Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy song 10:24, 16 kwi 2019

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:24, 16 kwi 2019

Do góry
Wymyśliłam sobie dawno temu, że będę w tym miejscu miała wyłożone kostką. Czas płynął, a pomysł został zaszufladkowany na później. To jest najcieplejsze miejsce na moim podwórku. Jak będzie skończony miło będzie wypić tu kawkę wśród kwitnących azalii, lilaków, mahonii, może w końcu zakwitną też piwonie, których jest tu sporo.

Posadziłam tu jesienią 2017 roku piękne żonkile kremowo-pomarańczowe pełne. W ubiegłym roku wyglądały tak. W tym roku nie zakwitł ani jeden, nawet listków mało zostało. Najlepsze jednak są te babcine żółte żonkile, one nie zawodzą chociaż w tym roku zdecydowanie mniej kwiatów niż rok temu.

Ogrodowy song 10:15, 16 kwi 2019

Do góry
Ogród wystartował a ja z kawusią w dłoni podziwiam i upajam się jego widokiem. Na dzisiaj zaplanowane szorowanie mebli tarasowych i chwilo trwaj

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 10:07, 16 kwi 2019

Do góry
Problem z trawą zrobiłam dosiewkę a na niej wyrosło masę chwastów... co robić?pryskać na dwuliścienne?

Dalsza część skarpy doczeka się wyrównania

Przyjechała ziemia na skarpę

Robi się cokolik na domu,płytki leżały 3 lata w garażu

Ogród w remoncie 10:01, 16 kwi 2019

Do góry
Czy między hortki mogłabym wcisnąć kolumnowe drzewa, mniej więcej tak?

Nie do końca mi to pasuje
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 09:59, 16 kwi 2019

Do góry
Sałata,rzodkiewka i koperek już jest!

Wiśnie Pissardi sadzone na tyłach warzywniaka w ubiegłym roku

Pierwsze tulipany

Na zielonej... trawce :) 09:31, 16 kwi 2019

Do góry
Co to za odmiana?
System automatycznego nawadniania 09:28, 16 kwi 2019

Do góry
lukasz899 napisał(a)
Faktycznie nie doczytałem, że wydatek w przypadku zraszaczy rotacyjnych nie zmienia się w zależności od kątą pracy (jak w przypadku zraszaczy statycznych). Dzięki

Naniosłem kolejne poprawki, ten prostokąt po lewej rozbiłem na 2 kwadraty i w każdym zastosowałem zraszacze 90stopni promień 6m (łącznie 8 sztuk). Wszędzie teraz policzyłem wydatki w poprawny sposób i zdaje się, że przy wydajności źródła 2,5m3/h nie dam rady złączyć żadnych sekcji ze sobą i chyba tak zostawię jeśli jest poprawnie.

Mam nadzieję ostatnie pytania na ten moment:

1. Chciałbym tylko się dowiedzieć czy wystarczy że każdą sekcję zasilę rurą 25 czy gdzieś dać 32?
2. Zaznaczyłem 3 linie kropelkowe, które w przyszłości chciałbym obsłużyć - czy do każdej puścić osobną rurę z zasilania czy jedna obsłuży wszystkie? Jakie grube rury?
3. W miejscu zaznaczonym domkiem planuję postawić domek na narzędzia. Czy elektrozawory muszą być wkopane w ziemi w skrzyncze na elektrozawory czy mógłbym je w jakiś wygodny sposób zamontować na ścianie w tej budce? Mam na myśli tutaj jakieś potencjalne problemy z ciśnieniem przez unoszenie ich?

Hej.
Przy zapotrzebowaniu na wodę rzędu 25 l/min możesz zastosować rurę 25 powyżej 50l/min - rura 32.
2. Linie kropelkowe w zależności od długości możesz skolektorować i podłączyć do jednego zasilania (wylicz wydatek linii - 0,33m x 3 x wydatek...l/min.
3. Elektrozawory plus filtr powinny być w skrzynce jumbo w ziemi (za duże straty ciśnienia byś miał). W domku daj sterownik.

Pozdrawiam
...uDany ogród 09:24, 16 kwi 2019

Do góry
Słuchaj, czy ślimaki zjadają Ci bergenie? Bo ja mam wrażenie, że one uwielbiają bergenię ze względu na kryjówkę, jaką w niej mają, natomiast zupełnie nie robą jej krzywdy! Chowają się pod jej liśćmi, a potem startują do języczek, które mam obok i co roku są straszliwie zdemolowane, z trudem kwitną. Ja raczej wywalę (na działkę Mamy) języczki i mam nadzieję, że ślimaki same się zorientują, że u mnie kiepsko z paszą
Pięknie u Ciebie, jak zwykle
dana1s napisał(a)

Hej Eluniu Gdzieś mi wsiąkł Twój wątek, muszę sobie go dodać do obserwowanych.
U mnie czas plewić, znów zarosło no i kosić trzeba, chyba jutro się uda
Moje bergenie rosną jak szalone. Pierwsze sadzone w 2015, potem sukcesywnie co roku dosadzam. Te najstarsze kwitną najpiękniej. W tym roku chyba dadzą pokaz, bo wyłania się mnóstwo pąków Lubią wilgoć i glinę. Podsypuję azofoską i podlewam rozcieńczonym kurzakiem. No i muszę sypać ślimakol, bo uwielbiają je ślimory...
To tyle

Ogród na glinie 09:08, 16 kwi 2019

Do góry
sadzonki żurawek zrobione, będą się ukorzeniać w donicy
jak wygodnie pracuje się przy stole...

a tu wczorajszy widoczek zanim tulipany zmarzły

prymulki też się przewiesiły od mrozu oraz młode przyrosty trzmieliny
Ogród na glinie 08:53, 16 kwi 2019

Do góry
Przymroziło

Ogrod stewardessy 08:51, 16 kwi 2019

Do góry
Wczoraj wypatrzyłam w sklepie takie cudo:

Zdjęcie nie oddaje w pełni jego uroku. Listki mienią się w promieniach słońca. Mam do zagospodarowania wąski odcinek ok. 10m x 70cm i tak sobie myślę, że one by się tam świetnie nadawały, bo są zimozielone i prawie bezobsługowe.

Muszę przetrawic ten pomysł.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:42, 16 kwi 2019

Do góry
Ja w zeszłym roku zaczełam produkowac rabatę czerwono ciemno niebieską i właśnie jak na zdjęciu wyżej biało żółtą,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wszelkie odcienie pomarańczu z wszelkimi różowymi to u mnie najdłuża rabata,jest energia( ale jak zwykle brak ostrości).

Kiedyś byłam bardziej monochromatyczna .
Z żółtym się już polubiłam( takim bardziej cytrynkowym i o zgrozo z bordem(i to twoja wina, właśnie wczoraj z Gosiek 33 gadałyśmy że zaraziłaś nas sambucusem w odmianach bordowolistnych)
Ogród w remoncie 08:35, 16 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Ale ma jeden pień czy kilka?

Właściwie jeden, nisko się rozgałęzia. Cyknęłam szybko tel. Nie ma tam teraz dobrych warunków na foto

Paradise czyli mój kawałek raju 08:15, 16 kwi 2019

Do góry
kerii dzięki! Właśnie pracuję nad opracowaniem całej działki, trochę czasu mi to zajmie. Ale nim się obejrzę i będzie 15 maja

JustynaZ dzięki, że też dalii nie poznałem... Ale piękne są takie pomarańczowe!

Drimeth dzięki za rady Co do kupowania to nie umiem się powstrzymać Ale jest dużo miejsca na nowo powstałej rabacie więc jest co gdzie sadzić. Jakiś tam plan jest, a za wszystkie rady, wskazówki i poświęcony czas jestem bardzo wdzięczny każdemu z was!

Trochę zdjęć.
Siewki heliotropu i tunbergii. Pierwszy raz wysiewam jednoroczne i już wiem że za rok będę wysiewał mniej tych nasion

Posadziłem trzmielinę na pniu przed dom, pelargonie też kupiłem ze względu na to że nie umiałem ich odnieść na miejsce. Wiem że za wcześnie ale chowam je do domu na noc

Śliwa wiśniowa nareszcie zakwita! Mam nadzieję że dzisiejsze przymrozki nic jej nie zrobiły

Zastanawiam się czy nie puścić wilca przy drzwiach domu, na tych kratkach pod daszkiem. Jednak tam jest cień do późnego popołudnia. Jakieś pnącze jednoroczne do półcienia polecacie?
Mus owocowy w miejskiej dżungli 08:14, 16 kwi 2019

Do góry
mar_za napisał(a)

Od strony ulicy są 3 stare tuje braband, które sa już pokaźnymi drzewami. Pod nimi rosną konwalie i funkie (dwa rodzaje), a po pniach wspina się bluszcz.
Była też koncepcja na Hakonechloa Aureola w pozostałym wolnym pasie, a teraz jeszcze myślę, ze może stopnie zatopione w czymś niskim zrobić, a na końcu jakiś fotelik lub ławkę postawić. Chociaż nie jest to użytkowane przez ludzi miejsce - przynajmniej dotychczas.
Gdyby ktoś przypadkiem zajrzał do mojego wątku to będę wdzięczna za świeże spojrzenie

Cześć, fajnie że wróciłaś - bardzo lubię Twój ogród

Myślę, że ten pomysł z ławeczką jest bardzo dobry. Nawet jeśli nikt nie będzie na niej siadał, to posłuży jako zakończenie osi widokowej i skróci optycznie ten pasek.

Teraz ewidentnie nasadzenia są zrobione pod kątem widoku z ulicy, a patrząc od ścieżki (tak jak jest zrobione zdjęcie) ten pasek wydaje się wąski i długi. ławeczka by na to pomogła
Skąpana w słońcu 08:12, 16 kwi 2019

Do góry

Skąpana w słońcu 08:08, 16 kwi 2019

Do góry

Skąpana w słońcu 08:04, 16 kwi 2019

Do góry
Wciąż szukam nowych odmian

Gunnera - parzeplin 08:04, 16 kwi 2019

Do góry
Rośniemy, przykrywamy, rośniemy. W nocy zimno za dnia ciepło. Na dzień dzisiejszy Gunnera ma 140 cm. Raz okryłem słabiej i jeden z liści trochę zmarzł.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies