Postaw obok siebie w szkółce na metrze i zobacz co ile. Ja nie sadzę na centymetry więc nie wiem ile ci powiedzieć. Szczelny ekran to taki że się stykają ze sobą.
Zugorować teren, usunąć chwasty, jak? są dwa sposoby - mechanicznie i ręcznie, nie wiem jakimi narzędziami. Jakimikolwiek, aby skutecznie.
Przykryć teren szczelnie czarną folią, chwasty przy słonecznych dniach się "ugotują".
Potem zdjąć folię.
Dziękuję za odpowiedź. Trawnika jest dość sporo, jak na ręczne przekopanie szpadlem.Rozumiem, że wjechanie tutaj glebogryzarką(nieseparacyjną), to również kiepski pomysł, bo zmieli wszystko razem i zakopie.
Czy usunięcie darni na głębokość ok. 2-3 cm a następnie przekopanie zwykłą glebogryzarką i wygrabienie to dobre rozwiązanie? Jakich narzędzi użyć w tym przypadku (chwasty, niepożądane trawy) i w jakiej kolejności by sobie pomóc, a nie przekopywać wszystkiego ręcznie?
Będziemy udoskonalać to co jest, i ca zaplanowane na ten rok, na razie nie rozwijamy dalej, bo chcemy tutaj dokończyć, dopasować dodatki, nadmiar odsprzedać. Zrobimy wyprzedaż "garażową".
Może to być hitem, bo mam dużo drobiazgów ładnych.
Cis podałam Fastigiata czyli cieniutki, zajmie pół metra. Przy płocie jako ekran złocisty.
Irga lub trzmielina na brzegu i co jakiś czas niebieski jałowiec zwisający.
drzewa - wiśnia - tak
migdałek - nie
głóg - nie
różaneczniki akurat są bardzo wymagające i chorujące
hortensje - tak
dalie - dużo roboty z wykopywaniem i przechowywaniem karp zimą
Dalie jeszcze nie wyciągnięte, ale w sobotę nadrobimy.
Pielenie wykonane po całości i nawet była gleba wzruszona pięknie. Deszcz przyklepał.
Kur jeszcze nie ma. Może pan się wyrobi w tym tygodniu. Gdybyśmy zamawiali 200 to już by były, a tak musi nas zrejonizować
Niestety pogoda często weryfikuje nasze plany przez co efekt nie raz nie współmierny do naszych oczekiwań, cóż poradzić z pogodą nie wygramyJa na razie nie poleżę, dziś golę dalej wrzosy, plewienie w kolejce i restart oczka przy gunnerze, potem dalie do sadzenia, a na razie wolne chwile z kurczątkami- lęgną się