Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:35, 07 kwi 2019

Do góry
Drodzy Forumowicze! Jako początkująca ogrodniczka mam taka oto wąską rabatę do zagospodarowania, na której obecnie z marnym efektem rośnie trawa. Od strony ogrodzenia mam posadzony cis: docelowo ma stworzyć ekran na wysokość ok poltora metra. Ziemia jest na pewno do wymiany: glina. Półcień. Planuje stworzyć minimalistyczny, nowoczesny ogród. Zimozielony, z bialymi akcentami. Bukszpan (tudziez kule bukszpanowe) raczej odpadaja (maz jest "uczulony" na specyficzny jego zapach, ech), a mi osobiście jakoś się opatrzyły. Na końcu rabaty mam starą śliwkę węgierkę, pod którą mam suchy cień. Ale za to jakie pyszne śliwki!

Proszę o poradę, która z opcji jest najlepsza:
- opcja 1: rabata trawkowej. Jeśli tak, to jakie?
- opcja 2: azalie japońskie (np 5 sztuk w rzedzie) bądź tawuły.
- opcja 3: berberysy, jesli tak to jakie?

- opcja 4?
Proszę o poradę

Z góry dziękuję!
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:30, 07 kwi 2019

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 18:29, 07 kwi 2019

Do góry
Asia To ja też na P … Pięknie Pani Podziękował

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:28, 07 kwi 2019

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 18:27, 07 kwi 2019

Do góry
Asiu Mój trawnik jeszcze do wczoraj kiepsko się prezentował , deszcz odmienił jego oblicze. Nawadniania automatycznego zazdroszczę, ja muszę latać z podlewaczkami a ten rok znowu suchy zapowiadają, oj … nalatam się z wężami i konewkami.

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:26, 07 kwi 2019

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:23, 07 kwi 2019

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:21, 07 kwi 2019

Do góry
Ogrod stewardessy 18:20, 07 kwi 2019

Do góry
Dwukolorowa Kamelia.

Tylko mam wrazenie, ze nie służy jej miejsce, i że ma za dużo słońca. Mam możliwość przesadzic ja do mniej nasłonecznionego miejsca ale mam wątpliwości czy ja ruszać, bo slyszalam, ze Kamelia "potrafi się obrazić" i przez kilka kolejnych lat wcale nie zakwitnąć.

A wasze na jakich stanowiskach rosną?
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:18, 07 kwi 2019

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 18:18, 07 kwi 2019

Do góry
Parę fotek wczesnowiosennych. Najszybszy u mnie z klonów. Katsura.

Liliowo i kolorowo:) 18:01, 07 kwi 2019

Do góry
Ach ten zapach.... no i te kolory w blasku slonca, po deszczu, chodz jeszcze go za mało.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:59, 07 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Nie wierzę w te klony! U mnie tylko młode osobniki liście puszczają, wszystkie starsze śpią, chyba nie wymarzły?

U mnie śpią jeszcze dwa strzępiastokore i klon Henry'ego, ale pączki ciut im przytyły. Dzisiaj było ponad 20 stopni, a w słońcu jeszcze cieplej. Między rankiem a popołudniem były widoczne różnice w wyglądzie roślin. Brzozy zzieleniały w ciągu kilku godzin.

Na froncie formuję króciutki żywopłocik z trzmieliny Galiety. Owsica wieczniezielona ładnie odbiła po cięciu.

Liliowo i kolorowo:) 17:54, 07 kwi 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu, masz piękny kwitnący ogród. Już niedługo będziesz w nim nie tylko pracować ale też siedzieć macham

Kawke juz pijemy chodz ciagle mało czasu no i mam nadzieje, że w tym roku zawitasz do mnie na kawusie pod pergolą? Zobaczysz jak rodki urosły no i klon co z nim latałyśmy po całym ogrodzie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:51, 07 kwi 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Piękne szerokie kadry jak zawsze u Ciebie Haniu też ostatnio się zastanawiałam na hiacyntami czemu się tak dzieje, że z roku na rok coraz mniej kwitnącego mają i nic nie wymyśliłam, dodam, że co roku wykopuję je razem z tulipanami i niestety taki sam efekt mam... u mnie exotiki też już dają po oczach, a wczoraj ładnie podlało... buziaczki

A widzisz, dobrze, że napisałaś o tym wykopywaniu. Sądziłam, że kwitną słabiej ze względu na to, że zostawiam je w gruncie. Może trzeba je solidnie nawozić zaraz po kwitnieniu?

Dzisiaj podlałam bukszpany wodą z dodatkiem Florovitu. Sprawdziłam je wewnątrz. Nie zauważyłam niepokojących znaków. Wszystkie są w dobrej formie.

Rozpoczęłam też wyskubywanie pędów kwiatowych z turzyc.

Graby już w listkach. Rozwijają się kolejne tulipany.

Liliowo i kolorowo:) 17:46, 07 kwi 2019

Do góry
Nawet Rodki dwa juz sie rozbijaja, pieknie jest

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:41, 07 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
A EE to też takie gdzieś mam, choć jeszcze główki mają zamknięte. W temacie fasolki szparagowej - kiedyś w rozpaczy kupiłam dwie sadzonki (sic) bo u mnie nasiona nie chciały wykiełkować. Zdziwiłam się, że komuś chce się w to bawić, teraz sieję sama w domu i po przymrozkach wysadzam do gruntu. Mam wtedy 99% pewności na jak najszybszą fasolkę z własnego ogródka

Mam tylko jeden parapet 1,5 m na ewentualne wysiewy. Obstawiłam pomidory.
A dzisiaj udało się zrealizować plany. W gruncie są już nasionka marchewki z rzodkiewką, buraka ćwikłowego w odmianie kulistej i cylindrycznej, pietruszki korzeniowej i fasolki szparagowej. Tę ostatnią będę sukcesywnie dosiewać.
Wierzchnia warstwa gleby była wysuszona, ale już 5 cm pod powierzchnią zachowała wilgoć.

Klon ussuryjski i ściętolistny.

Magnolia ostatecznie uraczyła mnie 4 kwiatami. Kwitnienie w sadzie rozpoczęły śliwy. Niebo miało iście hiszpański kolor.

Liliowo i kolorowo:) 17:38, 07 kwi 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Matko i córko...Danuś...ile już kwiecia masz! I tulipany nawet? U mnie jeszcze...jedynie magnolia Satisfaction się wyrychliła i pewno teraz ją już w rozkwicie zobaczę

Ja też dyżurowo-wnusiowa jestem, córka za pracą w szpitalu zatęskniła, to jak ona na dyżurze, to dzieci popołudniami u nas, zięć w pracy na zajęciach przecież. Tylko tyle, że mnie to nie koliduje z pracami w ogrodzie. Właśnie mnie oświeciło u jednej z dziewczyn na wątku, że to już kwiecień i następne rośliny w kolejce po cięcie stoją...nie mam pytań

Buziaczki Danuś

Jak sie ciesze, że jesteś chodz też całą zime mnie tu nie było. Zapewne i u Ciebie tez juz piękna wiosna, po wczorajszym deszczu wszystko ruszyło, nagle się zazieleniło, dzisiaj nawet kosiłam chodz nie lubie tego robić w niedziele ale mus bo od jutra na tydzień mam wnusie pod opieke bo strajki O dziwo nawet mam troche tulipanów.
A jak pięknie pachnie teraz w ogrodzie Buzka

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:27, 07 kwi 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Haniu, jak mocno można szafirkowe listki przycinać? Jakby tak na 2 cm od ziemi ciachnąć to przeżyją?

W połowie lutego przycięłam swoim liście o połowę- to było ok. 5 cm od ziemi. U mnie to wystarcza, żeby w okresie kwitnienia pędy z kwiatostanem były widoczne. Krótszego cięcia nie praktykowałam, wiec trudno mi się wypowiedzieć.

Chwasty w trawniku 16:57, 07 kwi 2019

Do góry
Witam, trawnik ma niecały rok, zakładany z siewu. Niestety nie przygotowałem podłoża w 100% pod kątem chwastów i generalnie nie ma dużo chwastów typu mlecz (dwuliściennych), ale rośnie na nim dużo kępek co wygląda na jakieś dzikie odmiany traw, które niestety mocno odróżniają się od reszty i szpecą całokształt. Czy spryskanie tego trawnika jakimś herbicydem da jakiś rezultat, czy lepiej sobie darować? Bo ręczne wyrywanie wydaje się, że zajęło by wieki. Nawiozłem go nawozem wieloskładnikowym tydzień temu, a dziś pierwszy raz skosiłem w tym roku. Jakieś wskazówki dotyczące dalszej pielęgnacji i poprawienia wyglądu trawnika były by mile widziane

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies