Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 14:59, 19 maj 2015

Olili napisał(a)
Odpisałam u siebie

Dzięki
Już byłam
ren133 15:01, 19 maj 2015

Malgosik napisał(a)

w półcieniu dobrze rośnie carex elata Aurea
i chyba inne turzyce też, ale musisz doczytać, bo generalnie nie są zbyt duże, a muszą wystawać zza żywopłociku
stipa mogłaby być, ale nie wiem jak w półcieniu rośnie
miskanty nie za wysokie?
choć ML nie musi tak wysoko wyrosnąć, bywa niewysoki i nie kwitnie, więc mógłby być
podobno jak jest mało słońca są słabsze, ale rosną

zrób zdjęcie odległości i wzdłuż który kawałek chcesz zagospodarować
bo dużo kwiatów potrzebuje słońca, a tu ciemnawo?

Dobrze Małgosiu, zrobię zdjęcie jak wrócę z pracy... i wsadzę brakujące buksiki na obwódkę
ren133 15:03, 19 maj 2015

Juzia napisał(a)
Na miodówkę (u siebie też napisałam, ale wolę mieć pewność, że odczytasz)

Polysect
Confidor
Mospilan

Oj, dziękuję Ci Justynko
Zaraz po pracy jadę do ogrodniczego zakupić... tylko jak tu pryskać jak co i rusz pada?
ren133 15:07, 19 maj 2015

Malgosik napisał(a)
cień i wilgoć lubi Tawułka Arendsa, jej pióropusze fajnie by wyglądały zza ekraniku, ale podobno nie kwitnie zbyt długo
ja dopiero w tym roku będę miała ją cały sezon i będę mogła coś powiedzieć
narazie ma pąki
po przekwitnięciu zleje się z tujami i buksami, chyba że jakoś ją przepleść ją z żółtą turzycą, która będzie rozjaśniać cały sezon

Proponowała mi ją już Kasia z ogrodu pod górkę, ale chciałabym coś co kwitnie długo ... i mogłoby rosnąć sobie z ML (bo ma inny odcień niż tuje i bukszpan, współgrający z kolorem świerka srebrnego)
jankosia 15:09, 19 maj 2015

Renia, a ty masz już posadzone te buksiki?
ren133 15:17, 19 maj 2015

jankosia napisał(a)
Renia, a ty masz już posadzone te buksiki?

Ale te na obwódkę? Już posadziłam
ren133 15:19, 19 maj 2015

Wklejam sobie, żeby mieć "pod ręką"
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
popcorn 15:24, 19 maj 2015

Tawulka musi miec wilgo i polcien; jak ma za sucho to wystarczy dzien-dwa nieuwagi i nie ma co zbiera - tak szybko cala sucha:/ chyba nie polecam tawulek
carex elata aurea mi sie tam widzi

a wypas to juz jest
jankosia 15:26, 19 maj 2015

A nie zastanawiałaś się nad innym miejscem? Bo to jest tak: masz szpaler szmaragdów, potem wąski pas niczego (nad czym teraz główkujesz) i potem obwódka z bukszpanu. Obwódkę zazwyczaj stosuje się aby uporządkować czy zamknąć coś optycznie a tu nagle dwa takie wagoniki: jeden mniejszy, drugi większy. Nie wiem czy to ma sens. Szczerze. to tak trochę od doopy strony zaczęłaś Nie gniewaj się za to co piszę. Tyle konstruktywnej krytyki
Jeśli upierasz się na taki wąziutki pasek między wagonikami to ja bym poczytała które luźne trawki wytrzymają w cieniu czy półcieniu. Z tych wysokich, ale lekkich, potarganych. Do tego dałabym cały busz roślin o drobniejszych kwiatach ale w jednej gamie kolorystycznej. Gdybym była na twoim miejscu to dużo rutewek, zawilców japońskich... orlików... co tam jeszcze...może pluskwice? Możesz uderzyć do paniprzyrody- ona specjalistka od bylin. Ja nie mam za dużo cienia żeby coś więcej podpowiedzieć. Tylko nie dawaj nic o dużych kwiatach, chyba że pojedynczo, gdzieniegdzie, bo jak dasz znowu trzeci rządek to moim zdaniem będzie mega sztywno
szemusia 16:29, 19 maj 2015

Poczytałam lekturę o bukszpanach
I faktycznie to uniwersalne roślinki - u mnie bardzo ładnie rosną pod dachem, podlewane sporadycznie (jak mi się przypomni ), niemal pod samą ścianą i w pełnym słońcu od południa. Przyrosty maja na 10cm