Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 07:02, 01 kwi 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dzis pokazę sangwinarie czyli po polsku stopowca. Malutka roślinka ale cudnie chroni liscmi swoje nierozwiniete kwiatki, uwielbiam ten widok.

Miłej niedzieli.

Ale piekne i rzadkie
...uDany ogród 07:01, 01 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
To tym bardziej fajnie z mostkiem

Irciu to prawda

A to zrobił mi M na urodzinki

Ogródkowe perypetie:) 06:57, 01 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Na koniec coś dla wyglądu i antypoślizgowo, ciut piasku

Aga to widać jaka ta skarpa stroma i jak ciężko miała bez tej ścieżki

Podziwiam was za te skarpę, nie dość, że ziemia gliniasta to jeszcze mega stromizna... Fajne wrażenie daje ta ścieżka, a jak jeszcze roślinki się obudzą to dopiero będzie niespodzianka
Chłopki też dali czadu ze ścianami, piękna to była sobota...
Aguś znalazłam na strychu twoje patyczki w wodzie A misa z rozchodnikami zdobi mój taras Pamiętam o podlewaniu mchu, ale te patyczki może już do donicy ci włożę?
Za drzwiami do ogrodu... 06:48, 01 kwi 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Czekam na ciepełko...ale i na tygodniu czasu brak
Rododendrony:
-Cosmopolitan
-Nova Zambla
-Cat.Granddiflorum
Azalia-Juanita
I azalie japońskie,ale nazw na metce brak.

I tu zakupy nowe rabaty, czy gdzieś wciskasz Aniu?
...uDany ogród 06:48, 01 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)

I o to chodzi w ogrodzie, miło cię widzieć no i nowy kuty mostek zawitał, superaśny, pewnie i drogi, ale za to trwały i pasuje do całości

Irciu dziękuję!
Mostek nie jest nowy, pochodzi z mojego poprzedniego ogrodu i zrobił mi go Tato na urodziny kilka lat temu. Cieszę się, że do mnie wrócił i jeszcze idealnie pasuje do całości Dla mnie jest bezcenny, bo to pamiątkowy mebelek

Niedzielny ogród 06:45, 01 kwi 2019

Do góry
agla napisał(a)
Dziewczyny moje kochane
Uprzejmie informuję, że przesadziłam wszystkie buksy, które zaplanowałam
Jeszcze tylko hosty między nie posadzę i wsjo
Jak jeszcze kiedyś będę pokazywała, że coś na tej rabacie przesadzam, to dzwońcie po psychiatrę
W krzyżu mnie łupie, ale kto powiedział, że będzie łatwo
Najważniejsze, że jestem zadowolona

No, no...mistrzostwo fajnie będzie z hostami
Sezon 2017 u Hanusi 06:44, 01 kwi 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Piotrze wczorajsza sobota była faktycznie ciepła, w sam raz do ogrodu 18 stopni. Ale dziś już jest zmiana. ledwie 6, i to na dodatek z północy lodowaty wiatr, na spacer rękawiczki, czapka i szalik konieczne.

Wczorajsze prace miałam i na rabatach i w szklarni. rzodkiewka i sałata już wzeszły, cebula się ociąga, ale ona zawsze tak. musi najpierw mieć solidne korzenie.

Bratki wysadzone do doniczek już powoli zaczynają kwitnienie.

Dziś w nocy spodziewane są minusy, ale okrywać roślin nie będę.
Trzymajcie się ciepło.

Czyli nie tak źle, wiadomo marzec i kwiecień, to zawirowane miesiące. U nas wczoraj zaczęło wiać, taki zimny wiatr i zeszliśmy z placu boju koło 19, padnięci i głodni, bo przez tę robotę, nie ma kiedy jeść Miłego poniedziałku i ciepełka
Słoneczny Ogród 06:39, 01 kwi 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Dobiegłam

A żebym to się znała, podobno najlepsza z najlepszych i mam nie używać nawozu w tym roku
Ładna ziemia, trochę pulchna trochę tłusta i 20% torfu odżywczego.

Dobrze,że udało się przywieźć drogą za łąką.

Ziemia, jak moja w całym ogrodzie będzie dobrze rosło
...uDany ogród 06:37, 01 kwi 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Danusiu wspaniale że mostek do ciebie wrócił, pasuje idealnie. Wiosna u ciebie przepiękna.

Basiu bardzo się cieszę, że jest w moim ogrodzie i dodatkowo idealnie wtopił się w krajobraz. No robiony na wymiar
Wiosna jest cudowna w tym roku. Dzisiaj znacznie chłodniej i zachmurzone, może popada? Mogłoby bo mam nawozy do rozsypania
Miłego dnia!

...uDany ogród 06:20, 01 kwi 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
I ja łapałam promienie na moście, człowiek wreszcie czuje że żyje

Kocham ten mój mały świat

I o to chodzi w ogrodzie, miło cię widzieć no i nowy kuty mostek zawitał, superaśny, pewnie i drogi, ale za to trwały i pasuje do całości
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:18, 01 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kącik żółty się rozbudowuje, wyciągam kolejne pojemniki z namiotu, w prawej donicy pszonak kwitnący chyba na fioletowo.

Czerwona wersja też mnie zachwyca, ale z nią jakby łatwiej komponować. Natomiast przed żółcią tyle osób się wzbrania, a ja patrze na twoja wersję z zachwytem i powiem że jednak żółty w ogrodzie lubię, zwłaszcza wiosną też mam takie żółte hiacynty
Gutlandia 06:13, 01 kwi 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)
No dobra, żeby nie było... Pozaglądałam do innych, pozazdrościłam i też postanowiłam sekator odkurzyć. Rzuciłam się na wszystko co mam, czyli przycięłam wszytkie berberysy (całe sześć sztuk w tym jeden na 99% był zdechły zanim zaczęłam go strzyc), kilka posadzonych jesienią pęcherznic i moje miskanty giganty. Berberysom wycięłam przy ziemi jedną najgrubszą gałąź (wydedukowałam, że najgrubsza musi być najstarsza) pozostałe trochę skróciłam bo mi w okna pukały. Technikę opracowałam po lekturze wątku Hani od gruszek na wierzbie. Pęcherznice skosiłam jak leci na wysokości 30-40 cm od ziemi coby się rozkrzewiły trochę. Gdzieś kiedyś czytałam, że tak trzeba (mam nadzieję, że nie pomyliłam roślin ). Wykonałam również cięcie odmładzające moim dwóm wierzbom hakuro. Zdjęć nie robiłam, wyglądają tak żałośnie, że się wstydzę. Ciachnęłam też lawendy (te akurat bez strachu bo nie pierwszy raz). Poza tym zauważyłam, że moje czosnki mają już jakieś 10-15 cm wzrostu, kocimiętka i szałwie puszczają nowe listki a złocień jest u mnie zimozieloną rośliną. Chwaściory rosną jak gooopie. To by było na tyle. A nie, sorry mam jeszcze krokusy. Kwitną u mają się dobrze. Wyłażą wszędzie i nigdzie ale na pewno nie tam gdzie bym chciała (spadek po porzednich właścicielach).

Mogę się jeszcze pochwalić, że jakiś czas temu wydarłam prawie z paszczy śmieciarki takie o to cudo. Jak się ociepli będę czyścić i malować.

Ale cudo, z chęcią bym zabrała
To tu- to tam- łopatkę mam ! 06:05, 01 kwi 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Porządki w ogrodzie zakończone, można było powiesić wiosenne dekoracje. Poszłam na łatwiznę i wykorzystałam zeszłoroczne. Weekend upłynął w pięknych okolicznościach przyrody. Temperatura zachęcała do odpoczynku na tarasie.

A wokół wszystko pączkuje.
magnolia

grab i klon ściętolistny

Jabłonka Ola i Adirondack

Wiosna pełną gębą ja też chyba nowych dekoracji nie zrobię, ciągły niedoczas wiosną
Twoje urocze i fajny kolor stokrotek przy tarasie.
Ogród Małej Mi 2017 02:05, 01 kwi 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Ciemierniki sliczne
mi tez padaja zurawki ale nie wszystkie

Bez rewizyty bo ja jak te zurawki.... padam..

Ciemierniki ..

Ogród Małej Mi 2017 02:04, 01 kwi 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu może ostatki krokusowe, ale na bogato. Ja mimo pogody siedziałam w sobotę i dziś nad papierami. Oj jak mi szkoda było. W dodatku wszystkie kolejne soboty, aż do świąt mam zajęte nieogrodowo. Muszę chyba na tygodniu jakiś dzień wolnego wykombinować, ale akurat z tym przez najbliższe dwa tygodnie też krucho.

Witaj w klubie.... ale co zrobić..

Ogród z rzeźbą 00:39, 01 kwi 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Migaweczka z podokiennej, żurawki takie se, sporobolusy jeszcze śpią:

Oo, pocieszyłaś mnie trochę, bo myślałam, że moje sporobolusy są "umarte"
Szmaragdowy Zakątek 00:24, 01 kwi 2019

Do góry
Nikita napisał(a)
A tak po za tym...fiołki mi się posiały. Skąd? Nie mam kolorowego pojęcia.

Mam sentyment to takich fiołków. Znasz tą moją opowieść że pisałam na forum o tym że mi się podobają a.....za dwa dni ktoś mi je podrzucił pod dom w pudełku idealne do posadzenia. Dochodziłam chwilkę od kogo ten prezent i ....za drugim strzałem (telefonem) odgadłam. To był prezent od naszej Kasi.
Fiołki rosną u mnie do dziś choć trochę mi je moja suka zmasakrowała, ale są. Taki dar od serca,....
Z resztą komu ja to tłumaczę -tobie ....przecież potem była taka sama twoja *akcja grzybki*
Buziaki Magda!
Osiedlowy ogródek 00:21, 01 kwi 2019

Do góry
Powstaje w bólach nowa rabata pod kompostownikiem...(na bałagan nie patrzymy, w tygodniu zniknie, worki też)

Wystawa półcienista.

Krzaki na lewo pod płotem to czarna porzeczka (nie mylić z tymi za płotem, bo to pęcherznica )

Przeniosłam tam na prawo 3 cisy elegantissima (chyba za blisko siebie wkopałam), kulki bukszpanowe z przechowalnika (aż 5 się znalazło) rozmnożone żurawki dwa kolory, liriope 3 szt, bergenie...

Z lewej str. ukorzenione sadzonki bukszpanów będą niską obwódką, za nimi są szafirki latifolium i bordowe żurawki. Po prawej między kolejnymi żurawkami są zimowity.

I pytanie, co dać na tyły na wyższe piętro?
z tyłu mam jednego cisa, mogę go przesadzić, lub dosadzić kolejne?
Czy tam pasowałby dereń Ivory Halo?
Mam tam też rodka Pink Elegance i hortensję ogrodową White Ball, czy dać je bliżej?
Coś na pniu, cis?

Będę wdzięczna za każdy pomysł
Szmaragdowy Zakątek 00:08, 01 kwi 2019

Do góry
A tak po za tym...fiołki mi się posiały. Skąd? Nie mam kolorowego pojęcia.
Szmaragdowy Zakątek 23:59, 31 mar 2019

Do góry
…i efekt końcowy.

Dwie taczki „zieleniny” i kolejne 2 worki drobnego śmiecia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies