę koło niej
jakoś powoli coraz więcej tulipanów, coś się uchowało z sadzenia kilku tysięcy w poprzednich latach, ale to niedobitki najmocniejsze
stipa już wszędzie się posiała
Hej.
Filtr ma być pod wszystkie linie (nie ma znaczenia czy ksasetowy czy siateczkowy - ten drugi gorzej się czyści), czyli tak jak skręciłeś jest OK.
Ja jeszcze daję przed zaworem odpowietrzającym zawór zwrotny.
Elisko bardzo dziękuję za tyle miłych słów!
... aż się zarumieniłam, że to wszystko o mnie i o moim ogrodzie. Takie opinie są uskrzydlające i człowiek czuje, że to co robi ma sens i jeszcze się podoba. Bardzo mi miło
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!!
Aguś niestety nie, dalej sucho.
Zieleń nabiera koloru po takim wiosennym deszczu i wszystko bujniej rośnie.
Teraz niebo w dziwnym ołowianym kolorze, ale słońce świeci, aż miło.
Podobno dzisiaj ma padać...