Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowe komplety mebli 08:37, 09 mar 2016

Do góry
evik0 napisał(a)
Czy chowacie na zimę swoje kanapy z technorattanu? Piękne są i na pewno wygodne ale gdzie to trzymać?

To nie są wieczne meble jak teak czy inne drewno egzotyczne. Ich jakość i materiał jeśli jest wysoki, to przetrwają dłużej., Taniocha wystarczy na kilka lat, bo spłowieje i pokruszy się. Ekskluzywne zaś są drogie, więc trzeba je szanować i pielęgnować zgodnie z zaleceniami producenta.

Dlatego odpowiedź brzmi - tak trzeba je chować na zimę.

Gdzie?

- w domku ogrodnika
- w garażu
- w wiacie samochodowej
- chowasz do ogrodowego kąta za drzewami, wtedy trzeba uszyć specjalną plandekę (zamawia się) i nakłada na taki komplet
- do domu
- na tarasie

Jeśli pytasz, gdzie to trzymać, a nie masz gdzie - nie kupuj mebli z technorattanu a zainwestuj w meble tekowe, jak ja. Stoją niezmiennie już 20 lat (leżaki) a ławki koło 15 bez olejowania, jedynie myte myjką ciśnieniową.

Poniżej ekskluzywny komplet z poduchami do siedzenia i obrotowym stołem

Przykrywanie na zimę.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:29, 08 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Akurat kupiłam dwie kaliny Viburnum farreri i Viburnum × bodnantense 'Dawn'. Chyba ta druga, moje dopiero się otwierają

Dziękuję Danusiu. Jeśli pozwolisz to porównamy je jak się bardziej rozwiną.
Wydaje mi się że Viburnum farreri ma chyba ciut jaśniejsze kwiaty.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:09, 08 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wystarczy dobre wygrabienie - kup sobie wertykulator ręczny., takie grabie z nożami zamiast zębów.

Zdjęcia
bardzo dziękuję!
Ostnica - Stipa 18:39, 08 mar 2016

Do góry
Na razie nic nie rób, niech siedzą tam, gdzie siedzą.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:37, 08 mar 2016

Do góry
Akurat kupiłam dwie kaliny Viburnum farreri i Viburnum × bodnantense 'Dawn'. Chyba ta druga, moje dopiero się otwierają
Świerk serbski - Picea omorika 18:30, 08 mar 2016

Do góry
Jeśli widziałeś je na jesieni to mogły być niewłaściwie przez zimę trzymane, przemrożone i mogą nie wznowić wegetacji. Tym bardziej bym kupowała później i pewniejszy materiał skoro taka ilość.

Poiszesz że świerki rosną w doniczce, ale duża doniczka o niczym nie świadzcy, ważne czy są w niej dorodne korzenie. Wyjmij jednego i zobacz, wtedy się przekonasz.

Jeśli chcesz rady, przeczytaj ten artykuł, obejrzyj jak wyglądają zdrowe korzenie, może wyhamujesz emocje i zastanowisz się czyje pieniądze są najważniejsze, Twoje czy szkółkarza?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/366-jak-kupic-zdrowe-rosliny

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:58, 08 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja tak samo, na synowe trzeba liczyć

Synowe też pomagają ile mogą Będzie dobrze, oby zdrówko było.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:30, 08 mar 2016

Do góry
Najgorsze jest to, że prognozy długoterminowe mocno się mijają z rzeczywistością. Co sobie człek coś zaplanuje, to nijak zrealizować się nie da. Ja powoli coś tam robię, ale mi nie idzie.
Hakone to już cięłam w styczniu czy lutym jak śnieg stopniał.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:27, 08 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
ojjjj biedny mój los bez córki żadnej ...

Ja tak samo, na synowe trzeba liczyć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:26, 08 mar 2016

Do góry
dorkow0 napisał(a)
Danusiu, witam serdecznie.
Pojawiam się i znikam. Ale ciągle mam ogród.
Moja nieobecność spowodowana sytuacją rodzinną, w której Ty w tym momencie jesteś. Życzę dużo sił i spokoju. Są potrzebne, a tak trudno je czasem z siebie wykrzesać. Zwłaszcza, jak czas jest nieubłagany, a sterany chorobą człowiek nic nie chce.
Ciemierniki cudowne. Zdjęcia robisz piękne.
Zaczęłam już wreszcie prace ogrodowe, ale pogoda deszczowa odgania. Zaległości jednak tyle, że nie wiem, kiedy się wyrobię.
Wszystkiego dobrego Wam życzę.

Dorotko, bardzo mi miło i ucieszyłam się że zajrzałaś i na duchu podniosłaś.

Mixtorka - też dziękuję Miała podawane w szpitalu. Krwotoki osłabiły organizm, wszystko osłabiło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:24, 08 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
Super, dziękuję niech tylko przestanie padać zacznę cięcie by tulipanów nie staranować

No właśnie o tym i ja myślę, bo nie ma gdzie nogi postawić, a będzie jeszcze ciaśniej. Ja z kolei muszę wleźć na mur i pościnać ekspansywny bluszcz, który już wchodzi na drzewa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:37, 08 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Myslę, że już można, bo wiem że masa pracy przed nami, a od cięcia trzeba zacząć a potem już tylko sprzątać i myć wszystko
Super, dziękuję niech tylko przestanie padać zacznę cięcie by tulipanów nie staranować
Tulipany w donicach 13:29, 08 mar 2016

Do góry
Żyją i mają się świetnie, bardzo świetnie. A moje jeszcze w ziemi.
Ostnica - Stipa 13:28, 08 mar 2016

Do góry
Jeśli żyją, to potem je wykop, jak będzie ciepło i przesadź w miejsce docelowe.
Iglaki na pniu 13:27, 08 mar 2016

Do góry
Pieniek nie urośnie, jedynie kula będzie się powiększać.
Świerk serbski - Picea omorika 13:25, 08 mar 2016

Do góry
Ta gałąź albo złamana albo obsikana przez psa. Utnij ją. Czekaj czy odbije wiosną świerk. Całe drzewo prawdopodobnie zamiera i jest do wymiany.
Grill ogrodowy 13:19, 08 mar 2016

Do góry
Dlatego, że były wklejane przez hosting i giną. Wkleiłam dwa ponownie.
Duży taras 13:09, 08 mar 2016

Do góry
aneta_silarska_sobota napisał(a)
Dzień dobry
Ja podobnie urządzam poraz pierwszy nowy, duży taras. Sporo czasu poświęciłam już szukając w internecie jakie rośliny przetrwają kilka sezonów w trudnych "donicowych" warunkach. Podzielę się, co planuję (może komuś się przyda )i proszę o korektę, jeśli coś jednak nie będzie się na taras nadawać.
Otóż takie rośliny wybrałam: tuje smaragd, bukszpany - kule, kalina biała, jałowce okrywowe, hosta, berberysy, trawa leymus, hortensje białe, kosodrzewina. Wszystko ma się zmieścić w pięciu donicach 50/120 i jednej 50/50, Poproszę o ewntualne poprawki .Pozdrawiam

Bukszpan na jeden rok, wymarznie jeśli zima trochę zimniejsza.
Wydmuchrzyca - okropna trawa, tylko na zdjęciach ładnie wygląda. zamiast niej miskanta .Morning Light' posadź.

Kalina białą? za wielka, kosodrzewina brzydka.
Żywopłot strzyżony liściasty 13:04, 08 mar 2016

Do góry
Tak. Może podaj wielkość liści żywopłotu. Podaj także w jakim okresie zostało zrobione zdjęcie? Jeśli w marcu i są liście, to roślina zimozielona, ale może zmyłka i zdjęcia robione jesienią? Takie rzeczy się po prostu podaje. Wygląda tak jakby na głównym zdjęciu było co innego a liście od czego innego. Na pewno w realu od razu bym wiedziała co to ale zdjęcia są takie że niestety do rozpoznania się nie nadają.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:02, 08 mar 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies