Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:59, 19 maj 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Odpisałam u siebie

Dzięki
Już byłam
Początki w Kruklandii 14:55, 19 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Juzia
Wyczytałam o problemie z buksikami. Wydaje mi się, że u mnie chyba też ta miodówka opanowała kilka moich bukszpanów
Podpowiedz mi proszę czym je pryskasz?

Jak masz pozwijane młode przyrosty...w takie kulki - kapustki...to pewno miodówka.
Polysect
Confidor
Mospilan

Chyba od najsłabszego do najmocniejszego Ci napisałam
Ja chyba spróbuję najpierw polysectem....chociaż mam wszystkie trzy jeszcze
Ogród na glinie 14:51, 19 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Śliczna jest ta trawa
Zastanawiam się ostatnio nad obsadzeniem donic przy tarasie i wgłębniku ... i biorę ją pod uwagę

nie myślałam, że znajdzie się na nią miejsce w moim ogrodzie, bo jest rozłożysta
ale chyba się znalazło
jak zdejmę darń
Ogród na glinie 14:46, 19 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
https://www.google.pl/search?q=rozplenica&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UitbVYepDIaYsAHc4IGgDw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=705#tbm=isch&q=rozplenica+hameln&spell=1&imgrc=Dxpq7CDr10aTWM%253A%3Bw6eJswXKnjfQ6M%3Bhttp%253A%252F%252Fbyliny.farm%252F929-thickbox_default%252Frozplenica-hameln-pennisetum-alopecuroides-hameln.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fbyliny.farm%252Ftrawy%252F235-rozplenica-hameln-pennisetum-alopecuroides-hameln.html%3B800%3B600

tu fajnie przy ławeczce rośnie Hameln
u mnie mogłaby być taka kępa przy studni i może druga blisko huśtawki?

Śliczna jest ta trawa
Zastanawiam się ostatnio nad obsadzeniem donic przy tarasie i wgłębniku ... i biorę ją pod uwagę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:37, 19 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Małgosiu ... mam tam ok 60cm ... a jeśli trawa to może być ML? i z jakimiś kwiatami ... ale jakie do cienie/półcienia się nadają?

w półcieniu dobrze rośnie carex elata Aurea
i chyba inne turzyce też, ale musisz doczytać, bo generalnie nie są zbyt duże, a muszą wystawać zza żywopłociku
stipa mogłaby być, ale nie wiem jak w półcieniu rośnie
miskanty nie za wysokie?
choć ML nie musi tak wysoko wyrosnąć, bywa niewysoki i nie kwitnie, więc mógłby być
podobno jak jest mało słońca są słabsze, ale rosną

zrób zdjęcie odległości i wzdłuż który kawałek chcesz zagospodarować
bo dużo kwiatów potrzebuje słońca, a tu ciemnawo?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:42, 19 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A jakie masz odmiany róż?

Trochę tego jest , na niektórych pączki już spore, będą zaraz kwitły. Jak poczekasz troszkę ( ok.1 - 3 tyg.) to jak będę wstawiać zdjęcia to je podpiszę. Może coś ci wpadnie w oko? Pierwsza będzie kwitła Louise Odier , może już za tydzień?
Ogród wyrozumiały 13:41, 19 maj 2015

Do góry
Olili napisał(a)
http://allegro.pl/border-45-obrzeze-trawnikowe-obrzeza-50m-3-kotwy-i5230380435.html

http://allegro.pl/obrzeze-trawnikowe-palisada-obrzeza-ogrodowe-50mb-i5348356992.html

Tylko te z drugiego linka mają jedynie 4cm wysokości ,więc odpadają.

Dziękuję za linki

Ale Ty skłaniasz się bardziej ku tym 5cm czy wyższym?
Prawie - jak ogród 13:31, 19 maj 2015

Do góry
Gratki na 100tkę
Ogród na glinie 12:51, 19 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Małgosiu ... pisałaś, że masz ekobordy 59mm ... sprawdzają się? ... nie są za wysokie? ... przy koszeniu są ok?

Muszę dzisiaj ostatecznie zamówić

ja nie wiem jak Ty chcesz kosić
ja i tak przejeżdżam wzdłuż ekobordu kółkiem i muszę dociąć wąsy
wydaje mi się, ze wysokość przy koszeniu nie ma znaczenia, bo i wyższy i niższy ekobord możesz dać wyżej czy niżej samej trawy
Tylko jak dla mnie 59 mm utrzyma grubszą warstwę żwirku. Mi to odpowiada. Niższego ekobordu nie stosowałam.
Teraz będę zamawiać na żwirek pod skrzyniami i napewno niższego nie zamówię, bo tam trzeba kilka rzeczy zamaskować tym żwirkiem i warstwa musi być grubsza.

dodam jeszcze, że na mojej żwirowej rabatce mam niedosypany żwir, bo chcę go wymienić na inny i na niektórych zdjęciach widać że wystaje ekobord
Ogród na glinie 12:37, 19 maj 2015

Do góry
Małgosiu ... pisałaś, że masz ekobordy 59mm ... sprawdzają się? ... nie są za wysokie? ... przy koszeniu są ok?

Muszę dzisiaj ostatecznie zamówić

Ogród wyrozumiały 12:35, 19 maj 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Ensata - właśnie zdrówko ! Towar deficytowy u mnie,ale walczę.

Beatka- komunia była w tamtym roku ,w drugiej klasie
Za energię dziękuję

Czy ktoś z zaglądających tu do mnie posiada u siebie ekobordy (czy też z innych firm)oddzielające trawnik od kamieni?? Proszę o sygnał to pójdę na rekonesans..
Nie wiem jaką dobrać wysokość no i firmę ...bo te tańsze kuszą...

Ja też zastanawiam się nad zakupem ekobordów
Podpytywałam Anę i ona ma (ale tylko między żwirkiem i trawnikiem/korą) 45mm.
A Ty o jakich myślałaś? Masz namiar na jakieś tańsze?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:30, 19 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
wypas

... wypas to będzie jak ustawię meble na tarasie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:30, 19 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)

ee, nastepnym razem pisz u mnie ze jedziesz bo nie ogarniam wszystkich watkow pozdrowka!!!

Tak jest!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:29, 19 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
ale fajnie pozdrawiam!!

Pozdrawiam również w ten słoneczny i ciepły dzień
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:28, 19 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
między tujami a buksami albo jakieś pionowe trawki, albo byliny z wystającymi kwiatami, coś tam musi się ruszać, bo buksy formalne, żywopłot też jeden w jeden, i można to jakoś zmiękczyć
zależy jeszcze ile masz tam miejsca

Małgosiu ... mam tam ok 60cm ... a jeśli trawa to może być ML? i z jakimiś kwiatami ... ale jakie do cienie/półcienia się nadają?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:25, 19 maj 2015

Do góry
Rench napisał(a)
O kurdile,jak ty szalejesz ?
Szkoda,ze mój M ,nie lubi takich zabaweczek....
Wszystko co z ogrodem związane,to mówi,że to moje zabaweczki

Jak wymyśliłam zimą rewolucję ogrodową to eM twierdził, że nie będzie "wchodził mi w drogę", on jedynie może trawę posiać A teraz, ciągle o coś podpytuje, zachęca (np do zakupu drzew), doradza w kwestii obsadzania rabat
Podjął się zrobienia donic i ... sam zobowiązał się własnoręcznie wg swojego projektu (z moimi drobnymi sugestiami) wykonać wgłębnik
Widzę, że czasami ma już dosyć (bo to jest naprawdę duuużo pracy),... ale takie zmęczenie co jakiś czas dopada chyba każdego z nas

Z nawadnianiem ruszy jak wykopię rowki pod rury (chwilowo jestem jego asystentką) - myślę, że do piątku się z tym uporam ... i może z końcem maja zrobimy próbę systemu i ... posiejemy w końcu trawkę

Pozdrawiam
Początki w Kruklandii 12:08, 19 maj 2015

Do góry
Juzia
Wyczytałam o problemie z buksikami. Wydaje mi się, że u mnie chyba też ta miodówka opanowała kilka moich bukszpanów
Podpowiedz mi proszę czym je pryskasz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:52, 19 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Oj widzę Karola, że Ty dzisiaj zakręcona jesteś Byliśmy w Łodzi, ale wczoraj
Pozdrawiam

ee, nastepnym razem pisz u mnie ze jedziesz bo nie ogarniam wszystkich watkow pozdrowka!!!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:16, 19 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Steruje tym ręcznie w zaleznosci od siły opadów, bo mi Mikołaj z fruwającymi meblami uszkodził czujnik opadów...... Ale i tak zawsze wolałam ręcznie ustawić częstotliwość podlewania. Latem podlewam w upalne dni codziennie rano, rozne sekcje przez różny czas. Miejsce najbardziej nasłonecznione tylko z dwoma zraszaczami przez 20 min, zachodni trawnik przez 10 min. Ale sprawdzam jak trawa rosnie, jesli dobrze to skracam czas, słabo po prostu właczam ręcznie dodatkowo wieczorem niektore sekcje
Nie ma na to zadnej reguły, musisz zobaczyc jakie masz cisnienie wody (wczoraj wieczorem u mnie niemal w domu na pietrze wody nie było bo wszyscy podlewała......) , jak sa ustawione zraszacze, jak intensywnie operuje słonce.
A jak dostaniesz rachunek za wodę i tak ograniczysz podelwanie.....

A ja myślałam, że ustawia się na codzienne podlewanie ... i mówisz, że wystarczy 20 minut a nawet 10 min? To jest optymistyczna wiadomość
Tak jak piszesz, zobaczymy jak będą się przedstawiały rachunki za wodę
A jakiego producenta masz system?
Moja codzienność - ogród Oli 09:08, 19 maj 2015

Do góry
Olu,
Wyczytałam u polinki o problemie z buksikami. Wydaje mi się, że u mnie chyba też ta miodówka opanowała kilka moich bukszpanów
Podpowiedz mi proszę czym je pryskasz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies