Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 23:30, 04 kwi 2024

Do góry
Macie może pomysł co mogłabym posadzić w tym leżącym dzbanie, całosezonowego, coś co dałoby radę może tam też zimować?Tam jest cień. Co roku sadzę bratki, ale pod koniec sezonu nie wyglądają i chce mi się zmiany
Za drzwiami do ogrodu... 23:09, 04 kwi 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Ależ romantycznie

Czyli tak jak lubię

Za drzwiami do ogrodu... 23:05, 04 kwi 2024

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ciasteczkowe pyszności
Mi się podoba ten zestaw ciemnych ciemierników, z żonkilami i prymulkami.
Własne rzodkiewki do schrupania na pewno pyszne.
Z czyśca też się uśmiałam

Właśnie chciałam rozświetlić ten zakątek, bo z ciemnymi ciemiernikami wydawał się trochę smutny.
Za drzwiami do ogrodu... 22:59, 04 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogród już cudnie ukwiecony, ładne zestawy kolorystyczne masz

Dzięki
Ogródek Gosi 22:11, 04 kwi 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:10, 04 kwi 2024

Do góry
mrokasia napisał(a)
Urocze są te Twoje kamienne ścieżki .
Ja też jeszcze nie zrobiłam wertykulacji. Nie mam kiedy bo albo za mokro albo święta i nie chciałam sąsiadom hałasować. Może w weekend się uda.
Śliczny ten pierwiosnek ząbkowany. Ma taki delikatny kolorek. Muszę sobie takie kupić, nie mam żadnego.

Kasiu, u mnie na wertykulację jest za mokro.
W poniedziałek wypróbowałam narzędzie do wyrywania mleczy i trudno sie wyrywa, bo ziemia mokra. Zbyt oblepia korzeń. Kiedys miałam piasek, a teraz po latach użyźniania ziemia stała się bardziej gliniasta. Źle powiedziałam, bardziej urodzajna więc bardziej zbita.
Dlatego musze poczekać z wertykulacją, bo inaczej połowę trawy wyrwę. A to zapowiadają opada co jakiś czas. Nie powinnam narzekać, bo wody zawsze brak, ale mimo wszystko mogłoby tak przynajmniej tydzień nie padać.
Ten pierwiosnek to pomyłka. U Szmita kupiłam jako japoński, ale nie żałuję. Przynajmniej teraz kwitnie. A japońskie muszę dokupić.

Gosialuk napisał(a)
Gosia widziałam u ciebie ułudkę. Jak się sprawuje na zbitej glinie? Mam na nią ochotę.

Gosiu, wydaje mi sie, że ułudka poradzi sobie w każdych warunkach. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedziała. Mogę Ci wysłać.

Dzisiaj mimo w miarę ładnej pogody nie wyszłam do ogrodu. Jutro goście więc też nie będe mogła podziałać. Szykuję się na sobotę. Może w końcu skosze trawnik, bo już tego wymaga. Mleczy w nim pełno, ale tez chyba poczekam z ich usuwaniem, aż trochę przeschnie, bo korzenie są oblepione ziemią i zostawiam przez to sporą dziurę.

Za drzwiami do ogrodu... 22:08, 04 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale pyszności Aniu, a co ze słodyczami, których wnuki nie znajdą? Zbierasz potem? Pamiętasz wszystkie miejsca w których schowałaś?

Wszystkie słodycze zostały znalezione Część chowałam ja, część ( inne) chował eM. Łatwiej było zapamiętać po kilka miejsc. Wiedzieliśmy ile słodkości schowaliśmy.Staraliśmy się, by były w zasięgu ręki, raczej w różnych dzbanach , donicach, przy ozdobach ogrodowych. Dzieciaki nie musiały wchodzić w środek rabat. Podpowiedzielismy w trakcie, by dobrze zaglądały do różnych pojemników Na koniec liczyły kto więcej znalazł, przy okazji wiadomo było czy wszystko zostało znalezione Różnica nie była duża, starsza siostra wrzuciła nawet bratu do koszyczka kilka słodyczy jak ten dość długo nie mógł nic znaleźć

Boso przez ogródek 21:58, 04 kwi 2024

Do góry
Kupiłam spulchniacz ziemi podpatrzony u Patrycji i metalowe cóś do usuwania chwastów u Wioli i jestem w ekstazie jaki to efekt daje. Zdjęcie przed i po użyciu spulchniacza.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:54, 04 kwi 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Obejrzałam filmik, efekt końcowy fajny, twoje że styroduru to już zupełnie twardy materiał.
Czy one będą na tarasie? Jakie masz plany do nasadzeń, może pisałaś ale nie znalazłam.

Tak, będą na tarasie
Te, które są na fotce robię pod truskawki
Będą stać jednym ciągiem równolegle do thujek.

Dwie robię wyższe, które będą stać mniej więcej tak:

Nie mam jeszcze pomysłu co w nich będzie. Chyba tojeść rozesłana i jeszcze coś, co bedzie dobrze rosło praktycznie w cieniu, bo pergola zacienia te donice.
Glina i zielsko 21:40, 04 kwi 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)
Jak to się stało, że mój bratek znalazł się w Twoim ogrodzie...Ładnie to tak podbierać? A może teleportował się do ładniejszego ogrodu a ja żyję w nieświadomości...czy cóś?

Moze to brat Twojego?
Z brico je mam. Kupilam im nawóz magiczną siłę burza kwiatów.

Marne mam w tym roku. A miewałam lepsze.
Takie mialam 15 marca 2022
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 21:24, 04 kwi 2024

Do góry
I takie różne mixy wiosenne

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 21:19, 04 kwi 2024

Do góry
Przycinanie grubych gałęzi trzeba bardzo przemyśleć, bo formaę drzewka/krzewu można zepsuć. Tamaryszkowi nie zaszkodzi, ale można go oszpecić.
Cienkie baty daje się ciąć bez szkody.

Gruszka dobrze pisze, że są malownicze, gdy tak szeroko rosną. Jednak jego gałęzie łatwo gną się pod ciężarem deszczu lub śniegu. Mój tamaryszek w listopadzie prawie się połamał pod mokrym śniegiem. Drzewa jeszcze nie zgubiły liści, gdy nasypało mokrego śniegu.

Tamaryszkowe gałęzie nagięte przez kilka dni przy dość niskiej temperaturze już nie chciały wrócić do dawnej formy.
Dlatego od malucha dobrze jest pilnować, by przez prowadzenie/usuwanie cienkich gałązek i skracanie tych najdłuższych, zmuszać roślinę to budowy sztywnej sylwetki o mocnych grubych gałęziach.
(zdjęcia usunę)
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 21:18, 04 kwi 2024

Do góry
Pierwsze tulipanki- reszta jeszcze czeka albo - wyleciała bo się pochorowały
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 21:18, 04 kwi 2024

Do góry
Sylvatika napisał(a)

O jeżu, ale cudne kolory! Ożyłaś, a więc wiosna chyba idzie
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 21:15, 04 kwi 2024

Do góry
Ciemierniki
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 21:12, 04 kwi 2024

Do góry
Żonkile
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 21:08, 04 kwi 2024

Do góry
Hiacynty
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 21:03, 04 kwi 2024

Do góry
Przylaszczki
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:02, 04 kwi 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Patrycja, a pokażesz swoje śś? Będą kwitły?

Będą, ale jeszcze chwila. Może w weekend rozkwitną.
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 21:01, 04 kwi 2024

Do góry
Krokusy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies