Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 20:44, 02 maj 2019

vts napisał(a)
Danusiu, również przyłączam się do zachwytów nad ogrodem. Zaglądam do Ciebie codziennie wieczorkiem i podczytuję, uczę się sporo np. estetyki, architektury krajobrazu, ogrodnictwa.
Pozwól że doradzę - połóż pod skrzynie siatkę na krety i agrowłókninę p. chwastom bo wybiją nawet z tej głębokości. Po zewnętrznej skrzynie utwardź ścieżkami bo chwaściory zaatakują.
Też miałam drewniane skrzynie przez trzy lata, dłużej nie wytrzymały, teraz mamy z gotowych obrzeży podmurówki.
bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę dużo sił i zdrowia abyście zrealizowali ten piękny projekt ogrodu.
Lila

Hej Lilciu!
Bardzo dziękuję kochana za ten miły komentarz
Siatka już naszykowana, a nad ścieżkami jeszcze myślę z czego je zrobić czy betonowe, czy ceglane, a może kamienne? To jeszcze do ustalenia
Ja na dłużej nie liczę, bo to drewno z odzysku. Później kupię dębowe
Pozdrawiam również i dziękuję za życzenia
Buziaki!

dana1s 20:53, 02 maj 2019

greg66 napisał(a)
Danuś spaceruję wraz z Tobą po ogrodzie i co chwile się zatrzymuje aby podziwiać...wszystko

Grzesiu miło mi bardzo
Cieszę się, że Ci się u mnie podoba i chcesz u mnie przebywać

pestka56 21:15, 02 maj 2019

Ja też pospacerowałam Najwięcej wokół warzywnika. Już jest super, a jak pomalujesz będzie prześliczny.
U mnie deski wytrzymały 8 lat. Były mocno naolejowane, a potem co drugi rok poprawiałam nasączanie. Ale w końcu zaczęły się po woli rozpadać. Jeszcze 2 lata się z nimi męczyłam i ostatniej jesieni to już była ruina nie warzywnik. J wreszcie robi mi nowe skrzynie. Powoli, bo nie ma czasu, ale za tydzień powinnam już mieć 3 sztuki.
Na dno kładę tekturę falistą. To wystarcza przeciw chwastom. Kret nigdy nie atakował warzywnika. Pewnie mu za mokro było. Za to z nornicami miałam jednego roku wojnę.
sylwia_slomc... 21:34, 02 maj 2019

dana1s napisał(a)

Sylwuś pierwszy rok pozwoliłam im zostać w ogrodzie, zwykle czyściłam do zera Jak podrosną to Ci ukopię

dana1s 21:35, 02 maj 2019

pestka56 napisał(a)
Ja też pospacerowałam Najwięcej wokół warzywnika. Już jest super, a jak pomalujesz będzie prześliczny.
U mnie deski wytrzymały 8 lat. Były mocno naolejowane, a potem co drugi rok poprawiałam nasączanie. Ale w końcu zaczęły się po woli rozpadać. Jeszcze 2 lata się z nimi męczyłam i ostatniej jesieni to już była ruina nie warzywnik. J wreszcie robi mi nowe skrzynie. Powoli, bo nie ma czasu, ale za tydzień powinnam już mieć 3 sztuki.
Na dno kładę tekturę falistą. To wystarcza przeciw chwastom. Kret nigdy nie atakował warzywnika. Pewnie mu za mokro było. Za to z nornicami miałam jednego roku wojnę.

Kasiu
Warzywnik dopiero w powijakach, ale już jestem zadowolona O taki kształt mi chodziło. Teraz musimy go wykończyć i dopieścić
Moje tyle nie wytrzymają, ale myślę, że z 3-4 lata wytrwają. Zawsze mogę wymienić poszczególne deski Za kilka lat kupię coś konkretnego
U mnie będzie siatka i może dam tez tekturę , mam trochę w domku i mi zawadza
U nas w tym roku szaleją i krety i inne gryzonie co chwila gdzieś pojawia się dziura, kopiec czy całe tunele...jakiś dziwny rok
U mnie też jest mokro w tym miejscu, ale na dnie jest warstwa gałęzi jako drenaż i trochę oddechu na spodzie.

dana1s 21:36, 02 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tylko nie wiem, które są które sieją się wszystkie jakie mam

Basilikum 21:37, 02 maj 2019

Danus jak cos zrobisz to z rozmachem Warzywnik bedzie super

nie nadazam za Toba
Gapie sie tylko na obrazki i tak mi szczena opada, ze nie daje rady nic napisac
sylwia_slomc... 21:41, 02 maj 2019

dana1s napisał(a)

Tylko nie wiem, które są które sieją się wszystkie jakie mam

Dla mnie to nie problem
Cudny warzywnik powstaje, już go widzę
Ale i schodki fajne zauważyłam i zegar słoneczny
dana1s 21:48, 02 maj 2019

Basilikum napisał(a)
Danus jak cos zrobisz to z rozmachem Warzywnik bedzie super

nie nadazam za Toba
Gapie sie tylko na obrazki i tak mi szczena opada, ze nie daje rady nic napisac

Izuniu Ja lubię mieć wszystko na już, po latach posiadania ogrodu trochę odpuściłam, bo widzę że do wszystkiego potrzeba czasu. Staram się realizować swoje pomysły choć nie zawsze wychodzi tak jakbym chciała.
Warzywnik to było moje marzenie, chciałam żeby ten tył ogrodu nie odbiegał od reszty. Muszę nad tym popracować
Buziaki, cieszę się że jesteś ja ostatnio jestem tak zmęczona że pisze tylko u siebie a u Was tylko biegam po cichutku i podziwiam . Zdrowa już jesteś?

anpi 21:57, 02 maj 2019

Danusiu warzywniaczek super się szykuje!
Zachwycam się też poduszeczkami floksów i całą resztą,piękny czas...