Sałata siana w domu na rozsadę wybujała i była nie do użytku. Ta siana była do tunelu foliowego. W zeszłym tygodniu wysiałam też do skrzyń warzywnych w gruncie. Chyba przesadziłam z ilością sałaty, ale u sąsiadów jest sporo jej ulubieńców, którzy chętnie nadmiar skonsumują.
Sposobów wykorzystania darmowych skrzyneczek od Was wiele. Dzięki za podzielenie się.
To dzisiejsze foto pomidorków - tych co skiełkowały jako pierwsze. Kwalifikują się już do pikowania, czyli o wiele wcześniej niż w zasadzie 3x15 (u mnie teoretycznie 3x20, bo siałam 20 marca).
Mirka piękne te siewki❤ ten na 1zdj z falbanką to jakiś anemone i śliczną ma barwę. A z tą cebulicą w lasku to super pomysł ja u siebie też pozbierałam z różnych miejsc nawet i z trawnika i posadziłam pod forsycją bo kwitną w tym samym czasie.
Jako ostatni z ciemierników zakwitł Roses Rosado, to jest późno kwitnący ciemiernik i zmienił miejscówkę dołanczając do pozostałych z rodzinki Rosesów.
Wspaniały kolor pierwiosnków, uwielbiam takie żywe kolory.
Ja też kompost mam dość suchy choć trawę dodaję. A raczej eM, bo to jego działka. Po każdym koszu trawy jaki wyrzuca na kompost, dodaje z bocznej komory suche badyle bylin i traw. Tak naprzemiennie. Nie ma problemu z zapachem kompostowanej, gnijącej trawy, suszy się naturalnie. Mimo to kompostu nigdy nie miałam "tłustego".
Gosiu, wszystko fantastycznie się prezentuje w ogrodzie...ale przegoń tego ducha Hopkirka, który próbuje ukraść Twoje, przecudnej urody, ciemierniki... Jestem "poważnie" zaniepokojona tym stworem...
Rano się trochę naprodukowałam z planem. Wyglada to mniej więcej tak:
Gleba dosyć gliniasta, warzywa dobrze na niej rosna, ale dla krzaków byłaby za ciężka. Lato mamy upalne do 35 stopniu w tamtym roku... Zimy w dolinie praktycznie nie ma. Najniższa temp sięga max -5 i utrzymuje się tylko kilka dni. Już w ten weekend zapowiadają u nas 26 stopni.
Taras mamy jeszcze nie zrobiony wiec trochę ciężko mi sobie wyobrazic jak to będzie wyglądać. Ale ogólna koncepcja jest taka ze wzdłuż tarasu chciałam wsadzić Pony Tails, a pomiędzy lawendę, ewentualnie cos zimozielonego, żeby nie było za golo. Rabata trójkątna przy tarasie narazie bez pomysłu.
Na lewa stronę płotu oprócz krzaków nie mam pomysłu. Na pewno jeśli będę cos planować, nie moze to być nic wysokiego, bo z tej strony mamy piękny widok na góry. Po prawej stronie pomysł już podałam wcześniej.
Planowanie ogrodu to nic prostego! Ale przyznam, ze daje dużo frajdy.
Jeśli chodzi o rabatę na 1m, to przyznam szczerze, ze to jest pewien warunek mojego męża, który nie chce za dużo zabierać trawy... Ale myślę ze jak zobaczy efekt, to nie będzie problemu z jej powiększeniem. On to najlepiej wsadziłby trochę tego tu, trochę tu i byłby zadowolony. Ciężko mu wytlumaczyc, ze projekt ogrodu to koncepcja ogólna