Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 12:26, 31 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

MIłorząb to drzewo, które nie będzie rosło tak, jak chcesz. Miałam trzy, dwa rosły wg mojego upodobania, trzeci - nie. Krzywy, wierzchołek stracił sam...normalnie to drzewo jak kot. Lubi chadzać własnymi ścieżkami.

Jest indywidualnością. Nie ingeruj za bardzo w to drzewo i bądź dumny, że je masz Skracaj tylko te gałęzie, które zbytnio wybiegają gdzieś wszerz. Nie będzie gęste, bo nie jest gęste.

W wysokość możesz ingerować.

Ja jestem smutna, bo nie mogłam ich dłużej w ogrodzie mieć U ciebie widać, że ma miejsce.

Witam serdecznie, mam pytanie, dlaczego zrezygnowała Pani z miłorzębu?
Ja mam miłorząb już cztery lata, rośnie pięknie ma około 3 metrów ale co wiosnę zastanawiam się czy nie jest to docelowo za duże drzewo do mojego 500 metrowego ogródka. Patrzyłam na Pani miłorzęby i myślałam, że jak mieszczą się u Pani to u mnie też nie będzie tak źle Potrzebuję dwa takie same drzewka i nie wiem czy dokupić drugiego miłorzęba czy tego wywieżć na wieś a kupić coś innego sztuk dwie
pozdrawiam serdecznie Asia
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:45, 31 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładną pogodę miałaś na robótki Pozdrawiam Was

Udało sięcmokam wiosennie, bo ona już jest
Dereń kousa. Jadalne owoce, ale czy smaczne? 08:20, 31 mar 2016

Do góry
Dodaj krzewy liściaste zimozielone, trawy, żurawki.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 08:06, 31 mar 2016

Do góry
Zdjęcie jest tak "obrazowe" że widać jednego buka A nie mogłaś zrobić wprost, żeby było widać w jakiej odległości? I jakie to są buki, kolumnowe czy normalnie rosnące w wielkie drzewa? To jest podstawowa informacja jaką powinnaś podać
Podwiązywanie wysokich hortensji 08:04, 31 mar 2016

Do góry
Obręcz będzie na jednej wysokości i hortensja będzie wyglądała na sztucznie podpartą. Jakby stłąmszoną.
Tylko pojedyncze podwiązywanie daje dobry efekt.
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 08:03, 31 mar 2016

Do góry
Kształt wyspy powinien nawiązywać do charaktery, stylu ogrodu i jak są poprowadzone linie rabat i trawnika. Pokaż je to podpowiem, bo tak się nie da. Może mieć sto kształtów dowolnych - jajo, koło, kwadrat, prostokąt, trapez itd.. nieregularny, nerka.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 07:58, 31 mar 2016

Do góry
Już podawałam w innym wątku rozpoznawczym. Kilka propozycji.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/58-rozpoznawanie-traw?page=38#post_8
Kocimiętka - Nepeta 07:57, 31 mar 2016

Do góry
Już odbija u mnie, ma 5 cm.
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:56, 31 mar 2016

Do góry
Wywalić szmatę zupełnie.

Pod drzewem przegrabić, posypać ziemią, przegrabić, dać nasiona, przegrabić, uwałować, podlewać bo nasiona wykiełkowane pozamierają.
Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 07:55, 31 mar 2016

Do góry
Sebastianowi też radziłam jakby co.
Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 07:49, 31 mar 2016

Do góry
Masz tak:

A mogłoby być mniej więcej tak, ogród meandruje gdzieś dalej, prowadzi wzrok widza do łanu hortensji za bordowym drzewem, rabatka od czapy nie przyciąga wzroku w zasadzie nic na niej nie ma, więc po co ona? W to miejsce dałam piekny, zadbany trawnik.

Drzewa dają poczucie spokoju, dadzą kolor i formę. A pod nimi ładne kompozycje piętrowe, srednie krzewy i trawy, na dole niskie byliny lub trawki, lub nawet wrzośce dużymi plamami.

Z okien masz na co popatrzeć, a dom jest wtulony w roślinność.

Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 07:40, 31 mar 2016

Do góry
Rabaty są zbyt wąskie, nieproporcjonalne, nie ma w zasadzie na nich żadnych znaczących roślin dla ozdoby ogrodu i domu. Tylko podmarznięte cyprysiki które szpecą wręcz.
Rabatka na środku jest niepotrzebna, wprowadza zamęt i nic nie daje a wręcz szkodzi.

Chodnik jest bardzo ciekawy, jakby z odzysku, co teraz jest modne. Cała reszta do przearanżowania. I po to tutaj jesteś

Na dole moja propozycja pokazania jak to powinno być.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:33, 31 mar 2016

Do góry
Dzisiaj na "dole" Polski plus 18,. a u mnie plus 9. Jaka to sprawiedliwość?
Nic dziwnego że na leżaczkach w karty gracie.
Też bym chciała na dwór i siedzieć, ale wczoraj nieźle mnie przewiało. Az mnie głowa rozbolała od roboty.

Pomysł z oknami jest wspaniały.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:29, 31 mar 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dziekuje kochana SZEFOWO za poradę. Wyjaśnienie u mńie napisałam
Bije sie z myślami trawy w nogi grabów?

Tak z głowy to nie wiem, ale widzę Twój ogród w drzewach bardziej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:28, 31 mar 2016

Do góry
Ciemierniki przesadzam, gdy zielenieją kwiaty, czyli przekwitają.
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:24, 31 mar 2016

Do góry
Następny nawóz na trawnik w momencie, gdy widać że go potrzebuje, nie wcześniej niż za miesiąc. Nie wiem tylko czy podlałeś trawnik/rozpuściłeś nawóz po zaaplikowaniu?

Pod drzewami deszcz nie spadnie. Dlatego w obrębie korony drzew trawa tak wygląda jak wygląda.Widać, że nie wzeszły wszystkie gatunki z mieszanki. Są braki, potrzebna dosiewka, posypanie ziemią.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:21, 31 mar 2016

Do góry
Trawnik jest za młody na oprysk, radzę często kosić, chwasty jednoroczne znikną a wieloletnie jeśli są, załatwisz potem, pod koniec lata.

Możesz także wyrywać ręcznie jeśli masz chęć.

Bofix, Starane,Mniszek ewentualnie podczas dobrej pogody na mokrą glebę - połowa dawki do rozcieńczenia, ale ja bym nie ryzykowała.
W jakiej odległości sadzić? 23:06, 30 mar 2016

Do góry
Rozumiem.

Smaragdy kopane o tej porze to normalne, przyjmą się jeśli są dobrze wykopane, z odpowiednią bryłą ziemi i dobrze zabezpieczone, i nie za długo trzymane w takim stanie.

Dobrze posadzić, podlewać,

Widziałaś w okolicy brązowe bo ktoś posadził, nie podlał, a myślał że samo urośnie.
Nie uszkodzili korzeni, albo kupili badziewne albo nastąpił totalny brak pielęgnacji po posadzeniu.

Albo posadzili w podmokłym terenie, przykryli szmatą i nasypali kamieni.
Albo susza była totalna i nikomu się nie chciało podlewać, no bo po co? "przecież padało" hmm to częsta wymówka żeby nic nie robić.

Można kupować kopane., dobrze posadzić, podsypać conitorfu czy kompostu najlepiej. Wyściółkować korą sosnową przekompostowaną i podlewać, zraszać co jakiś czas.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/355-iglaki-sadzenie-i-pielegnacja
Rozpoznawanie traw 22:19, 30 mar 2016

Do góry
Na pewno to nie wiadomo, ale może

Carex caryophyllea 'The Beatles'

a może Carex muskingumensis 'June'? a może Carex montana?

zdjęcia
Kocimiętka - Nepeta 22:15, 30 mar 2016

Do góry
Słońce i cięcie po przekwitnięciu. Nie za dużo wody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies