Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 01:47, 20 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Zmierzały na pole kapuściane

Te białe pupy je zdradzają świetne fotki
Tu narazie jest ściernisko... 00:31, 20 lut 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Z okazji dzisiejszego Dnia Kota przesyłam Wam pozdrowienia od mojego leniwego asystenta.

Basieńko, za pozdrowienia dziękuję w imieniu mojego kota, miau....
A ja nieszczęsna pośpieszyłam się i przycięłam wszystkie hortensje. I ogrodowe też.. Oj,oj. Zobaczymy co będzie dalej z pogodą.
Pozdrawiam.
Ogród Muszelki 23:13, 19 lut 2019

Do góry
Dobrej nocy

Ogrodowe szaleństwo ... 22:47, 19 lut 2019

Do góry
W oczekiwaniu na kolejne wysiewy do Hipolitki dołączył grzyb, dynie i ptaszki. Nie wszystko jeszcze pomalowane do końca.
Przerwa na kawę... 22:44, 19 lut 2019

Do góry
Szukając rabat z kołami przypomniałam sobie, że trochę książek o projektowaniu mam już nazbierałam... a jeszcze kilka przyjdzie.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:38, 19 lut 2019

Do góry
Renii napisał(a)
Nie mam doświadczeń z przycinaniem derenii. Powinnam się nim zająć teraz? Mam elegantisima sztuk 5. Zasadzone jesienią

Ja mojego derenia zawsze wiosną dość mocno przycinam, bo chcę, żeby był gęsty. Jakość zdjęć fatalna ale może coś dojrzysz.
13.11.2016 - po posadzeniu - 2 czerwone patyczki na przodzie rabaty.

19.09.2017 - po silnym przycięciu wiosną

27.04.2018 - widać go z tyłu, na prawo od obieli (po przesadzeniu) - też go nisko przycięłam

10.05.2018

07.07.2018

Teraz po przycięciu ale już nie tak mocnym jak w poprzednich sezonach wygląda tak:

Derenie dobrze znoszą cięcie bo się ładnie zagęszczają. Ale ja nie mam doświadczenia jak Asia (sama ją podglądam i podpytuję ) więc myślę, że trzeba jej posłuchać.
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:11, 19 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)

a tu co rośnie?

dzisiaj cięłam hortensje i się zastanawiałam dlaczego to robię skoro się je tnie w czasie jak kwitną krokusy - u mnie nie kwitną - taki mały ryzyk, za to róż nie tykam w lutym

doczytałam że myszy uwielbiają pąki ciemierników - przysmak
Sałatka pokrzywowa 22:11, 19 lut 2019

Do góry
I wreszcie dojrzałam do zdjęć zimowych, cha, cha, bo jak w ogrodzie robi się wiosennie, człowiekowi zima przestaje być straszna

Oczywiście te zdjęcia są ABSOLUTNIE nieaktualne!
Sałatka pokrzywowa 22:08, 19 lut 2019

Do góry
Mam na podorędziu kilka zdjęć róży parkowej Aicha, która zachwyciła mnie swojego czasu w internetach. U mnie niestety rośnie w ekstremalnie trudnym miejscu, na szczycie mojej suchej górki, mimo, że staram się co roku troszkę poprawić jej ziemię, nadal lekko nie ma. Zawsze mnie cieszą jej pączki, bo pojawiają się dość wcześnie, niestety same kwiaty są uwielbiane prze różne latające żyjątka, które nadgryzają płatki To jedyna u mnie, jak dotąd, żółta róża.

Na ostatnim zdjęciu widać, ze w kwestii pokroju, wciąż negocjujemy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:47, 19 lut 2019

Do góry
i z gór

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:45, 19 lut 2019

Do góry
Wklejam moje inspiracje
od Kapiasa

Coś w tym stylu bym chciała
Szmaragdowy Zakątek 21:37, 19 lut 2019

Do góry
Zakopane ma oscypki, Kraków ma obwarzanki, Poznań rogale a Kazimierz Dolny może pochwalić się kogutami prosto z pieca. Kazimierski kogut to bez wątpienia jeden z symboli tego malowniczego miasteczka.
Ja wybrałam sobie największego….
Mój ci on był !!!

Szmaragdowy Zakątek 21:35, 19 lut 2019

Do góry
Był też Korzeniowy Dół, czyli lessowy wąwóz z rosnącymi na skarpie drzewami z poskręcanymi korzeniami.

Przy wejściu do wąwozu znajduje się klimatyczna knajpka „Przystanek Korzeniowa” z regionalnymi potrawami. Mnie zaintrygowało menu, a zwłaszcza pieczony pipek, choć i szarpana świnka zasługiwała na zainteresowanie.

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:34, 19 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ciemierniki obżarte, zakwitnie tylko jeden

U mnie ciemierniki podobnie wyglądają. Co zrobić aby wyglądały jak te w arboretum w Wojsławicach: dorodne olbrzymie kępy, całe w dużych kwiatach? Przecież ogrodnicy tam nie traktują ich jakoś specjalnie. Zbyt wiele roślin.
Szmaragdowy Zakątek 21:31, 19 lut 2019

Do góry
Potem już był uroczy Kazimierz Dolny, ze swoim rynkiem słynącym z niezwykle ciekawej zabudowy i studnią z drewnianym dachem będącą symbolem Kazimierza.

Kościół Farny (pod który podobno miał zwyczaj podjeżdżać konno Daniel Olbrychski przebywający nieopodal w swojej letnie rezydencji|), ruiny zamku, dzwonnica, baszta i góra Trzech Krzyży na którą warto wejść mino okropnie stromego wejścia - widok ze szczytu jest po prostu bezcenny.

Szmaragdowy Zakątek 21:29, 19 lut 2019

Do góry
Pogoda wiosenna zachęca do wycieczek, więc na wycieczkę pojechałam. Tym razem na mapie palec zatrzymał się na Kazimierzu Dolnym. Nigdy tam nie byłam a zawsze chciałam zobaczyć to miasto artystów, malarzy, rzeźbiarzy i filmowców.
Po drodze „zahaczyłam” jeszcze o zamek w Janowcu. Zamek to za duże słowa …raczej ruiny zamku, ale warto zobaczyć te zabytkowe krużganki, dziedziniec i taras z widokiem na Małopolski Przełom Wisły.

Szmaragdowy Zakątek 21:26, 19 lut 2019

Do góry
Po za tym weekend był tak piękny, że musiałam pojechać do „szmaragdowego”. Słoneczko cudownie przygrzewało, że aż chciało się złapać za narzędzia i troszkę poogródkować. Ale połowa lutego czy to nie za wcześnie? Bardzo musiałam się kontrolować, żeby czegoś nie wyrwać, czegoś nie przyciąć, czegoś nie uporządkować….Przyroda powoli budzi się do życia i tylko patrzeć jak przyjdzie Pani Wiosna.

Zrobiłam przegląd pozimowy:
- jedna róża po zimie chyba się nie obudzi,
- trawnik totalnie zryty przez krety (chyba czas zakupić odpowiedni suplement diety dla czarnofuterkowców),
- niestety odnotowałam również straty w jednym z rododendronów (bardzo nie teges wygląda)
oraz pewne brązowienia w obwódce bukszpanowej (będzie mus wymienić kilka krzaczków)
- no i już tradycyjnie…mam basen w piwnicy
Szmaragdowy Zakątek 21:22, 19 lut 2019

Do góry
yolka - nie Jolu, z kalendarzem wszystko ok tylko monitor mi się zbuntował i strzelił focha. Podobno przestał być kompatybilny z moim komputerem, nie widział kabla łączącego czy coś takiego, ale po mojej delikatnej sugestii, że może zaraz wylecieć przez pobliskie okno a ja zamienię go wówczas na młodszy model...wszystko wróciło do normy.

Tak więc kalendarzyk wiosenny informuje, że do wiosny...
Mój ogrodowy pamiętnik 21:16, 19 lut 2019

Do góry
Na dowód, że nie ściemniam moje tulipany w ogrodzie - 2 sezony przed .

Tu narazie jest ściernisko... 21:16, 19 lut 2019

Do góry
Kochani proszę o radę w sprawie moich stip. Czy mam je przyciąć na krótko czy tylko trochę od góry? Czy tylko usunąć suche nitki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies