Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:45, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A widzisz, ja mam na tarasie kostkę i zastanawiałam się nad kafelkami. Zostaje kostka
nie zastanawiaj się !!! ja też mam kafle i dumam na co je wymienić bo po 4 latach zaczynają się z nimi problemy...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:10, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A widzisz, ja mam na tarasie kostkę i zastanawiałam się nad kafelkami. Zostaje kostka

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:01, 20 lut 2016

Do góry
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:16, 19 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Plan piatkowy zrealizowany

-Skrzynie na pierwszy raz pomalowane
-Płotek domalowany
-kostka granitowa ułożona
-kolejnych 10 smaragdów wyczyszczonych
-hortenje przycięte
- rynna założona czyli jedna ze skrzyń może iść pod ścianę i ścieżka będzie na środku.

Nadrabiam zaległości. Czytam i nie mogę wyjść z podziwu. Polinko, pracuś jesteś. I ci zazdroszczę. Moje deski na skrzynki warzywne jeszcze w tartaku.
Na jaki kolor malujesz skrzynki?
Ogród Mirelli 17:35, 18 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirella, nie pokazywałaś chyba wejścia do domu. Więc do końca nie wiem. Ale sobie pomyślałam, że trzy na tarasie z jednej strony byś zostawiła, tak jak ustawiłaś. A jedną donicę może przy wejściu do domu? Byłoby fajne powtórzenie
Czy te donice mają wkłady?

Iwonko gdzieś pokazywałam zdjęcia wejścia do domu jak przedogródek planowałam.
Donice przy wejściu to dobry pomysł
Tak myślałam, żeby na schody na przodzie postawić z dwie różnej wielkości
Ale niech najpierw będzie ta kostka i te trzy nieszczęsne rabaty przedogródkowe, a potem zacznę schody upiększać

Donice nie mają wkładu.

Bukszpan (Buxus) - uprawa 14:46, 18 lut 2016

Do góry
Witam to w sumie mój pierwszy post na Ogrodowisku a zbieram się z napisaniem od 2 lat, aż mi wstyd, że piszę dopiero jak potrzebuję porady. Ogrodowisko jest dla mnie od dawna miejscem inspiracji, a Szefowa, Pani Danusia po prostu... czaruje roślinami! Zbieram się do założenia wątku i myślę że teraz, po zarejestrowaniu się na Ogrodowisku proces ten się przyspieszy

ale dziś potrzebuję porady. U koleżanki przedwczoraj kładziona była kostka przy domu i tym samym pracownik wykopał 3 sztuki bukszpanów. Dziś przez przypadek zgadałyśmy się o tych bukszpanach, koleżanka mówi że są do wyrzucenia i leżą na podwórku. Wzięłam je więc z myślą, że może uda się je jeszcze uratować? Widać mają przesuszone korzenie, w końcu były 2 dni mrozu a one na tym mrozie leżały, ale czy mają szansę na przeżycie? Póki co wsadziłam je do donic i podlałam. Zastanawiam się tylko czy nie lepiej było je wsadzić od razu do gruntu, żeby przeczekały do wiosny? Czy lepiej trzymać je w donicach i przenieść do domu np. do wiatrołapu? A wyglądają one aktualnie tak:

Z góry dziękuję za cenne rady
Ogród Mirelli 10:23, 18 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

U mnie jest przestrzeń 1 M pomiędzy płotem a gabionami, dopiero za gabionami mam ogród. Wybieg dla psa to konieczność, szkoda walczyc z jego naturą

Mirella świetne zakupy a donice gdzie?

Kostka brukowa niezbędna, mimo,że to przedogródek, ale wolę taki widok niż zryty trawnik.

Mech w hiacyntach zraszam i pięknie się prezentuje

Madżenko donice jeszcze w aucie, muszę w domu trochę ogarnąć i ruszam do ogrodu rozpakować. Wstawię fotki
Ogród Mirelli 13:17, 17 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wydaje mi się że gdzieś czytałam o tym że najlepszy sposób na czworonoga to podwyższone rabaty. Ale tu wszyscy już to powiedzieli.
Niewysokie murki wokół rabat na 3 cegiełki i powinno zabezpieczyć. Na resztę terenu to chyba raczej kostka.

Aniu pomysłów jest wiele.
Wczoraj nawet pan dał pomysł elektrycznej obroży, jakoś się to rozstawia w ogrodzie i działa jak elektryczny pastuch, podobno skuteczność 100%, pies nigdzie nie wejdzie gdzie sobie tego nie życzysz.

Wyraziłam swoją negatywną opinię na ten temat, ja moich psów prądem traktować nie będę.
Ogród Mirelli 12:55, 17 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Widziałam kiedyś w projekcie pozostawiony pas dla psów, ogród zaczynał się jakieś 0,7m od płotu wolna przestrzeń była oddzielona zielonym ekranem z cisa. Coś takiego jak narysowała Dominika ale zielonym nie była trawa tylko cis, przed tym może być rabata ale nie musi

Ja przy płocie mam na połowie odgrodzone róże,a druga połowa będzie kostka bo brama długa się rozsuwa i roślin nie mogę tam mieć.
Ogród Mirelli 11:09, 17 lut 2016

Do góry
Wydaje mi się że gdzieś czytałam o tym że najlepszy sposób na czworonoga to podwyższone rabaty. Ale tu wszyscy już to powiedzieli.
Niewysokie murki wokół rabat na 3 cegiełki i powinno zabezpieczyć. Na resztę terenu to chyba raczej kostka.
Ogród Mirelli 07:48, 17 lut 2016

Do góry
Mirelko widzę, że mamy podobny inwentarz obawiam się, że jeśli w zrobisz kostkę i zostawisz trawnik one i tak wybiorą trawnik.
Mam ten sam problem całkiem niedawno o nim wspominałam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6285-w-oflisowym-ogrodzie?page=108
nie będę kłaść kostki na całości zrobię jedną z tych opcji Sylwia narysowała takie propozycje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6285-w-oflisowym-ogrodzie?page=116

Mam jeszcze propozycję taką
Popatrz tutaj post z 19:14 płyty do linii domu z przerwami na zielone https://www.ogrodowisko.pl/watek/6285-w-oflisowym-ogrodzie?page=111
U ciebie kostka do linii płotu
Ogród Mirelli 07:01, 17 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pomysł z donicami przed domem fajny o tyle, ze jak będzie kostka, zrobi się pusto. Mogą stać tam nawet 3 donice równej wielkości z roślinami sezonowymi. I oczywiście nie na linii biegu psiaków.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385734587/

Tylko musiałyby mieć drenaż pod spodem

Iwonko dziękuję za inspiracje
Donice temat na przyszły rok, no chyba, że zamierzony plan wykonam wcześniej i kasa zostanie to może i w tym roku się tym zajmę
Ogród Mirelli 23:53, 16 lut 2016

Do góry
Pomysł z donicami przed domem fajny o tyle, ze jak będzie kostka, zrobi się pusto. Mogą stać tam nawet 3 donice równej wielkości z roślinami sezonowymi. I oczywiście nie na linii biegu psiaków.
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385734587/

Tylko musiałyby mieć drenaż pod spodem
Ogród Mirelli 22:37, 16 lut 2016

Do góry
AGDULA napisał(a)
A to spore masz te swoje psiaczki
Myślę ze kostka przed płotem ( tak jak sugerujesz) konieczna. Nie wiem tylko co z pasem zaraz przy siatce? Psy sa spore to raczej i tam zawitają jak tylko pojawi się ruch za płotem

Tam wszędzie ma być kostka
Ogród Mirelli 20:18, 16 lut 2016

Do góry
A to spore masz te swoje psiaczki
Myślę ze kostka przed płotem ( tak jak sugerujesz) konieczna. Nie wiem tylko co z pasem zaraz przy siatce? Psy sa spore to raczej i tam zawitają jak tylko pojawi się ruch za płotem
Ogród Mirelli 19:01, 16 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ale ze mnie sierota zapomniałam dać opiskę - przy płocie dać kostkę przed nią może szpaler tujek czy coś innego zielonego, przed roślinami wtedy zrobić ścieżkę, a to brązowe to można wsadzić coś niskiego coby nie zasłonić róż

Dominiczko wiesz, że bardzo cenię Twoje pomysły, inspirację i najczęściej się z Tobą zgadzam
Niestety nie tym razem
Domi tam żadne rośliny nie przetrwają, będą zniszczone, widzisz, że róże muszę mieć płotkiem oddzielone, bo wszystko było połamane
Tylko kostka.
Nawet się zastanawiam czy nie więcej jej dać. Nie tak jak idzie mały chodniczek tylko tak jak stopień.

Zobacz

Tak planowałam w pierwotnej wersji

A tak myślę teraz, więcej kostki

A jak będą mimo to biegały po pasie zieleni to wybrukuje wszystko do rabaty prostokątnej
Ogród Mirelli 16:16, 16 lut 2016

Do góry
Beatko nie rozumię

Między siatką czyli płotem, a prostokątną rabatą jest trawa, a raczej jej nie ma bo jest wydeptana przez psy i tam ma być wyłożona kostka brukowa.
Ogród Mirelli 15:04, 16 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
no i dobrze podjęta decyzja znam psie zwyczaje i mam teaki sam problem, kostka to dobry wybór

Dziękuję Tereniu, że potwierdzasz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:04, 16 lut 2016

Do góry
Takie mam kiepskie zdjęcie to jest wejście, kostka prowadzi do drzwi i biegnie dalej wokół domu. A pod oknami przy wejściu symetrycznie są po 3 szt trzmieliny na pniu w lawendzie i obwódka bukszpanowa.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:54, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

to jest fajne Asiu.
Można zrobić tak, albo krótszą rabatę, na zakrecie , tylko wtedy szerszą,

Dziękuje, jak Marto krótszą po łuku? ?tak by chyba lepiej pasowało po ta kostka idzie wokół domu to zakończenie tych danic by było tak w połowie głupio jakoś chyba?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies