Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tkany marzeniami 23:52, 18 lut 2019

Do góry
Citronelki już na nowej rabacie.
Dwa miesiące po przesadzeniu na rabatę, gdzie słońce jest tylko chwilkę rano odżyły.

Ogród tkany marzeniami 23:52, 18 lut 2019

Do góry
Nie miałam już serca patrzeć jak ta żurawka (citronelle) wegetuje. W jej miejsce wsadzam Berry Smoothie. Radzi sobie zdecydowanie lepiej. Chociaż bez fajerwerków. Nowe duże wiadro kompostu pod każdą. Z pytaniem kiedy lipy to wciągną.

Ogród tkany marzeniami 23:49, 18 lut 2019

Do góry
Zdjęcia z maja 2017 r. Pomimo, że to dopiero maj piekące słońce bardzo przypala liście żurawek. Bukszpany kupowane razem z tymi na małą rabatę też nie zachwycają.

Ogród tkany marzeniami 23:39, 18 lut 2019

Do góry
Nie mam zdjęć finałowych z wykonania tej rabaty. W tym czasie zmarł nagle mój Tata. Mam zupełną pustkę w głowie i zupełnie nie kojarzę czy w ogóle byłam w stanie robić jakiekolwiek zdjęcia. Zdjęcia które wstawiłam są z kolejnego sezonu z czerwca 2016 r. Widać na nich, że żurawki mają duże trudności z odbiciem.

Ogród tkany marzeniami 23:34, 18 lut 2019

Do góry
Wybór padł na rabatę znajdująca się bezpośrednio przy furtce. Robiłam ją w maju.

Patrząc z perspektywy czasu rabata ta okazała się bardzo, bardzo trudna. Kilka słów wyjaśnienia. Moja posesja przylega bezpośrednio do pięknej alei lipowej. Są to drzewa bardzo, bardzo stare, otoczone opieką konserwatora przyrody. Zgodnie z podaniem aleja sadzona była na cześć przejeżdżającego Króla Jana III Sobieskiego. Drzewa są niezwykle urokliwe, ale niezmiernie kłopotliwe. Bardzo grube korzenie, rosnących tuż obok drzew układają się dosyć płytko. Ze względu na ochronę konserwatorską nie można z nimi nic zrobić. Do tego siateczka drobnych korzeni tworząca kożuch pochodząca od drzew rosnących w drugim szpalerze. Bardzo wysuszają i wyjaławiają podłoże. Dodatkowo od maja ciągle się coś z nich sypie. Najpierw osłonki z liści. Potem oblepiający wszystko sok z kwiatów, a potem liście. Liście potrafią spadać już od lipca w ilości sugerującej, że to już zaawansowana jesień. No i oczywiście orzeszki lipowe. Po wykiełkowaniu jest ich taka ilość, że wyglądają jak bardzo gęsto posiane selery, gotowe do pikowania. Dodatkowo pojawiające się w godzinach południowych słońce tworzy tam prawdziwą patelnię. Pomimo nawadniania (rano) rośliny mdleją.

Wjazd - zdjęcie z lipca 2015 r. (liście i kwiaty z lip)

Ogród w Tarnowie 23:34, 18 lut 2019

Do góry
Krokusy i pigwowiec już startują

Ogród w Tarnowie 23:30, 18 lut 2019

Do góry
Zaczynam rozruch w ogrodzie. Wiosenna pogoda mobilizuje do porządków. Po wygrabieniu trawników, przycinanie i czyszczenie z liści róż pnących.

Ogród tkany marzeniami 23:28, 18 lut 2019

Do góry
Obleciałam kominki. Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam. To czas zacząć opowieści ogrodowe....

Po uporaniu się z pokazywaną wcześniej rabatką zastanawiałam się co dalej.
Ponieważ w części ogrodu właściwego rosły jeszcze w najlepsze pozostałości roślin, których na jesieni nie mogłam lub nie zdążyłam wykopać.

Znalazłam jeszcze takie zdjęcie ze starego ogrodu z czerwca 2015 r.

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:04, 18 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
A ja..cięłam, cięłam,i dalej będę ciąć trawy, mimo pomocy eMa

carex Elata
ostatnio guru mówiła, że carex później się tnie, ale chyba nie moje..

stipa, pocięciu

i Elata w cieniolubnym miejscu, gigant

To dałaś mi do myślenia. Kiedyś czytałam, że carex-ów się nie tnie. Mam bronzillę, która mocno się rozłożyła i chętnie bym ją ciachnęła bo zaczyna wyglądać jak miotła. W/g Twojej wiedzy to wszystkie carex-y można ciąć czy tylko niektóre np.Twój Elata?
Za drzwiami do ogrodu... 22:54, 18 lut 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Tak myślę że w doniczkach tulipanki będą szybciej,chociaż te w gruncie też już wychodzą
Dzisiaj w końcu i ja byłam ok 2 godzin w ogrodzie.Konsekwencją tego taki bukiet taczkowy,nie jeden,ale jeden uwieczniony
Wycięłam trochę sucharów bylinowych .Skróciłam clematisy i przyciełam hortensje bukietowe.Troszkę zaczęłam grabić trawnik.Do porządku to jeszcze daleko...ale mi humor się poprawił

Co tu się dziwić pszczołom, że wyszły z ula. Duże pszczółki z taczką po ogrodzie hasają
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:39, 18 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
kolory na niebie się zmieniały

Zdjęcia przecudne
Ogrodowe szaleństwo ... 22:29, 18 lut 2019

Do góry
Poznajcie moją betonową hipcię Hipolitkę, niebawem trafi na jakąś rabatkę
Tu narazie jest ściernisko... 22:27, 18 lut 2019

Do góry
Dzisiaj przed wieczorem leciał kolejny klucz dzikich gęsi. Zdjecia marne bo na szybko cykniete komórką, ale widok prawdziwie wiosenny.
Ogród tkany marzeniami 22:24, 18 lut 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Witałam się wcześniej, ale jakoś mój post znikł? albo zginął w morzu postów W takim razie witam się jeszcze raz
W dniu kota - Gacek pozdrawia Gacka To kocur moich teściów jak przeczytałam, że też masz kota o imieniu Gacek to musiałam wstawić

Witaj Aurelio piękna ogrodowa wróżko ze ślicznym awatarkiem. Przepraszam, jeśli niepotarzanie pominęłam wiadomość od Ciebie. Tym cieplej Cię witam.

Ten Twój (teściowy) Gacek to wygląda na małego szpryncolka . Jeśli się nie mylę to znaczy, że Gacki takie są. Nawet z wyglądu są bardzo do siebie podobne tzn. jak mój był mniejszy, bo teraz to bambaryła się z niego robi.
Zwykły ogród 22:19, 18 lut 2019

Do góry
Cześć Gosiu, witamy na Ogrodowisku.
Nic się nie martw, masz bardzo przyjemną działkę, do ogarnięcia.
W zasadzie na CITO możesz zrobić jedną prostą rzecz, która od razu poprawi wygląd całości: wyprostować te wszystkie fale
Popatrz, jaka różnica

Druga rzecz nad którą będziemy myślały, to dodanie bylin do ogrodu, bo na razie składa się głównie z iglaków.

edit: dopiero teraz doczytałam, że przewaga iglaków to celowe działanie. Będziemy musiały przeprowadzić rozmowę na ten temat

A cała reszta pomału się wyklaruje

Z wątków polecam "ogród w remoncie" Margerytki - ona też przerabia dojrzały ogród i świetnie jej to idzie
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:14, 18 lut 2019

Do góry
chyba będę mieć w tym sezonie mnóstwo roboty z trawnikiem pierwszy raz coś takiego widzę ....
Kwiaty we włosach 22:10, 18 lut 2019

Do góry
Słoneczna sobota

i kolory, zapachy w domu.

Kwiaty we włosach 22:05, 18 lut 2019

Do góry
Pozostały zwierzyniec

i jeszcze harce Rudego

Kwiaty we włosach 22:00, 18 lut 2019

Do góry
Trochę zielonego

Kwiaty we włosach 21:51, 18 lut 2019

Do góry
Żarnowiec przez cały rok zielony

jeszcze inne w oczekiwaniu na wiosnę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies