Szałwia będzie wyższa, więc wg. mnie bardziej pasuje z tyłu niż z brzegu. Ale może dziewczyny coś innego podpowiedzą!? Hakonki powinny byś w równej odlefłości od brzegu tylko krzywo mi się narysowało
Ewka jednak zostane przy szałwii. Od dawna mi się marzyła.wilczomlecz fajny ale troszkę zbyt zółto kwitnie a to nie mój kolor i nie wiem czy by wytrzymał na tej patelni.A jeżówka w takim razie będzie virgin. A szałwia ...to się jeszcze zastanawiam. Caradonna na każdym zdjęciu inna. Raz granatowa raz biskupia...Na zywo jej nie widziałam.Najbardziej podoba mi się ta compacta rose bright tylko nie wiem czy nie zaniska do seslerii albo amethyst ( tylko nie ma jej w tej szkółce gdzie chciałam zrobić kompleksowe zamówienie).
Ewo cieszę się ze jesteś Co do rabaty grabowej to najpierw miała być i szałwia i jeżówka. potem stwierdziłam , ze może tego za dużo..... Ale nie pomyślałam o tym, ze faktycznie te gatunki mogą kwitnąc o różnych porach.... Może wrócę do pierwotnej wersji....Nie wiem. a co sadzisz o tych wrzuconych żywopłocikach z hoserii? nie upierałabym się przy nich gdyby nie fakt iż chciałabym czymś oddzielić przy studni te dwie rabaty z seslerią jesienną...
Juz w kilku wątkach widziałam połączenie szałwi bright rose z sesleria jesienna i fajnie to połączenie wspolgralo. A teraz czytam ze ta szałwia dorasta z kwiatami do 30 cm przy czym sesleria do 60- 70cm
Porzeczki na pniu i agrest mam na rabacie po modrzewiem, tam też rośnie tymianek- 3 krzaczki, laur i żółte oregano
Na rabacie słonecznej mam zawsze wielkie bazylie Magic Mountain - one wyglądają jak wielka szałwia kwitnąca na fioletowo, niższe bazylie mam z przodu, a z tyłu ukryte w daliach i miskantach wysokie pomidory koktajlowe
Warzywnik to taki wąski pasek przy przejściu na następny ogródek ze świerkami, tam mam szczypiorek, sałaty bo dają radę w cieniu, pietruszkę, koper, kolendrę, buraki liściowe, poziomki, i pomidorki karłowe i część wysokich
5 krzewów czarnej porzeczki mam za hortensjami bukietowymi przy płocie, ale tam cień więc kiepsko owocują, pomiędzy hortkami też sałaty i miętę
Oj to mój też klonik Beni Maiko.To mamy taki sam
A ciemiernik ładnie rośnie, jak to od Grażynki.
Na przyszły rok zakryje ci te tulipany.
Szałwia tak sama. W niezapominajkach ją posadziłaś ??
Kiedy otworzyli sklepy hihi
To zakupy bardzo wskazane
Troszkę zmieniłam nasadzenia
Szałwia omszała( później będzie wielka )
Biale I niebiesko -granatowa surfinia w kropki
i bakopa tradycyjnie
Myślę że jak podrosna będzie fajnie
Macierzanka, tymianek i szałwia obowiązkowo, ale na miejscach pustych, bo tam przewidziane jest powiększenie kwiecia.
Chcę by to wszystko co posadzę wylewało się na ścieżkę.
Ewa relacja z tarasowej dla Ciebie
korzenie Origanum i Caradonny ok, miskant praktycznie rozpadł mi się w rękach suchodrzewy są malutkie, a specjalnie wzięłam droższe, bo sadzonki na zdjęciach okazałe były u mnie w szkółce taki rozmiar jak mi przysłali to po 4zł mogłam wziąć
ogólnie widok taki - tam gdzie patyczki, wsadzone są pomarańczowe mieczyki
po obwodzie miękkimi półkolami wysiałam aksamitkę drobnolistną
ten patyk przy pergoli to milin - chce zobaczyć czy on jeszcze żyje - jesli nie - to wylatuje.
suchodrzew chiński