Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:14, 10 kwi 2019

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Ewa ale cudnie! Miodunkę mam, muszę ją trochę porozsadzać... a masz taką o srebrnych liściach??
Szafirki uwielbiam takie wdzięczne są...

Mam miodunke o srebrnych liściach Majeste. Muszę zrobić lepsze fotki a widać ją tu, dolny lewy róg zdjęcia przy orlikach

Anulajda w raju 15:04, 10 kwi 2019

Do góry
anulajda napisał(a)
Mój przedogródek
[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/142/1426866/original.JPG[/img

Podglądam twój ogród systematycznie od dwóch tygodni. Wstecz podczytuje i podziwiam, roślinki i trawnik-wszystko takie ładne, podziwiam Cię i gratuluję ogrodu

Mam pytaniem o rabatę kóło tarasu, jaki ciś jest tam posadzony? I jaka jest szerokość tej rabatki?

Mały Biały Domek na Zaciszu - zapraszam 14:54, 10 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Asia już jest i kombinuje. Przede mną nie ma ucieczki

Marta, nie znam Twoich upodobań, ale mnie z placykiem pod jabłonką skojarzył się ten ogródek:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063865771799/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063865771798/
Pasowałyby Ci takie klimaty?

Ta inspiracja pojawiła się na wątku Dragonki, który polecam do przeczytania w wolnej chwili, bo tam dużo ciekawych informacji się pojawiło a nie jest jeszcze bardzo długi

Jeśli by Ci pasował taki klimat, to proponowałabym taką rabatę:

niski żywopłocik grabowy na przodzie rabaty;
dokładnie naprzeciw tarasu przerwa a w niej np.: trzmielina emerald gold podsadzona carexem elata/aureola (jedno i drugie żółte, ładnie rozjaśni ten ciemny kąt)
w samym rogu cyprysik lub świerk (tam musi być coś zimozielonego, co "zamknie widok"),
przy sosnach kaliny, skoro je już masz i twierdzisz że tam jest wystarczająco dużo słońca
przed nimi średnie piętro: hortensje i parzydła leśne (jedno i drugie powinno kwitnąć w cieniu)
niskie piętro: carexy, hosty, bodziszki korzeniaste, wietlice - do wyboru
Te ciemne pięciokąty to mogą być jakieś zimozielone kule (choć w związku z ćmą bukszpanową, nie bardzo wiem, z czego mogłyby być) ewentualnie karłowate choiny jeddeloch - nie będzie z nich idealnej kulki ale za to nie trzeba przycinać

Asia nie zamierzam uciekać a wprost przeciwnie )cieszę się naprawdę że napisałaś!

Jeśli mogę być szczera to tak nie do końca mi ten klimat odpowiada.
Jeśli chodzi o rośliny które zaproponowałas to hortensje jak najbardziej, zakupiłam nawet wczoraj dwie limelight okazyjnie i chciałam jeszcze 3 dokupić i to właśnie one mogłyby okalac ten placyk na ławeczke.

Trzmielina na pniu super pomysł, widziałam dziś u nas w szkółce ale jedna wystarczy? A co można by po bokach dodać?

Co do niskiego zywoplociku to może z berberysu? być może wtedy psiak nie będzie obsikiwal jak będą kolce chociaż to i tak nie powiedziane...
Niskie piętro jak najbardziej trafione ale jeszcze bym tu odrzuciła zurawki a zwłaszcza chciałabym Berry Smoothie pod hortrnsjami. No i wysokie trawy bym tam jeszcze widziała z tylu.

W ogóle się zastanawiam czy nie obsadzić tej dziury przy płocie cisem...

Chodzä mi jeszcze po głowie rosliny takie jak azalie wielkokwiatowe no i budleja dawida , tawuła szara, lawendy, wrzosy, perovskia....
No mówię Ci masakra

No i zagmatwalam wszystko teraz...

Sezon 2017 u Hanusi 14:27, 10 kwi 2019

Do góry
Leż Grzesiu, przesadzisz w poniedziałek. Moja prognoza przewiduje nocne chłody i zimne wiatry do niedzieli.

Też mam co nieco do przesadzenia, między innymi 2 hortki, ale czekam, na ciepłe dni, oczywiście.

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:13, 10 kwi 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Widoczek, miodunki, bez zaczyna, tulipany Purissima też.

Ewo ile lat ma ten bez i jak duzo jest, czy rosnie osłonięty? W zeszłym roku kupiłem taki sam tez juz mam listki ale mój malutki tak ze 40cm od ziemi.

Piękne sasanki, taki intensywny kolor
Pszczelarnia 14:12, 10 kwi 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Izo,

żadnam nauczycielka.

Obserwuję przyrodę i mądre pszczoły.

a ja sie od Ciebie ucze wiec jestes nauczycielka nawet jak mimowoli
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:01, 10 kwi 2019

Do góry
Trzeba zacząć się w koncu leczyć! Pojechałam na spacer bo ładna pogoda. Ale jak zobaczyłam że mają poszukiwanego przezemnie [tak na przyszłość, na nowa działkę] derenia pagodowego to nie mogłam sobie odmówić. Przy okazji przytuliłam derenia kousa china girl...
Deren pagodowy nawet na necie nie jest zbyt popularny i cena w PL była podobna mniejszego egzemplarza więc przytuliłam w sklepie.

nie mam pojecia gdzie to posadzę bo muszę posadzić w moim mini ogródku.

Lubię go :) 13:58, 10 kwi 2019

Do góry
Kwiatków jak na lekarstwo w kwietniu , tulipany to wogóle mi jakoś nie kwitną. Podejrzewam nornice, że przyczynily się do tego

Mój ogrodowy pamiętnik 13:53, 10 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Tak więc a propos podglądactwa ogrodowego moje dzisiejsze fotki .
Magnolia Genie.

wcale nie rozmiar robi wrażenie piękna Ci ona

Zestawy kolorystyczne nam tu prezentujesz...pięknej co dnia
W samym słońcu 13:53, 10 kwi 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Wiecie może co to jest?

Witaj. To nie jest irga a suchodrzew chiński . Pozdrawiam
Jurajski Ogród 13:46, 10 kwi 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Miłego dnia

Sasankom iżagwinom u Ciebie bezapelacyjnie najlepiej
Skoro kicia jest oczarowana widokami to nie może być inaczej Agnieszko tylko zachwyt i delektowanie się urokami i ciepłem wiosny
Przerwa na kawę... 13:15, 10 kwi 2019

Do góry
Zrobiłam zdjęcia stolika z bliska i zapomniałam wstawić teraz chyba lepiej widać o co mi chodzi z tym zlaniem się z tłem
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:14, 10 kwi 2019

Do góry
Witam serdecznie, proszę o pomoc w identyfikacji odmiany niżej przedstawionej magnolii. Jak to odmiana? (-: (ALEXSANDRINA, SUPERBA, SPECIOSA???? A MOŻE JESZCZE INNA)
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:14, 10 kwi 2019

Do góry
Witam serdecznie, proszę o pomoc w identyfikacji odmiany niżej przedstawionej magnolii. Jak to odmiana? (-: (ALEXSANDRINA, SUPERBA, SPECIOSA???? A MOŻE JESZCZE INNA)
Przerwa na kawę... 12:59, 10 kwi 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Żonkile,tulipki i reszta

Iwonko, czy ta wierzba się rozłazi? Bardzo mi się podobają te pokręcone gałązki, ale nie wiem jak z jej ekspansywnością?

Doczytałam o zmaganiach z pożarem, aż trudno komentować taką durnotę ludzi, uch...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:59, 10 kwi 2019

Do góry
edi75 napisał(a)
Hej....Pisałaś u KAWY o werbenie patagońskiej...Mam pytanie zeszłym sezonie dostałam sadzonkę od ROMY..Była piękna...Zostawiłam ją na zimę..licząc że na wiosnę się wysieje do tej pory trzymam taki uschnięty badyl...nie wiem czy cos z tego będzie ..ponoć wschodzi bardzo póżno.

hej
ja jedną taką sadzonkę po zimie ścięłam i potrząsnęłam tymi główkami z nasion po rabatach
wschodzi jak ciepło w kwietniu
mam nadzieję że ci sie wysieje
Rododendronowy ogród II. 12:51, 10 kwi 2019

Do góry
Bożenko cudowna ta Laura
U mnie też już rodki zaczynają.

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:46, 10 kwi 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
proszę, piszukasz zdjęcia obu tych Sesleri?

Sesleria skalna to ta co oststnio kupiłam i wrzuciłam foto
A jesienna wygląda tak jak kwitnie...

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:44, 10 kwi 2019

Do góry
Hej....Pisałaś u KAWY o werbenie patagońskiej...Mam pytanie zeszłym sezonie dostałam sadzonkę od ROMY..Była piękna...Zostawiłam ją na zimę..licząc że na wiosnę się wysieje do tej pory trzymam taki uschnięty badyl...nie wiem czy cos z tego będzie ..ponoć wschodzi bardzo póżno.

Sezon 2017 u Hanusi 12:41, 10 kwi 2019

Do góry
Mam nadzieję, że mroźni ogrodnicy nam sfolgują i nie dokuczą. Gorzej z Zośką. Baby są uparte i złośliwe!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies