Myślę, że rośliny dadzą radę ja w tym sezonie w ogóle żadnych drzew nie okrywałam ... chyba wszystko żyje ... i zawilce już wypuszczają i ML zielone, werbena przezimowała i chyba rozplenica wypuszcza ... także jest świetnie
Rozplenica japońska Hameln Gold, róża Blue For You, Trójsklepka Owłosiona, ostatnie zdjęcie: Barbula Worcester Gold pod nią Kostrzewa Elijah Blue powyżej Proso rózgowate Squaw, rude w prawym dolnym rogu Stipa Sirocco.
Jak do tej pory nie pisałam tylko śledziłam Wasze wpisy. Dziś pierwszy powiew ciepła i nie mogę się doczekać prawdziwej wiosny. Zastanawiam się, czy można już ścinać trawy, czy lepiej poczekać do drugiej połowy marca? Czy przymrozki mogą im zaszkodzić? Chodzi o gatunki: rozplenica japońska i miskant chiński Variegatus. Mieszkam na Śląsku ( Czechowice - Dziedzice).
Zdjęcia porównawcze Rozplenica Majesti.
Wysiania 12 luty .
Po tygodniu nasionka wykiełkowały i było tak
Po 3 tygodniach od wysiewu bardzo urosła(chyba) Fotka z dziś.
Aniu, większość gałązek róży rabatowej wytniesz, bo tnie się ją nisko, więc wytniesz razem z liśćmi i po kłopocie
U mnie tak pięknie nie wyrosła rozplenica Przemka. Kwitnienia nie było. W tym roku mam dostać sadzonki od Mirki, to liczę, że będzie lepiej
No to wracając do tego niwaki (bo nie wierzę, że zmienisz linie faliste na proste) wystarczyłoby samo to drzewko jako soliter i w nogach carex Evergold lub sesleria jesienna a może niższa rozplenica? Minimalistycznie
Gosiu w Obi jest masa bylin w różnych kolorach , a i gotowe kompozycje kolorystyczne też do tego rośliny na półkach kolorami posegregowane i gatunkami
W takim razie trzeba będzie sadzić w doniczki, ziemię mam kupioną ,a doniczek pełno
Sylwia, jak kłącza mają kiełki zielone, to nie wytrzymają do kwietnia bez podlewania, słońca i ziemi. Posadź od razu do doniczek i daj w chłodne i widne miejsce. Ja tak robię, właśnie rośnie mi już karczoch i rozplenica, kupione w tamtym tygodniu.
A gdzie te fajne zakupy zrobiłaś?
Dzisiaj w Auchanie mnóstwo róż w kartonach się pojawiło. Oparłam się.