Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:01, 08 paź 2015

Do góry
ano tak pierwsza setka dziękuję dziewczyny
Ola tylko 4m w tym jeden metr zabiera kostka za wąsko?!
Typografia ogrodu 12:16, 08 paź 2015

Do góry
Ayna napisał(a)
Witam,
zaczynam dopiero czytać Twój wątek, ale mam pytanie: jaką masz kostkę brukową przed domem i czy masz ją też na podjeździe na samochód? Jeżeli pamiętasz i możesz to proszę podeślij mi jakiś link lub napisz na PW nazwę kostki i firmy tj. producenta.
Ja w przyszłym roku mam do zrobienia cały front i szukam inspiracji, a Twoja kostka bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam, Anna

Witaj Aniu u mnie.bardzo mi milo ze zagladasz.
Kostka produkowana jest przez pozbruk.w wolnej chwili postaram sie znalezc co to za kolekcja.plytka ma 20x20cm.

Mam ja na calym podlezdzietakze dla samochodow i na tarasie.
Pozdrawiam
Typografia ogrodu 11:40, 08 paź 2015

Do góry
Witam,
zaczynam dopiero czytać Twój wątek, ale mam pytanie: jaką masz kostkę brukową przed domem i czy masz ją też na podjeździe na samochód? Jeżeli pamiętasz i możesz to proszę podeślij mi jakiś link lub napisz na PW nazwę kostki i firmy tj. producenta.
Ja w przyszłym roku mam do zrobienia cały front i szukam inspiracji, a Twoja kostka bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam, Anna
Zielona wyspa 10:37, 08 paź 2015

Do góry
Witajcie.
Przepraszam, że swoją aktywność na forum zaczynam od prośby. Ogrodowisko czytam namiętnie od 2 lat. Podglądam, zapisuję, inspiruję się ale że ogrodnik ze mnie żaden (ale to taki naprawdę żaden, nawet kwiatki doniczkowe ze mną nie żyją zbyt długo a nigdy dotąd nie miałam swojego kawałka ziemi aby tam pogrzebać)nie miałam śmiałości się zarejestrować.
A tu się w międzyczasie kostka położyła koło domu, i jesień przyszła a już i oddech nadchodzącej zimy czuć na karku... Kochani jednym słowem w czarnej dziurze jestem, trzeba nasadzenia jakieś poczynić a w głowie więcej pytań niż odpowiedzi.
O tę wyspę Was zapytam. Myślałam, że jakieś ładne formowane drzewko zasadzę. Na obrzeżach niezawodny chyba bukszpan i jeszcze trawy jakieś. Myślałam o lawendzie, bo tak w ogóle sobie wymarzyłam aby cały ogród był biało-różowo-fioletowy. Problem taki, że nie znalazłam fajnych formowanych drzew w okolicy (z Lublina jestem) i panika, bo jak nie bonsai to co?? Podpowieźcie coś proszę. Zalezy mi na tym, aby miejsce to wyglądało ładnie przez cały rok a tak poza tym to jestem otwarta na wszelkie propozycje.

W sumie tej powierzchni jest ok. pół hektara, więc pole do popisu jest. Mam nadzieję, że zagoszczę u Was na forum na dłużej i kiedyś też będę mogła pochwalić się cudowną bujną zielonością.

"WYSPA" jest długa na ok. 7 m a w najszerszym miejscu ma ok. 3,5 m.
Mój mały ogródeczek :) 20:52, 07 paź 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
Ja na razie mam takie plastikowe obrzeża, bo szkoda mi kasy na coś lepszego, później będzie kostka

Święta prawda
Mój mały ogródeczek :) 20:48, 07 paź 2015

Do góry
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
Ja na razie mam takie plastikowe obrzeża, bo szkoda mi kasy na coś lepszego, później będzie kostka
Mój mały ogródeczek :) 20:46, 07 paź 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

To może i ja spróbuję Jak mi kostka zostanie.

Ja mam taką z odzysku w przyszłości może zamienię na ładniejszą narazie i taka mi się podoba jak to się mowi lepsze to niż nic
Mój mały ogródeczek :) 20:38, 07 paź 2015

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Dziękuję Tak sama układam z moimi małymi pomocnikami fajna zabawa tylko na palce trzeba uważać

To może i ja spróbuję Jak mi kostka zostanie.
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 19:27, 06 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dlaczego nie chciałaś przykleić tej rabaty do opaski domu?
Rozumiem, że miedzy domem a rabatą ma być trawnik lub kostka więc powinna dekoracyjnie wyglądać z każdej strony, ale pamiętam , że jest to wystawa północna więc rośliny od strony budynku będą miały mało światła, a rabata jest w słonku tylko rano i wieczorem więc od strony domu dałabym rośliny wyższe, a niższe jak najdalej od budynku tak by miały więcej światła w ciągu dnia tym bardziej , że widzę wrzosy i wrzośce. Dałabym trawy od domu potem tawuły z berberysami i dopiero wrzosy i wrzośce.

Ale fajny zestaw wkleiłaś na ostatniej fotce z netu .............- można dawać linka , a fotek nie wolno komuś zabierać do siebie....... tamten zestaw roślin był cieniolubny
Z żurawek jak się rozrosną możesz zrobić obwódkę tej rabaty jak podzielisz na wiosnę i powtórzyłabym je na tej między chodnikiem a garażem- też w formie obwódki. Sadząc pamiętaj , że już w przyszłym sezonie rośliny drugie tyle urosną

dzięki Sylwia...
nie przykleiłam rabaty do domu bo nie chciałam az takiej duzej....
ponieważ nie wiem czy w ogóle nadaje sie na ogrodnika, robie rabate testową...wkopałam te dwie trawy a miedzy nimi tawułę...jak sie rozrosnie to bedę ją musiała wykopać...zrobie jutrofotkę i wkleję..celem zaopiniowania układ sie nieco zmienił...chyba ze wykopie te wrzośce i wsadze w te miejsca berberysy, a dopiero z przodu wrzosy i wrzośce....czy jednak mgą byc wrzosy i wrzośce a przed nimi berberysy admirant i z przodu żurawki???
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 16:25, 06 paź 2015

Do góry
Dlaczego nie chciałaś przykleić tej rabaty do opaski domu?
Rozumiem, że miedzy domem a rabatą ma być trawnik lub kostka więc powinna dekoracyjnie wyglądać z każdej strony, ale pamiętam , że jest to wystawa północna więc rośliny od strony budynku będą miały mało światła, a rabata jest w słonku tylko rano i wieczorem więc od strony domu dałabym rośliny wyższe, a niższe jak najdalej od budynku tak by miały więcej światła w ciągu dnia tym bardziej , że widzę wrzosy i wrzośce. Dałabym trawy od domu potem tawuły z berberysami i dopiero wrzosy i wrzośce.

Ale fajny zestaw wkleiłaś na ostatniej fotce z netu .............- można dawać linka , a fotek nie wolno komuś zabierać do siebie....... tamten zestaw roślin był cieniolubny
Z żurawek jak się rozrosną możesz zrobić obwódkę tej rabaty jak podzielisz na wiosnę i powtórzyłabym je na tej między chodnikiem a garażem- też w formie obwódki. Sadząc pamiętaj , że już w przyszłym sezonie rośliny drugie tyle urosną
Ogród w małej skali - startujemy 22:49, 05 paź 2015

Do góry
Widziałam strzyżony, prostokątny, niski żywopłot z żółtej tawuły japońskiej - wyglądał fantastycznie. Dodatkowo taka kostka będzie kwitła, tawuły są żółte zielone i czerwonawe. Co do berberysów to nie podpowiem bo pojęcia nie mam
Ogrodowy song 19:13, 04 paź 2015

Do góry
Już od dawna nosiłam się z zamiarem "przedłużenia" altany..miała to być jednak kostka..i tak zrobię,dzięki Tobie;żwirek (daje jednak po oczach mimo,że nie jest biały)usunę a tutaj kostka,która dopasuje się do altany;czy dobrze kombinuję??
Ogród Cioci cz. 3 17:15, 04 paź 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Łukasz remont udany ale teraz kostka brukowa paskudna strasznie razi.
Niestety funduszy już brak

Jest co planować na przyszłość. Ja nie lubię sytuacji gdy wszystkie wyczekiwane tematy zakończone. Potrzebuje mieć cały czas na liście coś do zrealizowania inaczej łapie doła.
Ogród Cioci cz. 3 17:06, 04 paź 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Pięknie jak zawsze a remont udany widzę. I roletka w oknie doszła super

Łukasz remont udany ale teraz kostka brukowa paskudna strasznie razi.
Niestety funduszy już brak
W samym słońcu 16:12, 04 paź 2015

Do góry
Kiedyś będzie kostka,póki co to beton i bloczki jako schodek
Mój mały ogródeczek :) 09:05, 02 paź 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
ooo kurcze jak równo kostka ułożona
super

tato śmieje się ze mnie że za brukarza mogę robić młotek gumowy próbowałam od poziomicy ale zrezygnowałam
Mój mały ogródeczek :) 09:03, 02 paź 2015

Do góry
ooo kurcze jak równo kostka ułożona
super
Usuwanie chwastów ze szczelin kostki 09:19, 01 paź 2015

Do góry
Teoretycznie tak, ale wszystko zależy od tego jak długo kostka będzie narażona na działanie octu. Ocet to dokładnie rzecz biorąc wodny roztwór kwasu octowego (najczęściej między 6-10 procent). Poza tym ocet należy jeszcze dodatkowo rozcieńczyć wodą, więc zawartość kwasu będzie jeszcze mniejsza. Warto wcześniej wypróbować tę metodę na jakieś małej powierzchni, gdzieś na uboczu i sprawdzić jak kostka reaguje. Najprostszą metodą usuwania chwastów i mchu z przestrzeni między kostkami jest metoda manualna(przy użyciu specjalnych narzędzi - takich nożyków). Oczywiście przy większych powierzchniach jest to bardzo pracochłonne,
Wszystkiego po trochu 06:00, 30 wrz 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Fajne masz te ścieżki - zachęcają do spaceru Niektóre płytki bardzo finezyjnie poukładane Różyczki aż się uśmiechają do zaglądających

Dziękuję Ewo, Z płytkami to myślałam tak aby nie było za dużo samych płytek, a sama kostka kamienna wychodziła bardzo drogo, mam tych ścieżek trochę no i takie różne połączenia powymyślałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies