Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 07:56, 31 mar 2016

Do góry
Wywalić szmatę zupełnie.

Pod drzewem przegrabić, posypać ziemią, przegrabić, dać nasiona, przegrabić, uwałować, podlewać bo nasiona wykiełkowane pozamierają.
Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 07:55, 31 mar 2016

Do góry
Sebastianowi też radziłam jakby co.
Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 07:49, 31 mar 2016

Do góry
Masz tak:

A mogłoby być mniej więcej tak, ogród meandruje gdzieś dalej, prowadzi wzrok widza do łanu hortensji za bordowym drzewem, rabatka od czapy nie przyciąga wzroku w zasadzie nic na niej nie ma, więc po co ona? W to miejsce dałam piekny, zadbany trawnik.

Drzewa dają poczucie spokoju, dadzą kolor i formę. A pod nimi ładne kompozycje piętrowe, srednie krzewy i trawy, na dole niskie byliny lub trawki, lub nawet wrzośce dużymi plamami.

Z okien masz na co popatrzeć, a dom jest wtulony w roślinność.

Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 07:40, 31 mar 2016

Do góry
Rabaty są zbyt wąskie, nieproporcjonalne, nie ma w zasadzie na nich żadnych znaczących roślin dla ozdoby ogrodu i domu. Tylko podmarznięte cyprysiki które szpecą wręcz.
Rabatka na środku jest niepotrzebna, wprowadza zamęt i nic nie daje a wręcz szkodzi.

Chodnik jest bardzo ciekawy, jakby z odzysku, co teraz jest modne. Cała reszta do przearanżowania. I po to tutaj jesteś

Na dole moja propozycja pokazania jak to powinno być.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:33, 31 mar 2016

Do góry
Dzisiaj na "dole" Polski plus 18,. a u mnie plus 9. Jaka to sprawiedliwość?
Nic dziwnego że na leżaczkach w karty gracie.
Też bym chciała na dwór i siedzieć, ale wczoraj nieźle mnie przewiało. Az mnie głowa rozbolała od roboty.

Pomysł z oknami jest wspaniały.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:29, 31 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dziekuje kochana SZEFOWO za poradę. Wyjaśnienie u mńie napisałam
Bije sie z myślami trawy w nogi grabów?

Tak z głowy to nie wiem, ale widzę Twój ogród w drzewach bardziej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:28, 31 mar 2016

Do góry
Ciemierniki przesadzam, gdy zielenieją kwiaty, czyli przekwitają.
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:24, 31 mar 2016

Do góry
Następny nawóz na trawnik w momencie, gdy widać że go potrzebuje, nie wcześniej niż za miesiąc. Nie wiem tylko czy podlałeś trawnik/rozpuściłeś nawóz po zaaplikowaniu?

Pod drzewami deszcz nie spadnie. Dlatego w obrębie korony drzew trawa tak wygląda jak wygląda.Widać, że nie wzeszły wszystkie gatunki z mieszanki. Są braki, potrzebna dosiewka, posypanie ziemią.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:21, 31 mar 2016

Do góry
Trawnik jest za młody na oprysk, radzę często kosić, chwasty jednoroczne znikną a wieloletnie jeśli są, załatwisz potem, pod koniec lata.

Możesz także wyrywać ręcznie jeśli masz chęć.

Bofix, Starane,Mniszek ewentualnie podczas dobrej pogody na mokrą glebę - połowa dawki do rozcieńczenia, ale ja bym nie ryzykowała.
W jakiej odległości sadzić? 23:06, 30 mar 2016

Do góry
Rozumiem.

Smaragdy kopane o tej porze to normalne, przyjmą się jeśli są dobrze wykopane, z odpowiednią bryłą ziemi i dobrze zabezpieczone, i nie za długo trzymane w takim stanie.

Dobrze posadzić, podlewać,

Widziałaś w okolicy brązowe bo ktoś posadził, nie podlał, a myślał że samo urośnie.
Nie uszkodzili korzeni, albo kupili badziewne albo nastąpił totalny brak pielęgnacji po posadzeniu.

Albo posadzili w podmokłym terenie, przykryli szmatą i nasypali kamieni.
Albo susza była totalna i nikomu się nie chciało podlewać, no bo po co? "przecież padało" hmm to częsta wymówka żeby nic nie robić.

Można kupować kopane., dobrze posadzić, podsypać conitorfu czy kompostu najlepiej. Wyściółkować korą sosnową przekompostowaną i podlewać, zraszać co jakiś czas.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja
Rozpoznawanie traw 22:19, 30 mar 2016

Do góry
Na pewno to nie wiadomo, ale może

Carex caryophyllea 'The Beatles'

a może Carex muskingumensis 'June'? a może Carex montana?

zdjęcia
Kocimiętka - Nepeta 22:15, 30 mar 2016

Do góry
Słońce i cięcie po przekwitnięciu. Nie za dużo wody.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 22:14, 30 mar 2016

Do góry
Dzisiaj też oglądałam ładne drzewka i wysokie na 2.5 m, ale się nie skusiłam. Nie wiem jak z zimowaniem, pewnie tak samo jak pozostałe magnolie. Jest wiosną, zaaklimatyzuje się.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 22:13, 30 mar 2016

Do góry
Najlepsze na mało wymagające żywopłotyz tui są Smaragdy.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:40, 30 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem za 4 rocznicą, tylko kiedy to wypada?

21-22.06,0.2012 ?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:32, 30 mar 2016

Do góry
Jestem za 4 rocznicą, tylko kiedy to wypada?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:24, 30 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja już trzy lata temu ci mówiłam, że za bardzo widać okoliczne domy, ja się czuję jak na scenie a widzami są mieszkańcy domów naprzeciw, bo twój dom stoi wyżej?
Dobra decyzja, ale czy kolumnowe drzewa? Tu bym się zastanowiła, stań i wyobraź sobie co zasłonią. Ja bym poszła w większe. Ale to pewne nie jest.
Jak będzie zlot to ci powiem

Może powinnaś na ulicy większe drzewa posadzić też.

Danusiu bardzo uważnie słucham co mowisz z tego powodu graby na przedpłociu nie były w ubiegłym roku radyklanie golone. Maja rosnać w "płomienie" i osłaniać. Aczkolwiek roboty ziemne przy drodze powstrzymały ich wzrost , zwłaszcza środkowego za ściana wodna. Wykopano go w najwiekszy skwar ...ale przeżył, wprawdzie sie osłabił ale wykazuje oznaki życia. Zatem graby fastigiata zasłonią mnie od strony ulicy a korony brzoz w tym roku dopełnią zasłony. Ubiegłoroczne ładnie sie przyjęły i zagęściły. Bedziemy zatem siedziec wieczorami na tarasie i słuchać ciurkania wody. Mysle jeszcze trawach w donicach

Zgodnie z Twoja propozyją po lewej stronie posadziłam buki , bordowe i czekam az podrosna. Szybciej chyba jednka thuje sasiada zasłonią domy po lewej stronie...

Frans Fontain zamowiłam celowo, gdyz chcę zrobić parawan z zieleni na tej duzej płaszczyźnie podjazdu. Jakoś mnie męczy ta ilośc kostki granitowej. Graby musza być waskie aby nie blokowały dostępu do garazu z jednej strony i nie zwężały i tak wąskiej ściezki do domu. Ponadto w podjezdzie jest mała orzestrzeń na sadzenie, wszędzie utwardzone podłoze, wiec jakies wielkoludy tez by nie daly rady.

Jak przyjedziesz ocenisz wrazie czego znow zrobimy rewolucje

Marzy mi sie Twoja wizyta na 4 rocznice poprzedniego zjazdu Co Ty na to?

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:20, 30 mar 2016

Do góry
Tylko że cyprysiki Lawsona mają różne odmiany i gatunek może być jeden czyli Chamaecyparis lawsoniana, tak jak Karol napisał. Jeden może być odmiana Columnaris a drugi odmiana np. Alumii. Z niebieskich może być Ellwoodiii, 'Pembury Blue','Dart's Blue Ribbon'itp.

Poszukaj sobie pod hasłem Chamaecyparis lawsoniana

Zdjęcia
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:17, 30 mar 2016

Do góry
slawek883 napisał(a)

RESZTA INFORMACJI: Pod Tujami (które byly sadzone na jesień) wąż nawadniający + agrotkanina, trawa podlewana przez zraszacze huntera + pompa pchająca.

Nie, nie możesz.

1. usuń agrotkaninę- szkodzi roślinom i organizmom glebowym
2. Jak rozmiesząłeś nawozy skoro leży agrotkanina?
3. Po co tyle nawozów i środków chemicznych, prościej i lepiej dla tui byłoby gdybyś dał dobrej ziemi o odczynie lekko kwaśnym w dołek, kompostu i wyściółkował korą sosanową przekompostowaną. Korzenie by oddychały, klepisko by się nie zrobiło i byłoby zgodnie ze sztuką ogrodniczą.
A tak zrobiłeś w zasadzie prawie wszystko źle. I na dodatek jeszcze kamienie.
To nie na tym polega dbanie o rośliny, wsypanie chemii ile wejdzie, kamienie i szmata na korzeniach

Ogród pewnej ogrodniczki 18:32, 30 mar 2016

Do góry
To jest fajne:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/9f/60/92/9f60923f9a775ab36ffee3d3bc0904c6.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/09/3c/c8/093cc853b5c88df0c2ddf70ac2d4d59b.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/a9/a5/fc/a9a5fca553266e1c707d3e8746437678.jpg

Gardenarium napisał(a)
... Miskanty dobre, hortensje bukietowe obok, nie z przodu bo podobna wielkość.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies