Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:06, 08 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z uczuciem zimna pod pupinką nie powinno być problemu. W słoneczku ceramika dobrze się nagrzewa.
Bardzo zgrabny ten komplecik.

Haniu latem będzie super siedzieć na krzesełku przy stoliku z kawką i
z bukiecikiem pod noskiem

właśnie wspominam i się zastanawiam czy znowu nie zaprosić do ogrodu
fotergillę Fothergilla major...to zdjęcia z 2008 roku

Ładna była lubiałam ją za pokrój i te biało-limonkowe kwiaty
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:05, 08 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiosna się budzi coraz bardziej

Przyroda nie śpi (o ile w ogóle u Ciebie na chwilę zasnęła (?)), to i ogrodnicy na nogach ...

Dajecie czadu Domek superowy. Ten jasny kolor ładny, ale do Twojego ogrody ten "ciemnieszy" - pomalowany moim zdaniem lepiej pasuje - nawiązuje do koloru mebli, altanki, tojleta itd. No i dłużej posłuży...

A okienko jest z szyby?

Pozdrawiam
ogród (nie)Mocy 10:03, 08 lut 2019

Do góry
Jeśli chodzi o drzewko to brzoza może być tam rzeczywiście za wysoka. Może spodobałby Ci się tam jakiś jarząb?

Wrzucam taki pierwszy poglądowy rysuneczek, do dopracowania oczywiście. Na rysuku roślinki po jednej, ale wiadomo że w rzeczywistoście trzebaby je troszkę inaczej rozplanować. Ja tam widzę mix bylinowo-trawowy z różami

Zielone kolumny to cisy.

Tawułek nie uwzględniłam, bo myślę, że to już byłoby za dużo form strzyżonych przy takim układzie.

Trawa Luzula nivea jest zimozielona.

Jeśli akcentem pionowym na tej rabacie będą cisowe kolumny i drzewo, to miskanty też już odpadają. Nasadzenia widzę tam bardziej poziome

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:56, 08 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Fajnie, że udało Ci się uszkodzenia naprawić Teraz masz fajny komplet.

Dziękuję za obszerną odpowiedź Mam zagwozdkę z tym perukowcem. Jaki szeroki jest Twój? Tak ze zdjęć Koliberka, które wstawiła u mnie, już myślałam, że da się go prowadzić tak jak myślałam. Na peruczkach mi nie zależy. Nie chcę popełnić błędu, bo wymienianie dużej rośliny na rabacie bylinowej może skończyć się katastrofą

Mój ma około 2m szerokości, gdyby nie wymarzł pewnej zimy miałby z 3m szerokości, nigdy nie celowałam
w niego obiektywem, ale mam jedno historyczne zdjęcie.

Mój okaz nie rośnie tak jak u Koliberka jako soliter...a może nowe odmiany Ewa dają się łatwiej prowadzić
Skarpa w ogrodzie 09:40, 08 lut 2019

Do góry
Nie wiem czy to już nie za dużo, ale narysowałam taki plan działania:

1 obecne róże Alberich
2 Trzmieliny na pniu
3 Miskanty maks do 160cm
4 Szałwie omszone, Dzwonki karpackie, Przetaczniki kłosowe, Kulniki sercolistne
5 zimozielone trzmieliny, macierzanki cytrynowe
6 Tawuły Golden Princess
7 Berberysy Bagatelle
8 Bergenie
9 Czyściec wełnisty albo coś innego o srebrnym zabarwieniu

Ogrodowo zakręcona. 09:17, 08 lut 2019

Do góry
Mój bluszcz hedera helix na ścianie i tuje Smaragd po prawo

Zakręcony ogród 08:43, 08 lut 2019

Do góry
co myślicie o tym żywopłocie z aureospicaty ale tak serio Czy to będzie ładnie wyglądać cięte równiutko za parę lat ?

czy jednak zamienić je na szmaragdy, które są na innych rabatach ?

Taka myśl mnie naszła przy okzaji szukanie wysokich szmaragdów, które będę sadzić zamiast maluchów,żeby zaskonić wiatę sąsiada. Więc może przy okazji pojechać po całości ? Co myśicie ? Czy za bardzo kombinuję ?
Ptasi gaj 07:50, 08 lut 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Nie mam innej foty, ale tutaj rocplenice zachodzą na siebie i po bokach może trochę kępy wykopie.

O tutaj widac lepiej poszukalam fotke

Na dwóch poniższych fotkach widać 3 w jednym w jednej Kępie rośnie rozplenica, zebrinus i proso. Miałam to już rozerwać wiosna 2018, ale zrezygnowalam. Rozsadzalam tam proso bardzo się umeczylam raz siekiera, ostrym szpadlem i nie dało rady wykonywałam przez dwa dni. Nie chcę prosa już tutaj wyrasta wysoko i po burzy się łamie jak zboże.
Jest ładne dopóki deszcz nie pada. A po drugie proso się rozsiewa i rośnie w żwirze.

Dokupie jeszcze trochę traw które jesienią się ładnie przebarwiają.

Mam jakieś tam gatunki zapisane.

Jeszcze dzisiejsza fotka stopy która rośnie we wrzosach

Ela jest przepięknie najwyżej, to co się nie sprawdza zmień, sama wiesz najlepiej, bo Ty koło tego chodzisz
Ja już nie lubię traw, co inwazyjnie się sieją, niestety stipa takowa jest, ale tę łatwo usunąć lub przesadzić. Trawniczek miodzio, u siebie nigdy takiego nie będę mieć, no ale cóż, wszystkiego nie można mieć.
Miłego dzionka
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:47, 08 lut 2019

Do góry
a pod łukami
nasiał mi się tam sam, biały kosmos, wpasował się idealnie
ciekawe czy w tym roku powtórzy się

moje początki 07:41, 08 lut 2019

Do góry
witam serdecznie
jestem początkującą ogrodniczką, dzięki temu forum mój apetyt oraz zapał do stworzenia fajnego ogrodu jest wielki.
Poniżej umieściłam zrzut naszej działki.
Czy mogę liczyć na Waszą pomoc i rady ?
Na początek zabrałam się za zaplanowanie żywopłotu.
Po lewej stronie- już zaznaczone będą świerki serbskie. Pozostałe dwie strony- prawą i tył działki chciałabym obsadzić świerkami, tujami i choiną kanadyjską, po kilka sztuk(zainspirowałam się ogrodem z lustrem.) I w tym momencie stworzyłam wiele wersji i nic mi nie pasuje.
To, na czym mi zależy to wysoka osłona lewego górnego rogu działki.
Same świerki w tym rogu? - od "czapy"
będę wdzięczna za każdą radę.

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:36, 08 lut 2019

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 07:30, 08 lut 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Wiosna już niedługo. Znajdę czas na pewno

mam wiosnę twórczą

Urocze i super kolor
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:21, 08 lut 2019

Do góry
Skoro nie ma nowych fotek, to ciut zaległych z ubiegłego sezonu dla koloru wstawię

tak kwitł powojnik jesienny Early Snow

Za drzwiami do ogrodu... 05:45, 08 lut 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Milko,miło,że wpadłaś Widziałam jakie cuda planujesz tworzyć z szyszek.Ja mam obraz właśnie z szyszek ,tylko trochę w innym stylu.Kiedyś kupiłam ,na jakimś wyjeździe.Tu są szyszki tylko lakierowane.Obraz ma już może kilkanaście lat ,ale trzyma się dobrze .Trochę tylko przykurzony ,bo teraz od kilku sezonów wisi na tarasie.

Jak na kilkanaście lat, to wygląda super i jest piękny
Jednak naturalny i wszędzie się wpasuje, sztuczne, to sztuczne. Szyszki pewnie też masz, to zapewne i Ty coś nowego zrobisz
Moja ostoja 01:34, 08 lut 2019

Do góry
Mam w doniczce, jak kwitnie, nie widać listeczków.
Jak jest cały dzień na słońcu zmienia kolory.
To on, potem usunę zdjęcia

Ogród Muszelki 00:49, 08 lut 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Umiemy się bawić

Jak już się rozkręcimy, to bawimy się, jak dzieci

Wiem, że lubisz coś pod rzęsy na noc... Tadaaam! Specjalnie dla Choruszka ciepły widok - zachód słońca na Ponta do Pargo (Madera).

Ogrodowe kreacje 00:39, 08 lut 2019

Do góry
Basiu mam oczywiście, że mam W zeszłym sezonie upychałam ją na wszystkich rabatkach tak wyglądała:

Mam nadzieję, że w tym roku też mi tak łądnie wzejdzie i ją porozsadzam wszędzie
W ogródku emerytki 23:23, 07 lut 2019

Do góry
Zobaczcie jakie ciekawe zdjęcia zrobiłam.
O godz. 21 było + 5 stopni i zaczął padać deszcz, a pół godziny temu było już 0 stopni.
I taki efekt na szybie, woda przymarzła.

ogród (nie)Mocy 22:32, 07 lut 2019

Do góry
zaliczam dzisiaj sleepless in Seattle więc noc długa na myślenie.Upieram się przy cisach Fastigata Robusta albo Wojtkach, sa takim fajnym przerywnikiem ogrodowej monotonii,kwestia tylko gdzie tych młodzieńców ulokować. Wersja 1: szeregowy Wojtek zajmuje pozycję przy chodniku na tej szerszej rabacie, ale samemu będzie mu łyso, przydałby się kompan albo dwóch nawet.. Tylko jak ich rozlokować widząc, że za plecami już cisowy zywopłocik stoi?
Jak będą gdzieś Wojtki albo inne fastigaty, to jak z innymi drzewami- liściaste dobrze znoszą takie szorstkie towarzystwo? Jakieś proporcje zachować trzeba.

Tak bardzo, bardzo chciałabym stworzyć same ramy dla tej rabaty, bo myślę ze przy wypełnianiu jej będzie inaczej, będą emocje, spontan i może coś fajnego wyjdzie, ( albo nie''Pokażę Wam jak myśli mój niewprawny mózg przy projektowaniu nasadzeń: Nie śmiejcie się bardzo głośno, no może tak umiarkowanie tylko' Patrzę i widzę cały czas taki infantylny rozkład roślin na rabacie, zupełną nieznajomość różnych kształtów, konfiguracji .

I te kwiatki w rządkach jak na apelu jakimś..Brak tu pomysłu. Ciski na żywopłot mamy, z grubsza rośliny tworzące kolejne piętro też- hortki, trawki typu stipa,jeżówki purpurowe i coś białego, może trybula, bo fajna. Problemem moim odwiecznym jest brak umiejętności złożenia tego w jakąś spójna, miła dla oka całość.A może ja idę błędnym torem próbując zrobićrabatę od końca do drugiego końca, sztywno w linii..Może tu powinna być np rabata na środku jakaś owalna? Gubię się coraz bardziej.
Ogrodowe kreacje 22:28, 07 lut 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Pierwsze nasionka kupione

Aurelio -a widziałaś w marketach juz cebule kwiatowe ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies