Wiolu mój trawnik też nie najlepszy - pies wydziera na bieżąco
Jednak dziś za zimno na zdzieranie darni , zajęłam się sprzątaniem i kamieniami
Tam po lewej od ogniska w dół - mi zostało do zdarcia - poczekam na cieplejszy wolny dzień a gdzie patyki ,to będę zwężać rabatę i dokładać trawę
I widok z tarasu na nowy kamieniołom
A tu gdzie patyki przy płytach mam zamiar dołożyć ścieżkę łączącą bok domu z tarasem
Na bałagan nie patrz rewolucje trwają i jeszcze potrwają
Buziaki
Kasiu u mnie też dziś za ciepło nie było słoneczko tylko rano na chwilkę wyszło ..... nie za wiele podziałałam
Sprzątnęłam darń i trochę kamorów ze skalniaka przeniosłam ....a i jeszcze przesadziłam jedną brzozę i 1 drzewko ze skalniaka .... tylko tyle .....jak narazie efekt żaden miotam się w pomysłach
Nowy kamieniołom .....później te kamienie znikną w roślinach ,a pies będzie miał tor przeszkód
Na zdjęciu małe te kamyczki ,ale z ledwością je przenosiłam ....pewnie jeszcze ich tam trochę dodam ale albo syna ,albo ema muszę poprosić ,bo niektórych nie dam rady sama podnieść
Nawet na skalniaku bardzo nie widać ,ze tyle zabrałam
Tu na końcu ścieżki wylądowało drzewko ze skalniaka ....coś słabo go widać
To jest mój pierwszy post na forum, dodam również, że nie mam doświadczenia w ogrodnictwie. Chciał bym prosić o pomoc w identyfikacji chwastów jakie mam na ogrodzie oraz jaki użyć na nie środek chwastobójczy, który nie zaszkodzi trawie. Poniżej zdjęcia ze wspomnianymi chwastami. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Nawet w trawniku pojawiły mi się rozsiane w ubiegłym roku stokrotki
Nie będę ich wyrzucać- przesadzę do donicy, skoro same się u mnie zadomowiły to niech u mnie zostaną
Teraz rabaty świecą pustkami, więc fotki jak go pięknie nazwałaś raju będą jak pokaże się w nim kolor. Mam nadzieję że już niedługo.
Zimie mówię wynocha i takich widoków już nie chcę.
Kasiu, lenia zazdroszczę, u mnie na lenistwo nie mam szans.
Ale...co nas nie zabije to nas wzmocni.
Fotkę "sosenki" wstawię jak ją obfocę, tym czasem pierwsze oznaki wiosny.
Zimno choć słonecznie więc niczego jeszcze ogrodzie nie robię. Za to fachową ekipa podcinała mi dziś drzewo - ten mój chory i powiązany jesion, dolne gałęzie obcięte żeby ulżyć trochę Jesionowo oraz wpuścić więcej słońca do tylnej części ogrodu. Mam tam szpaler Vanilek, Limekk, trawy i inne rośliny które cierpią na niedobory słońca, bo z tyłu cień od lasu, z boku u sąsiada wysokie drzewa i jeszcze ode mnie cień od jesiona i od świerka.
Świerk został więc radykalnie podkrzesany a Jesionowi zmniejszyliśmy koronę. Oczywiście fachowcy sprawdzili stan zabezpieczenia mojego rozdwojonego pękającego jesiona - jest ok więc żadne wiatry nie powinny zagrozić bezpieczeństwu- to ważne.
No i przede wszystkim odzyskałam fragment nowego miejsca do stworzenia rabaty i obsadzenia- a to przecież w moim dojrzałym ogrodzie jest b e z c e n n e
Tylko co mi tam pod tym świerkiem urośnie?
W gąszczu korzeni i jednak w sporym cieniu. Muszę pomyśleć.
Czekam na podpowiedzi. Miłe widziane wasze sugestie