Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 17:52, 14 kwi 2019

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 17:50, 14 kwi 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

U mnie też nie wszystkie są już w ogrodzie.
Ale twoje fajnie już z roślinkami się prezentują .Brawo Aniu !!

Trochę dodatków wczoraj porozstawiałam jeszcze.Pawie zmieniły lokum ,ale nie wiem jeszcze czy na stałe.

Mój ogrodowy pamiętnik 17:46, 14 kwi 2019

Do góry
I trochę wiosennego grujecznika. Trzeba mu zrobić zdjęcia póki mu jeszcze liście ze słońca nie opadły .

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:43, 14 kwi 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

uwielbiam tulipany w takim kolorze
Podwórkowa rehabilitacja 17:40, 14 kwi 2019

Do góry
ryska napisał(a)

Byłam u Ciebie i widziałam ten wąski długi pasek do obsadzenia. Przy okazji pokażę jak obsadziłam mój (tyle, że u mnie wyszło jedynie 60 cm szerokości )
Są tu śmiałki darniowe (10 sztuk), róże lovely fairy (5 sztuk), 3 hortensje Bobo. Dodatkowo na siatkę pójdą 2 powojniki Paul Farges i 3 powojniki Justa.
Bardzo mi wstyd za tę kostkę koło siatki ale musi tak być póki co.
Sama to układałam i najbardziej nie lubię takich nędznych prowizorek.

Reniu czy pokażesz twoje hortki Bobo w pełnej krasie, chodzi mi o wysokość i ich szerokość, nigdy ich nie miałam. Śmiałki darniowe chyba kupiłam teraz, powojniki to super pomysł, dopiero się ich uczę, jeden tylko przeżył zimę. Daj spokój z tą kostką, ja też tam robiłam przy ogrodzeniu bo albo rośliny przechodziły np, pokrzywy albo psy kopały mi dziury. Wczoraj kupiłam dwie małe sadzonki truskawki zwisającej po 4,50 zł sztuka. Czy wystarczy jedną dać do doniczki czy lepiej dwie to jutro dokupię. Piesio śliczny
Na zielonej... trawce :) 17:39, 14 kwi 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Lawendowa jeszcze chwilkę zachwyci tulipanami, choć w tym roku są zdecydowanie niższe

te tulipki to dwuletnie? Wyciągałaś je z ziemi czy zostawiałaś? Dosadzałaś nowe? U mnie na razie tylko EE z ubiegłego roku zostawione w ziemi ładnie kwitną. Są mniejsze ciutek o tych wykopanych ale za to to jest ich cała masa.

Jak zwykle piękne widoki. Ech, powzdycham do twojego trawniczka. Jakby zimy nie widział.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:25, 14 kwi 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu No, Twoje ostrokrzewy już prawie całkiem stożkowate są Narobiłaś mi ochtoy, więc zamiast mini żywopłotu u mnie też będą stożki za te parę lat
Haniu, zastanawiałam się dziś, czy zostawiać w ziemi cebulki tych tulipanów, które nie planują w tym roku kwitnąć, tzn mają same liście? Bo chętnie powyrywałabym je, jeśli już z nich nic nie będzie. Chyba, że jest szansa, że poprawią się w przyszłym roku.

Masz większe szanse na doczekanie imponujących ostrokrzewowych stożków. To zdecydowanie roślina ucząca cierpliwości. Każdego roku podczas cięcia powstrzymuję łzy rozpaczy.

Cebulki, żeby nabrać mocy do tworzenia kwiatów, muszą nabrać masy. Jeśli Cię denerwują same liście, to wykop i zadołuj gdzieś na uboczu w dobrej ziemi. Pamiętaj, że cebulka właśnie z liści czerpie siłę.

U siebie już się nie bawię w wykopywanie cebulek.

Ogród z łezką II 17:17, 14 kwi 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)

U nas dość ciepło było, to się posunęły
Ja też wolę żółte, mam jeszcze czerwoną, pomarańczowej bym nie kupiła...nie lubię pomarańczowych kwiatów, za wyjątkiem lilii od Małej Mi.

To masz jeszcze perską

Co to jest, szachownica ?? Sliczna, ma czarne kwiaty
Na zielonej... trawce :) 17:15, 14 kwi 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Zippery dają po oczach

Oj dają,dają.Cudnie
Na zielonej... trawce :) 17:12, 14 kwi 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
I na koniec exotiki w pełnym słoncu

miłej niedzieli wszystkim

Piękności
Gutlandia 17:08, 14 kwi 2019

Do góry
Zdjęć ciąg dalszy:

Mój ogrodowy pamiętnik 17:05, 14 kwi 2019

Do góry
Śliwy zaczęły kwitnąć. 7 drzew daje fajny efekt, szkoda tylko że krótki.

Gutlandia 17:05, 14 kwi 2019

Do góry
Front ogólnie przedstawia się tak:

Czereśnia od przodu, za nią wiśnia, po lewej lilak sąsiadów - pytałam nie wytną . Dla tych, którzy nie pamiętają: stodoła w tle idzie do rozbiórki, to postanowione. Auta będą stały na żwirze. Tak długo aż nie uzbieram na coś lepszego czyli długo . Po prawej od aut na betonowym fundamencie przystanie jakiś drewniany domek na śmietniki i inne graty.

Pod białą płachtą po lewej stoi Arka. Mój brodaty sąsiad, niczym Noe, przygotował się na potop. Arka stoi od lat kilku i stać będzie bo sąsiad latem nie ma czasu a zimą jest za zimno .

W miejsce krzywego chodniczka planuję ścieżkę z płyt betonowych i żwiru. Może ktoś widział tę, którą w zeszłym roku popełniła Zana z Ogrodu z rzeźbą? Zamierzam zgapić, tylko ciiii bo usłyszy i będę musiała tantiemy płacić .

Ogród na balkonie 17:01, 14 kwi 2019

Do góry
Grupa narcyzów:

Tulipany:
Mus owocowy w miejskiej dżungli 16:55, 14 kwi 2019

Do góry
Ta rabata też czeka na dokończenie- tworzy się bardzo powoli.
Ale widać już na niej wiosnę. I tu pierwsze moje tulipany zakwitły.

Sprzeczność w ogrodzie 16:44, 14 kwi 2019

Do góry
ale żeby nie było, tu rosną na parapecie kupione w ogrodniczym kłącza i cebulki, jest jeżówka Sunflower, irys Sen Lac, irys Nibelungen, lilia azjatycka Diabora, liliowiec Catherine Woodbury, łubin czerwony i konwalia, serduszka biała
Ogród na balkonie 16:43, 14 kwi 2019

Do góry
Posadzone w doniczkach narcyzy nadal cieszą oko. Z zakupionego mixu cebul wyrosły zarówno takie o kwiatach dużych, pojedynczych jak i pełnych oraz drobne, z 2-3 kwiatami na pędzie.

Kwitną po kolei, nieprzerwanie od 3 tygodni

Mój nr 1 w tym sezonie:

Pozostałe:

Pierwszy tulipan:
Sprzeczność w ogrodzie 16:41, 14 kwi 2019

Do góry
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:38, 14 kwi 2019

Do góry
Rutewka Delavaya w wersji białej -sadzona na jesieni właśnie startuje

Liatry też wychyliły się z ziemi

Tulipki na rabacie z SS

I na zakończenie szafirkowy lasek za EE
Mus owocowy w miejskiej dżungli 16:20, 14 kwi 2019

Do góry
Dzień dobry,
wraz z wiosną wróciłam do ogrodu i Ogrodowiska.
Trawa przed domem od strony północnej się nie zregenerowała. Będzie bez trawnika. Panuje tu głęboki cień.

Dosadziłam po prawej stronie kuliste tuje golden globe, a za żywopłocikiem z bukszpanu suchodrzew chiński. Dalej nie wiem co z tym kawałkiem począć.

Chwilowo myślałam, aby wypełnić to puste miejsce przywrotnikiem ostroklapowym, ale jak zaczęłam ustawiać doniczki to mi się przestało podobać.
Brakuje mi pomysłu jak to dociągnąć do finału. Tak czy siak to jest miejsce, gdzie skupia się aktualnie moja aktywność ogrodowa.

Od strony ulicy są 3 stare tuje braband, które sa już pokaźnymi drzewami. Pod nimi rosną konwalie i funkie (dwa rodzaje), a po pniach wspina się bluszcz.
Była też koncepcja na Hakonechloa Aureola w pozostałym wolnym pasie, a teraz jeszcze myślę, ze może stopnie zatopione w czymś niskim zrobić, a na końcu jakiś fotelik lub ławkę postawić. Chociaż nie jest to użytkowane przez ludzi miejsce - przynajmniej dotychczas.
Gdyby ktoś przypadkiem zajrzał do mojego wątku to będę wdzięczna za świeże spojrzenie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies