Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Gruszka_na_w... 23:24, 17 kwi 2019

Sprawdzam, czy dobrze zrozumiałam: wykopuje sasanki na wiosnę po kwitnieniu, delikatnie rozrywam? (czy trzeba być bardzo uważnym?), wsadzam w przygotowany dołek, podlewam.

Bardzo Ci w tym sezonie podskoczyły do góry drzewka.
I osłabłam na widok doniczek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
paniprzyroda 23:35, 19 kwi 2019

Haniu, dokładnie tak , jak piszesz. Nie sądzę, byś posiłkowała się szpadelkiem Korzenie powinny się rozdzielić bez problemu, jeśli kępa jest wystarczająco duża. Małych lepiej nie ruszać. Nigdy nie dzieliłam ich tak, by wsadzać pojedyncze sadzonki, długo trzeba czekać na efekt. Można samemu wyhodować siewki. Kiedy nasiona są w takiej fazie, że łatwo odchodzą, ale same się nie sypią wystarczy garść lekko przysypać obok rośliny matecznej. W kolejnym sezonie będą nadawać się do przesadzenia.
Takie można dzielić, tu spokojnie jest ponad 30 kwiatków ( nie liczyłam)

Tę muszę podzielić koniecznie: są dwa kolory, a trzecia część dopiero zbiera się do kwitnienia, czyli rozdzielę na trzy części. Zrobię to póki jeszcze kolory widać. W ub. roku przesadzałam też i dzieliłam jesienią, wszystkie się przyjęły.

Magnolia w starym ogrodzie, najbardziej będzie mi jej żal, także lipy i miłorzębu

paniprzyroda 23:48, 19 kwi 2019

narcyzy, które miały być białe...wrr, zamawiane w znanym sklepie internetowym

takie właśnie miały być, znowu wykopki

paniprzyroda 23:56, 19 kwi 2019

nowa rabatka, uprzedzam, można się znudzić, ale to dla pamięci i porównań gdyby nie święta, to ciągle coś tam dłubałabym

paniprzyroda 23:59, 19 kwi 2019

te niebieskie kwiatuszki są urocze

paniprzyroda 00:04, 20 kwi 2019

paniprzyroda 00:13, 20 kwi 2019

i takie tam

tulucy 06:48, 20 kwi 2019

Ja mimo przygotowań świątecznych trochę wyrywam czasu dla ogrodu.

Miecznica śliczna, bardzo mi się podoba, a moja odmówiła współpracy w tym roku. Padła całkiem.

Pięknie masz Mariolu ...
Gosiek33 07:06, 20 kwi 2019

Jak zwykle przepięknie u Ciebie. Miecznica mnie zachwyciła. Czy te kępki szafirków sadziłaś w fazie kwitnienia?
Poppy 22:58, 20 kwi 2019

paniprzyroda napisał(a)
sasanka będzie rosła, chociaż kolory potrafią się mieszać, wzajemnie zapylać, nawet kształt płatków jest inny. U mnie samych odcieni fioletowego jest kilka, są i bordowe, buraczkowe, lawendowe, różowe, a sadziłam tylko fioletowe i różowe, biała chyba zginęła.
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/181/1819707/original.JPG[/img]

Alez piekne sasanki! nie wiem, ktora piekniejsza!
Mam tylko fioletowa, ale chce sobie dokupic biala i rozowa, i mam nadzieje, ze takie cudenka tez mi wyrosna! Jakie maja u Ciebie warunki?