Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 12:02, 23 lut 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)
Ostatnia nawałnica (z 11 sierpnia) przywiała z okolicznych drzew i lasów tysiące liści, gałązek i gałązeczek. Kilka godzin skrzętnie sprzątałam ten bałagan. Ulewne deszcze położyły 'Misia Polarnego' na trawniku. Z wielkim trudem podnosi się do góry.

Piękny masz ogródek Naprawdę, do tego jeśli to ROD to tym bardziej brawo. Ja też zaczynałem w ROD stawiać pierwsze kroki z ogrodnictwem i właśnie przez działkę zachorowałem na własny dom z ogrodem Jednak bałem się rozwinąć skrzydła bo u nas były raczej babcine działki z marchewką, do tego w biednej okolicy i bałem się inwestować, wandale, zazdrośnicy itd. Teraz puszczam wodze fantazji, bo jestem u siebie
Gardenia 2019, 23.02.2019 11:59, 23 lut 2019

Do góry
A w miedzyczasie kilka fotek.
Mój taras we Francji 11:53, 23 lut 2019

Do góry
I kilka fotek
Przepraszam za jakość, ale robione z tel przy pochmurnej pogodzie

Mój taras we Francji 11:39, 23 lut 2019

Do góry
Załączam plan
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:28, 23 lut 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
No trzeba przyznać że zmiana jest spora

zmiana bardzo na PLUS. Bardzo dobry pomysł miałaś z tym kolorem nowego warzywnika. A po zawieszeniu hamaka super miejsce powstało.
Ogród Muszelki 11:08, 23 lut 2019

Do góry
Ku pamięci - poranek 23 lutego.
Listki wszystkich cebulowych są już na świecie. Do kwitnienia w progach startowych szykują się przebiśniegi. Większość krokusów też.
Ale daję im jeszcze tydzień...

Na razie zielono jest od iglastych. Trawnik po mroźnej nocy dostał trochę w ucho. Ale niebawem czeka go wertykulacja.
I wiecie co? Ptaszki dziś świergolą na potęgę! Zimno, 2 stopnie, ale na niebie piękne słońce. Idziemy na długi spacer!

Za drzwiami do ogrodu... 10:51, 23 lut 2019

Do góry
Basia pytała mnie o donice .Mam zrobione trzy i są maźnięte fixem dla zniwelowania dziurek i nadania niegładkiej struktury.Czekają na dalsze malowanie ...

Ogród w remoncie 10:13, 23 lut 2019

Do góry
Kombinuję jeszcze nad stworzeniem czegoś w rodzaju traktu komunikacyjnego z chodnika frontowego na rondo. Najlepiej w jakiejś formie utwardzonej lub prawie utwardzonej. Nie pasuje mi, że ścieżki na rondzie są jakby do nikąd, no tak to teraz wygląda. Wymyśliłam takie wersje
Werja1

I wersja2

Niewiele się różnią, zakończeniem przy brzozach chyba tylko. Jeszcze nie wiem z czego miały by być te powierzchnie, chyba najbardziej bym widziała z takich plastrów kamiennych. No mam tego materiału jakby pod dostatkiemi nawet ostatnio powstała możliwość połupania tych moich kamieni na plastereczki. Jak myślicie?
...uDany ogród 09:13, 23 lut 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Drewno się przyda, ale nie mam kominka
Uwielbiałam siedzieć przy ogniu...wspomnienia

Postawcie drewutnie, drewno poczeka na kominek.
Ogród Muszelki 09:00, 23 lut 2019

Do góry
Ciemierniki to jednak twardziele. Bez uszczerbku przetrwały wyjątkowo chłodną noc.
Na zdjęciach - w dzisiejszym, porannym słońcu.

Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 09:00, 23 lut 2019

Do góry
Nie wiem jak u Was ale w lubuskim ciepło od 2 tygodni, były nawet dni gdzie w cieniu było 15 stopni, POŁOWA LUTEGO ja sprzątam, przycinam kanty, zaraz zacznę ciąć krzewy, ogólnie przygotowuje ogród, jest nawet czas na kawę w słoneczku. Jak to powiedziała pewna posłanka "sory, taki mamy klimat"

Po nitce do kłębka ;) 08:59, 23 lut 2019

Do góry

Rosną jak szalone
Pompa do nawadniania ogrodu 08:45, 23 lut 2019

Do góry
pperlik napisał(a)
Witam jesienią wykonałem system podlewania.
Instalacja na rurze pe 25, 8 sekcji, 8 elektrozaworów.
1. sekcja 4 zraszacze rainbird 3504
2. sekcja 4 zraszacze rainbird 3504
3. sekcja 2 zraszecze rainbird 3504
4. sekcja 3 zraszacze rainbird 3504
5,6,7,8 sekcja linia kroplująca rain bird z kompensacją po 100m każda, do tego zakupiłem do każdej lini Reduktor ciśnienia do 2,1 - 2,7 Bar.
To wszystko będzie sterować centralka rainbird ESP-RZXe RZX.

Bardzo proszę o pomoc w zakupie odpowiedniej pompy. Studnia głębinowa rura 200mm - głebokość 20m - lustro w danej chwili 5 m, czasami 1m. wody nie brakuje. Obecnie w studni jest rura pe25 daje wodę do domu więc szerokość pompy musi to uwzględniać. Kupując pompę można uwzględnić mocniejszą, żeby ta do ogrodu zasilała również dom.

Każda sekcja bedzie uruchamiana osobno(lub w przypadku mocniejszej dwie naraz), wiec podam dane szczegółowe 1 sekcji, która jest najdalej od elektrozaworu.
Załączam rysunek jednej sekcji zawierajacy wszystkie jego elementy oraz tabele zraszacza zawierającą dane. Chce kupic pompę która przy obliczeniu strat na elektrozaworze, głębokosci na której będzie sie znajdować (około 15m), długości rury pe 25 i złączek obsłuzyła taki zestaw.
Zraszacze mają wejście 1/2 cala ( stosowane przejście 3/4-1/2).
Jeden zraszacz przy 2,5 bar zużywa ok. 0,3 - 0,4 m3 wody na godzinę - pracuja cztery na raz.(w zasięgu, który jest potrzebny do max 8m. nakładaja się)
Pompa musiała by sia włączać wtedy kiedy otworzy sie dany elektrozawór. Proszę o informację odnosnie pompy i urządzenia które by ja właczało. Jeżeli chodzi o róznice poziomów to zanurzenie pompy max 15 metrów, róznica wysokości terenu na której jest rura pe25 to max 30 cm.

Na sekcjach zastosowane elektrozawory to ELEKTROZAWÓR IRRITROL RICHDEL 1"GW.
Listwa i elektrozawory średnica 1 cal - całość wchodzi w rury złączką 1cal/25

Z góry dziekuję za pomoc w doborze odpowiedniej pompy, sklepy raczej mniej doradzają tylko wymagają żebym przyszedł z konkretnym modelem kupił i wyszedł.

pozdrawiam

Blaski i cienie nowego życia 08:40, 23 lut 2019

Do góry
Renii napisał(a)

Pamiętam, pamiętam Najważniejsze, że są postępy, a to cieszy i daję siłę do dalszego działania. Ja przez kolejne 5 lat będę urządzać ogród przy mojej powierzchni Trudno -nie mam ciśnienia.

Ja na początku mówiłam że ogród biorę na 10-latkę, półmetek mam już za sobą Pielęgnowanie to pikuś do tych zmagań ziemnych.
Tak jak piszesz postępy nas dopingują

To wrzucę przypomnienie miejsca gdzie rok temu w marcu walczyłam ostro brakuje tu o tej porze pierwiosnków i przebiśniegów. Po kwitnieniu z drugiej strony domu będzie czas na dzielenie i sadzenie sadzonek. Jak zwykle u mnie

Pejzaże 08:36, 23 lut 2019

Do góry
Wchodzą tu myślałem że chodzi o pejzaże naszych ogrodów lub za płotem, ale chodzi o naturę po prostu ... No to kilka fotek z Karkonoszy mojego autorstwa

Cztery łapki - zwierzęta domowe 08:25, 23 lut 2019

Do góry
I moja druga suczka Mufi, sznaucer miniatura

Cztery łapki - zwierzęta domowe 08:16, 23 lut 2019

Do góry
To ja przedstawię Ciri, suczkę sznaucera olbrzyma

Blaski i cienie nowego życia 08:13, 23 lut 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Witaj Urszulko
Podglądam i widzę, jak zmagasz się z pomysłami na rabatę. Dziewczyny fajnie Ci radzą
Myślę, że już jakiś pomysł drążysz. Ja Ci nie pomogę, bo nawet nie mam czasu, by dokładniej wejść w temat.
Ale życzę miłego weekendu, buźka, pa

Pozmagałam się fizycznie i psychiczne przez 2 tydzień ferii. Wczoraj okryłam roślinki po przesadzankach bo dziś -7st rano. A słońce niesamowicie świeci

Za drzwiami do ogrodu... 06:38, 23 lut 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Na prośbę Bogusi

To nowość Aniu nie hylo ich nie znam tych kwiatuchow ale piękne co to ten biały ???
Ogrodowe skarby 00:23, 23 lut 2019

Do góry
Betka napisał(a)
Piękna pogoda zobowiązuje! Wczoraj wzięłam się do roboty. Ma powstać coś ale jeszcze Wam nie zdradzę co mi po głowie chodzi

Wiem, że marzy wam się miejsce na ognisko,proponowałyśmy Ci takie przenośne....czyżbyś takie na kółkach wymyśliła?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies