Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród - Brzóstowa 17:58, 24 kwi 2016

Do góry
Jest bardzo ładnie, czysto, zadbane. Gratulacje Cukiereczek
Bluszcz pospolity - Hedera helix 17:57, 24 kwi 2016

Do góry
Wykop duże doły, daj kompostu lej wodę, a pójdzie szybko. Co miesiąc florovit.
Trawnik z siewu dzień po dniu - dziennik 16:19, 24 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A gdzie masz dziennik, data zdjęcie, data zdjęcie?

Już się poprawiam

Z zastrzeżeniem takim, że nie jestem przekonany czy warto się tym sugerować jako poprawnym zakładaniem trawnika.

Wszelkie komentarze, uwagi, porady, wyzwiska , itp. mile widziane.

Do administratora forum: jeśli jest na to jakieś lepsze miejsce niż ten wątek, o którym nie wiem - to proszę się nie krępować.

Data: Wczesna wiosna 2015.
Stary ugór potraktowany roundupem, zamówiona i przywieziona ziemia - chyba z jakiegoś pogłębiania rowów, bo trafił się taki "rodzynek" jak na zdjęciu poniżej.

Ziemia bardzo żyzna, Ph: 6,3-6,5 (badane prostym miernikiem ogrodniczym)

Data: 2015-04-20.
"Ręczne" rozwożenie ziemi i równanie terenu, z jednoczesnym odkamienianiem (końcówka prac)
[]

Data: 2015-04-26.
Posiane, zwałowane walcem ręcznym, pojawił się amator robaczków.
Mieszanka: GRAMINEX Gazon

Data: 2015-05-04.
Pierwsza trawa zaczyna kiełkować. Pierwsze chwasty niestety też.

Data: 2015-05-07.
Wschodzenie trawy ciąg dalszy.

Data: 2015-05-26.
Chwasty w trawniku to głównie gorczyca polna - za płotem wciąż jest ugór-wylęgarnia.
[]

Data: 2015-06-08.
Chwasty powyrywane. Pierwsze koszenie.

Data: 2015-07-15.
Ufffff... a jednak urosła...

Data: 2015-08-17.
Pomimo podlewania widać efekty suszy

Data: 2015-11-01.
Trawnik przygotowany do zimy

Data: 2016-04-20.
Po pierwszym tegorocznym koszeniu.
Jeszcze bez wertykulacji - w tym roku jeszcze chyba się obejdzie.
Ogródek warzywny na balkonie 13:52, 24 kwi 2016

Do góry
No to dwa posty poproszę a ten jeszcze popraw mija się tekst ze zdjęciem, podczas edytowania zobacz o co chodzi.

Klikaj Enter po tekście dopiero dawaj zdjęcie. Poćwicz w dziale testowe wklejanie zdjęć. Nie mam już siły poprawiać, siedzę godzinami

Porównaj, oto poprawione. Wróc do działu testowe dodawanie zdjęć i poćwicz.

oliwka napisał(a)
kilka fotek z ostatnich dni

część traw rusza, ale nie wiem co jest: miscant etincelle, morning light czy adagio, czy rozplenica hammeln

pampasy nie żyją doczytałam niedawno, ze nie miały szans
warzywka

Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 13:41, 24 kwi 2016

Do góry
Właśnie to pokazuję na zdjęciach w artykułach, obu
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 13:41, 24 kwi 2016

Do góry
Na zdjęciach powyżej żaden trawnik nie wygląda dobrze.
Każdemu należy się skoszenie. wertykulacja lub chociaż wygrabienie, dosiewki, nawóz i podlewanie.

Czyli w skrócie magiczne słowo : R e g e n e r a c j a.

Jak to zrobić masz w tych artykułach

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie

Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 13:40, 24 kwi 2016

Do góry
To nic nie da, trawnik będzie ginął w przeciągu roku, mech się wda i zginie trawa.
Zapomnij o długoletnim i wspaniałym trawniku na takiej glebie i w cieniu praktycznie.

Trawnik kocha słońce, koszenie i przepuszczalną glebę.
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 13:40, 24 kwi 2016

Do góry
Teren trzeba zdrenować jeśli jest podmokły, zlewny, rozluźnić piaskiem, nie żwirem.

Trawa nie będzie rosła w ciężkiej, gliniastej a tym bardziej mokrej stale glebie.
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 13:39, 24 kwi 2016

Do góry
Wszystko zależy ile lat miał trawnik w dniu zakupu, jeśli był z folii to zbyt delikatny i młody, a jeśli z gruntu ścinany, to można. Płytko zrób, 2 mm.

Może zamieść tego posta w wątku o wertykulacji.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/366-odnowa-regeneracja-wertykulacja-aeracja-trawnika

Do góry
Ja wolę na ten akurat cel irgę, sadziłam i mam w ogrodach i wiem. O trzmielinie sądzę że jest na miejscu za irgą.

Do góry
Mam znajomego który sieje trawy jakieś jednoroczne, ale mnie to jakoś nie przekonuje. Chyba bym wolała albo co roku wymieniać, albo posadzić irgę Major.
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 13:38, 24 kwi 2016

Do góry
Musisz pogodzić się z tym, że w cieniu trawnik niknie, nie rośnie a rozwija się mech. Lepsza będzie trawa z rolki. Wymiana co dwa lata.
Czy zakładać trawnik od nowa - co rok nowy trawnik 13:38, 24 kwi 2016

Do góry
Mikaela24 napisał(a)
Witam.
Mam "problem" z trawnikiem, a raczej z jego brakiem. Co roku wysiewam nową trawę a po zimie zostaje tylko mech... trawa usycha a mech pięknie rośnie. Stosuję nawozy do trawników z mchem i w lato nie ma problemu piękny zielony trawnik. Mieszanka traw jaką wysiewam to BIOPON trawa w cieniu. Do tego FLOROVIT nawóz do trawnika + Nawóz do trawników zagęszczający i wypierający chwasty - Target. Jednak co roku muszę wysiewać nową trawę. Zastanawiałam się czy lepsza może będzie trawa w rolkach? Może ktoś potrafi mi pomóc. W ogrodzie jest tylko jedno drzewo + trochę kwiatów. Przesyłam zdjęcia jak to teraz wygląda.
Trawnik z siewu dzień po dniu - dziennik 13:32, 24 kwi 2016

Do góry
Jakoś nie ma chętnych do kontynuowania wątku, obawiam się że będzie tutaj mydło i powidło zamiast dziennika

A gdzie masz dziennik, data zdjęcie, data zdjęcie?

Twoje pytania kwalifikują się w takim razie do całkiem innych watków, albo trawnik z siewu,

https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu

albo problemy z trawnikiem https://www.ogrodowisko.pl/watek/4768-nowy-trawnik-filc-i-inne-problemy-po-zalozeniu
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 13:30, 24 kwi 2016

Do góry
Jeszcze jedna uwaga, miesiąc temu posypałeś... jeśli byłby spalony to już dawno byłby suchy. A nie jest.

Miesiąc upłynął i należy mu się kolejne nawożenie. Ja bym zrobiła wyłącznie w miejscach żółtych i uzupełniła składniki tam, gdzie jest zagłodzony.

Lać wodę żeby rozpuścić nawóz, ładnie rozsypać, nie jak "wół szczał". I tyle.

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 13:25, 24 kwi 2016

Do góry
Opamiętaj się i nie tragizuj zanadto. Nic nie trzeba od nowa. Póki co. Zrób tak, jak napisałam

Jeśli spalony to już dawno powinien być suchy i odchodzić od gleby. Jesli się trzyma gleby to nie jest spalony. Czemu nie chcesz się posłuchac tylko kombinujesz jak koń pod górę?

Na razie na spalony nie wygląda.
System automatycznego nawadniania 13:23, 24 kwi 2016

Do góry
Nie ma Witka, nic nie poradzę, na Witka biurku leżą trzy projekty nie zrobione A go nie ma, pojechał chłopak
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 13:14, 24 kwi 2016

Do góry
No bo cały trawnik był może taki? Tam gdzie spadł nawóz zrobił się zielony.

Jeśli był zielony a zrobił się żółty to poczekaj, lej wodę.

Dla mnie sytuacja jest jasna, tam gdzie żółto, zagłodzony. Widać dokładnie jak sypałeś nawóz, ścieżki.

Zrób próbę, w jednym miejscu posyp delikatnie żółte plamy - podlej obficie i zobacz czy zmieni kolor na zielony. Jeśli stanie się zielony a nie suchy wiór - miałam rację. Niczym nie ryzykujesz skoro twierdzisz, że spalony I tak spalony więc warto sprawdzić.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 13:13, 24 kwi 2016

Do góry
W ogrodzie klienta rosną jodły, wszystkie są ok, a jedna ma takie igły, jakby do połowy "spalone". Dziwnie to wygląda, co to może być?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies